Openbare woonzorgcentra in Kortrijk blijven dicht

Schepen Philippe De Coene. © TV6
Laurens Kindt

De vijf woonzorgcentra van het Kortrijkse OCMW blijven dicht. “Wij vinden de beslissing van de regering onbegrijpelijk”, zegt schepen Philippe De Coene (sp.a).

De Nationale Veiligheidsraad besliste woensdagavond om voortaan bezoekers toe te laten in woonzorgcentra en in instellingen voor mensen met een beperking. Het gaat om maximaal één bezoeker, vooraf aan te duiden, en het moet iemand zijn die de laatste twee weken geen ziekteverschijnselen heeft vertoond. In Kortrijk vinden ze dat alvast geen goed idee. “Goedbedoeld, maar zeer onverstandig”, tweette bevoegd schepen Philippe De Coene (sp.a). De vijf woonzorgcentra van het Kortrijkse OCMW zullen dan ook geen bezoek toelaten. “Ik heb daarover overleg gepleegd met de burgemeester en we zitten op dezelfde lijn. In Kortrijk hebben we zelfs twee dagen vroeger dan verplicht de deuren van de woonzorgcentra gesloten. De mensen begrepen dat en ze hebben de voorbije weken de maatregelen goed opgevolgd. Dat de deuren nu plots weer zouden opengaan, stuit op onbegrip”, zegt De Coene.

Medisch geheim

Volgens hem is het ook praktisch onwerkbaar. “Hoe moeten wij gaan controleren of een bezoeker COVID-vrij is? We hebben daar geen testmateriaal voor en we mogen dat, gelet op het medisch geheim, zelfs niet vragen. Ik heb ook contact gehad met de private sector en ook zij vinden dit onbegrijpelijk. Net als het personeel. Die mensen zijn bang. We hebben de voorbije weken de meest draconische maatregelen genomen om iedereen te beschermen en dan zouden we nu plots bezoekers moeten toelaten? Daar doen wij niet aan mee. Ik denk dat we onze beslissing om de deuren dicht te houden goed gaan moeten uitleggen aan de mensen, maar dat de meesten dit wel zullen snappen en zelfs zullen appreciëren. We doen het voor de veiligheid van onze bewoners en van het personeel”, klinkt het.

Dementie

De motivatie achter de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad kan schepen De Coene wel begrijpen. “Het is een beslissing die genomen is uit liefde voor de bewoners. Dat begrijp ik. Wij zien de bewoners van onze woonzorgcentra ook graag. Er is echt een band tussen die mensen en het personeel. Maar we willen die mensen nog lang graag kunnen zien en dan is deze maatregel niet goed doordacht. In Kortrijk organiseren we raambezoeken, die we nu gaan uitrusten met microfoontjes en luidsprekers om alles nog beter te laten verlopen. We hebben 125 tablets ter beschikking gesteld zodat mensen hun familie kunnen bellen. Vergeet ook niet dat ongeveer de helft van de bewoners met dementiegerelateerde problemen kampt. Doe je die mensen echt een plezier door ze bezoek te laten krijgen van iemand die ze misschien niet meer herkennen?”, stelt hij zich de vraag.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.