Openbare toiletten Hernieuwenburg in Wielsbeke minder lang open door vandalisme

De openingsuren van het paviljoentje worden beperkt nadat de poetsdames van de gemeente Nancy Declercq en Joke Rogé er dagelijks met papier en rolletjes volgepropte toiletten terugvonden. © NVR
Redactie KW

De openbare toiletten op het Domein Hernieuwenburg zullen minder open zijn. Dat is het gevolg van aanhoudende baldadigheden op die toiletten. “De poetsdames zien het niet meer zitten om dagelijks met hun handen vuilnis uit de toiletten te halen. Daarvoor hebben wij alle begrip”, zegt burgemeester Jan Stevens (CD&V).

Vroeger opende en sloot een medewerker van de gemeente de toiletten op Hernieuwenburg manueel. Later is de gemeente overgeschakeld naar een tijdslot die de deuren van het toilettenpaviljoentje automatisch opent en sluit. Elke dag waren de toiletten open tussen 6 en 22 uur. Vandalisme zorgt er nu voor dat de toiletten alleen open zullen zijn tussen 7 en 20 uur. “De medewerkers van de technische dienst meldden mij dat de toiletten elke dag vol zitten met toiletpapier en wc-rolletjes. Blijkbaar vinden sommige mensen het nodig de toiletten elke dag te vervuilen. De poetsdames moeten eerst elke dag dat papier en de rolletjes uit de toiletten halen vooraleer ze kunnen poetsen. Dat kunnen wij niet langer tolereren”, geeft de burgemeester aan.

De poetsdames moeten eerst elke dag wc-papier en -rolletjes uit de toiletten halen vooraleer ze kunnen poetsen

Camera

Voor de gemeente is de maat vol. “Dit zijn niet langer kwajongensstreken. Eigenlijk is dit vandalisme. Dit is niet één losstaand geval, maar het gebeurde dagelijks. Van de daders hebben we geen spoor, maar we hebben besloten een camera te plaatsen.” Na een eerste periode zal de gemeente bekijken of verdere maatregelen nog nodig zijn. “Als de maatregel niet het gewenste resultaat heeft, zullen wij de politie moeten vragen meer te patrouilleren.”

De gemeente zal dus ook de openingsuren van de toiletten inperken. Voor de hele vroege of hele late lopers of wandelaars op Hernieuwenburg zijn de toiletten dus niet meer beschikbaar. “De toiletten in de nabijgelegen sporthal zijn wel toegankelijk, maar uiteraard alleen als de sporthal open is. Het is spijtig voor hen, maar als het elke dag hetzelfde liedje is, mogen wij dat onze poetsdames niet aandoen. Het loopt echt de spuigaten uit“, vertelt Jan Stevens.

Het domein Hernieuwenburg is een aangename plaats voor iedereen. Kinderen kunnen er spelen, jongeren voetballen of skaten er vaak. Joggers lopen er graag en de vissers kunnen hun tijd vullen aan de vijver. Verder zijn ook een Chirolokaal, het openluchtzwembad met cafetaria, tennisterreinen en de voetbalterreinen van KSC Wielsbeke op het domein gelegen. Het domein biedt dus enorm veel mogelijkheden. “Het is er heel aangenaam vertoeven. Hernieuwenburg is een plaats waar iedereen welkom is. Het toilettenpaviljoentje is dus een dienst die wij aan de bezoekers aanbieden. Helaas zorgen sommigen ervoor dat we die dienst niet ten volle kunnen aanbieden.”

paasvakantie

In de paasvakantie was het dus blijkbaar dagelijks dat de toiletten onbruikbaar gemaakt werden. “Wij weten niet of er een verband is met de paasvakantie. We hebben geen idee of de daders schoolgaande jongeren zijn of niet, maar dat zullen we wel merken nu de paasvakantie gedaan is. We hopen dat de maatregel resultaat heeft. De daders hebben in elk geval minder tijd om baldadigheden uit te steken”, besluit de burgemeester. (NVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier