Openbare Kortrijkse woonzorgcentra zetten sneltesten in om veilig bezoek te garanderen

De directeur van WZC Sint-Jozef Kris Vermael neemt sneltest af van Marleen Vanrobaeys die twee keer per week op bezoek komt bij haar mama. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Wie sinds gisteren (vrijdag) op bezoek wil in een van de vijf openbare Kortrijkse woonzorgcentra, wordt gevraagd om eerst een coronatest af te leggen. Het stadsbestuur kocht daarvoor 1.000 sneltesten aan, die binnen de 30 minuten laten zien of iemand besmet is. “Het is al gebeurd dat bezoekers het virus binnen brachten”, zegt schepen van Sociale Zaken Philippe De Coene (SP.A). Toch willen we onze bewoners geen bezoek ontzeggen. We beseffen hoe belangrijk het is.”

De cijfers in Kortrijk kleurden afgelopen week bloedrood. “We gingen vandaag richting de 100 besmettingen in onze stad”, aldus de schepen”, een triest record. “En ook onze woonzorgcentra blijven niet gespaard. Op onze cohortafdeling in Sint-Jozef in de Condédreef liggen al zestien mensen. En daar komen er nog zeker vijf bij vanuit Ter Melle. Er zitten op dit moment ook 35 personeelsleden thuis. Ofwel omdat ze ziek zijn ofwel omdat ze een hoog risico contact hebben gehad.”

Te lang wachten

Om drama’s te voorkomen besloot Zorg Kortrijk vorige week al om alle 900 personeelsleden en bewoners aan een coronatest te onderwerpen. Maar de resultaten daarvan lieten verschillende dagen op zich wachten, tot frustratie van het stadsbestuur. “En we moeten niet flauw doen, het is al gebeurd dat bezoekers het virus binnen brachten. De nood om ook hen te testen is dus groot.”

Maar omdat vier dagen op resultaten wachten, niet doenbaar is voor bezoekers, besloot de stad om 1.000 sneltesten aan te kopen. “Die geven binnen ongeveer 30 minuten resultaat”, aldus de schepen. “We kunnen niemand verplichten om de test af te leggen en we kunnen ook niemand verbieden om op bezoek te gaan bij een bewoner als ze niet getest zijn. Maar we rekenen op de burgerzin van de mensen. Wie besmet blijkt te zijn, komt er uiteraard niet in. We hebben trouwens een afspraak met Vlaanderen, dat de positieve testen opgenomen worden in hun systeem. Zij nemen dan contact op met de besmette bezoeker.”

Gratis

De testen kosten de stad ongeveer 10 euro per stuk, maar als bezoeker hoef je er niet voor te betalen. “De mensen hebben het zo al moeilijk genoeg”, verklaart de schepen die mooie geste. “We verwachten ongeveer twee weken rond te komen met de 1.000 testen. Er geldt immers nog altijd de regel dat er maar een persoon per dag op bezoek mag komen. Bovendien moet iemand die elke dag langs komt, niet elke dag getest worden.”

De sneltesten worden afgenomen door wat slijm uit de neus te halen. Er zit echter wel een addertje onder het gras. De testen zijn niet zo nauwkeurig als degene die naar een labo gestuurd worden. “Als je 100 negatieve testen hebt, dan heb je 30 besmettingen gemist”, bevestigt coördinerend arts Luc Verraes. “Daar staat tegenover dat de testen nooit vals positief zijn. Als de test dus zegt dat je besmet bent, ben je sowieso besmet.”

Luc zal toezicht houden op het gebruik van de testen. “Moeilijk om uit te voeren zijn ze niet echt. Maar toch zal alleen verplegend personeel die taak op zich nemen. Zo zijn we zeker dat alles correct verloopt. Hoe we dat precies praktisch gaan organiseren, bekijken we de komende dagen.”

“Heb het ervoor over”

De bezoekers van WZC Sint-Jozef die vrijdagmiddag als eerste een test mochten ondergaan, reageren in elk geval enthousiast. “Ik kom twee keer per week langs bij mijn mama”, vertelt Marleen Vanrobaeys. “Zo een test is uiteraard niet aangenaam. Maar ik heb het er zeker voor over, als ik zo mijn mama nog kan blijven zien. Ze heeft echt deugd van sociaal contact. Na de vorige lockdown herkende ze mij bijna niet meer. Een tweede willen we dus zeker voorkomen.”

Stephie Synaeve heeft het even wachten op het resultaat van de test er wel voor over.
Stephie Synaeve heeft het even wachten op het resultaat van de test er wel voor over.© AN

Ook Stephie Synaeve denkt er zo over. Zij bezoekt dagelijks haar mama Brigitte in Sint-Jozef. “Ik ben zelf verpleegkundige, dus ik begrijp de nood aan testen maar al te goed. Mijn mama heeft dementie en gaat snel achteruit. Elke dag dat ik haar niet kan zien, is er dus een te veel. Ik laat mij dus met plezier testen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier