Open VLD lovend over eventuele provinciale steun voor Poperingse Weeuwhofsite

Johan Lefever: “Reeds sinds 2016 dat wij dit dossier van heel dichtbij volgen.” © MICHAEL DEPESTELE MD
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

In het kader van het provinciaal beleid innovatieve woonvormen wil de provincie mogelijks investeren in het Poperingse Weeuwhof. Johan Lefever was daar tijdens de gemeenteraad van maandagavond namens Open VLD zeer lovend over.

“Het is reeds sinds 2016 dat wij dit dossier van heel dichtbij volgen en regelmatig tussenkomsten deden. We vroegen steeds een dringende aanpak van de site”, aldus Johan Lefever.

“Toen ik in Het Wekelijks Nieuws de titel ‘Innovatieve woonvormen op beschermd gebouwencomplex Weeuwhof’ las, dacht ik dat er een mirakel gebeurd was. Er is dus hoop en vooral veel steun vanuit onze fractie voor deze piste vanuit de provincie in samenwerking met de stad. Het Weeuwhof zou een project kunnen worden rond innovatieve woonvormen, afwijkend dus van klassieke gezinswoningen met een meerwaarde op vlak van bijvoorbeeld energie-efficiënte, zorgverlening, maatschappelijke integratie of een efficiënte inzet van ons beschermd patrimonium. Dit sluit perfect aan met onze visie voor de site Weeuwhof: een comfortabele hedendaagse woonfunctie voor enkele gezinnen, al of niet kwetsbaar. We lezen ook over de mogelijkheid rond een inclusieproject met De Lovie. Uiteraard gaat het hier om een engagement van de stad waarbij in een eerste fase de haalbaarheid wordt onderzocht. Er zou financiële ondersteuning zijn, en vooral ook begeleiding doorheen het hele traject. De provincie bracht een plaatsbezoek, en de wil om het geheel te realiseren is groot, vanuit diverse hoeken”, aldus nog Johan Lefever.

Niet helemaal zeker

“Het is echter nog helemaal niet zeker dat het project er ook wel degelijk zal komen. Er werden in totaal 14 lokale besturen aangesproken, waarvan er negen zijn met een concreet voorstel. Poperinge is dus één van die negen. Heeft het stadsbestuur al een zicht op een eventuele timing? Wat indien het engagement afloopt naar aanleiding van een negatieve evaluatie? (blijft de stad dan overtuigd van de realisatie van een ‘woonfunctie’ en grijpt ze dan terug naar het goedgekeurd beheersplan en zal ze dan een ontwerper aanstellen?)”, vroeg Johan Lefever zich af.

“De stad heeft, als eigenaar van een beschermd cultureel erfgoed, de plicht dit te onderhouden en in stand te houden, ook al als teken van eerbied voor de stichters en de doelstelling die zij beoogden”, besloot Johan Lefever zijn tussenkomst.

Brede bestemming

Burgemeester Christof Dejaegher (CD&V) antwoordde: “Het Weeuwhof moet een brede bestemming krijgen. De totale visie moet een hefboom vormen. Wat voorligt, is een eerste concrete stap. Er zijn twee grote struikelblokken: het betreft een beschermde site, en de huidige huisjes zijn veel te klein voor hedendaagse woonvormen. Het betreft nu alleen een engagement, en uiteraard is er nog geen timing. Momenteel zijn nog zes van de 19 huisjes verhuurd. De piste rond een inclusieproject voor bijvoorbeeld bewoners van De Lovie wordt opengehouden.”

De gemeenteraad was, ondanks een eerdere aankondiging, in laatste instantie toch niet toegankelijk voor het publiek. De volgende gemeenteraad heeft plaats op maandag 29 november, al dan niet met publiek, afhankelijk van de dan geldende coronamaatregelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier