Open School draait straks weer overuren:”Dankzij ons begrijpt iedereen de coronaregels”

Philippe Verhaest

Wanneer de federale regering straks nieuwe coronamaatregelen afkondigt, schakelt Open School Kortrijk-Roeselare een versnelling hoger. Met het team van Klare Taal zorgt de instantie ervoor dat de richtlijnen in eenvoudige bewoordingen en beelden voor iedereen duidelijk worden. “Het initiatief is in bedoeld voor laaggeletterde mensen, maar we zien dat iedereen hier baat bij heeft”, klinkt het.

Open School Kortrijk-Roeselare organiseert opleidingen en cursussen voor laaggeletterde volwassenen die geen diploma secundair onderwijs op zak hebben. Het richt zich zowel op Nederlands- als anderstaligen. “Jaarlijks krijgen we ongeveer 2.000 mensen in onze klaslokalen”, duidt directeur An Butaye. “Onze kerntaak is om die volwassenen sterker en meer zelfzeker te maken in het gewone leven. Daartoe werken sommige cursisten aan hun lees- en schrijfvaardigheden, anderen volgen een computercursus. Maar ook rekenlessen, theorie voor het rijbewijs en sociale vaardigheden komen aan bod.”

Een van de nevenprojecten van Open School is Klare Taal. “Dit project riepen we 15 jaar geleden in het leven en heeft als doel complexe schriftelijke communicatie in duidelijke taal om te zetten. We geven workshops aan allerhande instanties en bedrijven en doen voor hen ook hertalingen. Duidelijk en eenvoudig communiceren is een van de hoekstenen van onze samenleving, maar wordt nog al te vaak over het hoofd gezien. Wie laagdrempelig naar buiten treedt, bereikt immers een groter publiek.”

Spontaan gestart

Dat een duidelijke communicatie van levensbelang is, ontdekte iedereen tijdens de coronacrisis. “Wie herinnert zich de persconferentie met de onontwarbare powerpoint niet?”, glimlacht An. “Toen hebben we spontaan het heft in handen genomen en beslist om de uitgevaardigde maatregelen te vertalen naar veel eenvoudiger Nederlands.”

Met die info ging Open School aanvankelijk eerst intern aan de slag, maar het werk werd ook opgepikt door de VRT en het Agentschap Zorg & Gezondheid. “De openbare omroep gebruikte onze documenten als basis om online de coronamaatregelen klaar en duidelijk uit te leggen en met Zorg en Gezondheid is het contact gebleven. Zij stuurden ons meteen door naar het federaal crisiscentrum.”

De dames van Open School zorgen ervoor dat iedereen de coronamaatregelen begrijpt.
De dames van Open School zorgen ervoor dat iedereen de coronamaatregelen begrijpt.© Stefaan Beel

Zij apprecieerden de knowhow. In die mate zelfs dat Open School na elke persconferentie van de nationale veiligheidsraad wordt ingezet om de, al dan niet nieuwe, regels zo eenvoudig mogelijk naar buiten te brengen. “Dan draaien we telkens overuren, maar dat doen we met plezier. We hertalen alles woordelijk zo eenvoudig mogelijk en zoeken er ook de juiste beelden bij. Foto’s en geen pictogrammen, want die kunnen verwarrend overkomen.”

Straatbeeld

Het werk van Open School wordt nu door de VRT, de eigen centra en enkele lokale overheden gebruikt. Ook op de website van Wablieft, het centrum voor duidelijke taal, vind je het werk van Open School terug. “Maar eigenlijk willen we ons werk verder in het straatbeeld verspreid zien. Iedereen heeft er immers baat bij dat de regels zo simpel mogelijk uitgelegd worden. We moeten die meer dan ooit volgen en dan is een vlotte uitleg van doorslaggevend belang. We merken ook zelf dat alle lagen van de bevolking ons werk appreciëren.”

“Zolang het nodig is, blijven wij de regels hertalen. Maar tegelijk hopen we dat deze coronaperiode op vlak van duidelijke communicatie een eyeopener is. Klare taal is broodnodig, altijd en overal. Niet enkel in tijden van crisis.”

Info: tine.baert@openschool12.be, 056 22 62 84.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.