Open Monumentendag in Raversyde lokt 420 bezoekers

Gids Guido Dekeyrel geeft uitleg over Prins Karel en het Koningshuis. © (Foto FRO)
Redactie KW

Tijdens de 32ste editie van Open Monumentendag stond het thema educatie centraal. Het provinciaal domein Raversyde mocht 480 reservaties noteren. Er waren meer aanvragen, maar er moest gewerkt worden met tijdsloten. Per kwartier werden slechts 20 personen toegelaten voor de indoor activiteiten. De tentoonstelling in het natuurpark was wel open voor iedereen.

In de huisjes van het middeleeuws dorp Raversijde konden de bezoekers meer ontdekken over middeleeuwse ambachten. In Atlantikwall kwam men meer te weten over de propagandamachine en over de soldaten-opleiding in de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Drie gidsen waren op vaste plaatsen beschikbaar om de bezoekers tijdens hun interessante wandelzoektocht meer uitleg te verstrekken over het domein, Prins Karel en de Koninklijke familie, maar ook over propaganda en kustverdediging en over het soldatenleven in de Batterij.

Workshops

Voor families waren er twee workshops voorzien. In het drukatelier konden kinderen hun eigen propagandaposter voor hun favoriete hobby of thema ontwerpen. Ook een stempel in schuim en zelf afdrukken maken, met inkt met een drukpers was mogelijk.

Bezoekers konden kennis maken met de morsecode en werden uitgedaagd om de code te kraken en zelf hun naam in morse te schrijven en met een morsetoestel door te sturen.

Volgende week organiseert het Provinciaal Domein Raversijde een opendeurdag in het kader van Week van de Vrije Tijd, in samenwerking met Stad Oostende, met een speciale workshop: ‘zaadbommen’ maken met aarde en klei. Die mogen ze zelf rond gooien en verspreiden op een braakliggend terrein, of in hun tuin, zodat er later bloemen en struiken uit groeien.

(FRO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.