Open Balie verzorgt afhaalmaaltijden voor dak- en kanslozen

Priester Antoon Vandeputte geeft uitleg aan burgemeester Dirk De fauw en gemeenteraadslid Doenja Van Belleghem over de afhaalmaaltijden-actie van welzijnsschakel Open Balie in het Meersenhuis. Ook deken Lieven Soetaert (rechts) steekt de armen uit de mouwen. © PR
Redactie KW

Open Balie, een welzijnsschakel van de pastorale eenheid Sint-Donatianus in Brugge, bezorgt in het Meersenhuis in de Westmeers 5 op zes voormiddagen gedurende de lockdown en de coronacrisis afhaalmaaltijden aan dak- en kanslozen. Hiermee reiken ze een dringende oplossing aan tijdens de tijdelijke sluiting van Poverello en andere diensten in Brugge.

Burgemeester Dirk De fauw en gemeenteraadslid Doenja Van Belleghem kwamen woensdag het team vrijwilligers van Patricia Adriaens en priester Antoon Vandeputte een hart onder de riem steken en hen bedanken voor de gewaardeerde inspanningen. “Vereenzaamden die in andere omstandigheden gebruik maken van sociale restaurants om de maand door te komen, kunnen daar nu niet terecht. Ze zijn kwetsbaar, zowel wat betreft mentale als fysieke gezondheid. De coronacrisis en de daarbij gepaarde sluiting van Poverello en andere diensten in Brugge vormen voor vele mensen in armoede en eenzaamheid een groot probleem“, beseft Antoon Vandeputte.

“We gaan nu door een diep dal, maar ik geloof dat we er uiteindelijk als maatschappij sterker zullen uitkomen”

“Iedereen heeft hoe dan ook recht op goede voeding, zeker in deze tijden van angst. Het is belangrijk om nu wendbaar te zijn en zich daadkrachtig op te stellen“, benadrukt Vandeputte die met de mensen van vzw Open Balie, een Welzijnsschakel van de pastorale eenheid Sint-Donatianus in de Brugse binnenstad, dit als een nieuwe uitdaging bekijkt. “Sommigen nemen hun diepvriesmaaltijd koud mee, voor anderen – voornamelijk daklozen -wordt het eten opgewarmd. Dagelijks komt een grote groep mensen langs, meer en meer ook mensen die het amper of niet kunnen betalen“, zegt Antoon Vandeputte. Tijdens deze lockdown varieert het aantal geïnteresseerden van veertig tot tachtig.

Antoon Vandeputte merkt dat de solidariteit is toegenomen, dat vele mensen de meest kwetsbaren willen helpen. “We beschikken voor deze actie over twaalf vrijwilligers die kunnen rekenen op nog eens zes die klaar staan om in te springen. De carrièrejacht is stilgevallen, er is tijd voor bekering, we leven veel intenser met onze naasten. We gaan nu door een diep dal, maar ik geloof dat we er uiteindelijk als maatschappij sterker zullen uitkomen, zodat hopelijk niemand meer uit de boot valt”, besluit priester Antoon Vandeputte hoopgevend.

(PR)

Je kan Open Balie steunen door een gift over te schrijven op rekeningnummer BE 26 7310 4299 5829.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier