Opbrengst van 18de landbouwexpo en veeprijskamp in Tielt gaat naar brandwondenpatiënten

De bestuursleden van de Landelijke Gilde en de veeprijskamp, de leden van de trekkersclub en de vriendenclub van de brandwondenpatiënten van het UZ Gent kijken alvast uit naar de landbouwexpo. De bestuursleden van de vzw Help Brandwonden Kids konden er voor de foto niet bij zijn. © LDW
Redactie KW

Op zondag 2 juni vindt opnieuw de landbouwexpo en veeprijskamp van de Landelijke Gilde plaats. Land- en tuinbouwers krijgen die dag de kans om elkaar op een informele manier te ontmoeten. Ook nu gaat een deel van de opbrengst naar het goede doel. De keuze viel op twee verenigingen die werken met brandwondenpatiënten. “In januari raakten enkele werknemers van de firma Cannie zwaar verbrand bij een silobrand. Mensen die we goed kennen in onze middens. De keuze was dus snel gemaakt.”

“Met onze plaatselijke afdeling van de Landelijke Gilde organiseren we voor de achttiende keer de landbouwexpo en veeprijskamp”, vertelt voorzitter Joost Demyttenaere. “Het is een ontmoetingsplaats tussen land- en tuinbouwers en de toeleveranciers. De standhouders kunnen er ook hun nieuwe materiaal voorstellen. De landbouwsector vertoont immers heel wat innovatie.”

De Landelijke Gilde houdt er al jaren een vast programma op na, maar organiseert ook telkens een aantal speciallekes. “Traditioneel hebben we op zondagvoormiddag onze tractorwijding. De stoet vertrekt om 10.30 uur vanop de terreinen van de expo richting de Onze-Lieve-Vrouwkerk. Daarna is er een receptie, gevolgd door een maaltijd met Vlaamse stoverij.”

Trekkertrek

Blikvanger is de landbouwexpo zelf. “Waar andere organisaties het soms moeilijker en moeilijker hebben om voldoende standhouders te vinden, is er in onze sector nog steeds een grote groei. We kunnen ook dit jaar nieuwe standhouders verwelkomen.”

“De eerste speciale attractie in de namiddag is onze trekkertrek met oude trekkers. Ooit begon het als een proefproject, maar intussen is het een echte publiekstrekker geworden. Maar liefst 140 tractoren nemen het tegen elkaar op, allemaal van het bouwjaar 1994 of ouder. Voor het eerst mag de nieuwe sleepwagen Omni Pull uitrijden, de primeur is voor Tielt. Er zijn bovendien reeksen waar enkel dames aan deelnemen.”

Ooit begon het als een proefproject, maar intussen is de trekkertrek een echte publiekstrekker geworden

Als extra attractie komen de leden van modelbouwclub RC Modeltrucks Brugge langs met hun miniatuurmachines. “Denk aan tractoren, kranen en kipwagens, allemaal prachtige machines op een aangelegde bouwwerf.”

Veeprijskamp

Uiteraard is er ook weer de intergemeentelijke veeprijskamp. “Voor de 29ste keer intussen”, vertelt Kristof David van het bestuur. “Er zijn 78 dieren ingeschreven voor het Belgisch wit-blauw veeras en 16 dieren voor de melkveeprijskamp. De prijskamp start om 10.30 uur op de terreinen. We zijn blij dat we zoveel dieren bij elkaar krijgen, er zijn zelfs meer inschrijvingen dan voor de provinciale prijskampen.

De terreinen zijn te vinden langs de Wakkensesteenweg bij de nv Nemegheer. De toegang tot de expo is gratis, voor de maaltijd kan je kaarten verkrijgen bij de bestuursleden.

Brandwonden

De organisatie schenkt zoals steeds een deel van de opbrengst aan het goede doel. “In januari vond de zware silobrand plaats in Vichte, waarbij een aantal werknemers van Cannie uit Oostrozebeke zwaar verbrand raakte. Er viel jammer genoeg ook een dodelijk slachtoffer. In onze middens zijn de slachtoffers goed bekend. We ondersteunen twee vzw’s die zich inzetten voor brandwondenpatiënten. Enerzijds de vzw vriendenkring van brandwondenpatiënten van het UZ Gent en anderzijds de vzw Help Brandwonden Kids.”

“Die steun is meer dan welkom”, geeft Tania De Vylder mee. Zij is voorzitter van de vzw vriendenkring van brandwondenpatiënten van het UZ Gent. “Met dat geld kunnen we activiteiten organiseren voor onze 350 leden uit West- en Oost-Vlaanderen. We brengen de mensen bij elkaar om met elkaar te kunnen praten, maar we voorzien voor de patiënten in het ziekenhuis bijvoorbeeld ook een krant of speciale zalf.”

(Lien Depauw)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier