Opa publiceert gedichten voor overleden kleindochter Uma: “Een ode boven de wolken”

Veertien jaar geleden keek John Coorevits reikhalzend uit naar de geboorte van zijn eerste kleindochter. Tijdens de zwangerschap schreef hij elke maand een gedicht, om haar later cadeau te doen. “Dat heb ik nooit kunnen afgeven, want Uma stierf kort na haar geboorte”, vertelt John. “Ik stopte alles in de diepste schuif weg.” Maar zoveel jaar later vonden de gedichten hun weg naar een boek, in de hoop een troost te kunnen zijn voor andere sterren(groot)ouders. De opbrengst van het boek gaat integraal naar de vzw Boven De Wolken.

John Coorevits brengt een dichtbundel uit voor zijn overleden kleindochter. © JE

Heb je altijd al geschreven?

“Uma was eigenlijk de echte aanleiding. Ik was echt euforisch tijdens de zwangerschap. Ik keek enorm uit naar haar komst. Die verwachting schreef ik elke maand neer in de vorm van een gedicht. Al mijn impressies had ik in een klein boekje geniet om dan af te geven. Maar toen ik hoorde dat Uma het na de geboorte niet gehaald had, was dat geen optie meer. Ik heb ze wel aan mijn zoon en schoondochter geschonken.”

“De nacht na het vreselijke nieuws heb ik heel veel geschreven. De woorden vloeiden als lava uit mijn pen. In de plaats van een klassiek geboortekaartje kwam er een kaart met een mooie foto van Uma door haar papa en een tekst van mijn hand. Nog elk jaar schrijf ik Uma een gedicht op haar verjaardag, 2 februari. Zo heb ik dus al heel wat bijeen geschreven. Het is voor mij een vorm van verwerking.”

Hoe kwam je erbij om de gedichten opnieuw boven te halen?

“Deze zomer zag ik op televisie de uitzending van ‘Het zomert met’ van Bruno Wyndaele met Lieve Blancquaert. Zij is meter van Boven De Wolken. Die organisatie fotografeert overleden baby’tjes om aan de sterrenouders een tastbare herinnering te geven. Dat doen de vrijwilligers helemaal kosteloos. Toen dacht ik: ‘hé, dat gaat ergens over mij, ik ben een sterrenopa’. Ik was heel sterk onder de indruk van wat de organisatie deed. Het prikkelde mijn nieuwsgierigheid en ik ging op hun website kijken, om te kijken of ik iets voor hen kon betekenen.”

Dacht je toen aan een boek?

“Absoluut niet. Dat was helemaal niet mijn bedoeling. Via de site van Boven De Wolken vond ik de contactgegevens van Katrijn Eggermont uit Waregem, die als newbornfotografe deel uitmaakt van het team en ook sterrenkindjes fotografeert. Ik polste bij haar of ik met mijn gedichten iets zou kunnen doen voor de organisatie. Zij overhaalde me om mijn schrijfsels te bundelen in een boek en zou voor passende foto’s zorgen. Toen mijn pluszoon Wim als grafisch ontwerper bovendien voorstelde om de vormgeving voor zijn rekening te nemen, kwam alles in een stroomversnelling terecht. En kijk, nog geen half jaar later is het boek een feit.”

Wat vind je van het resultaat?

“Ik ben er heel blij mee. Katrijn kreeg carte blanche voor de foto’s en ze heeft mijn impressies heel knap vertaald in de foto’s. De beelden geven exact mijn gevoel in de gedichten weer. Door Wims sobere vormgeving wordt het geheel alleen maar krachtiger. Het boek is een ode aan Uma, maar tegelijk is het zoveel meer. Ik wil meegeven hoe belangrijk het is om sterrenkindjes te blijven herinneren.”

Jouw boek kreeg dezelfde titel als de organisatie Boven De Wolken?

“Dat is geen toeval. Het laatste gedicht dat ik schreef, heeft als titel ‘Boven de wolken’. Van Sharon Geirnaert – die zelf sterrenmama is en Boven De Wolken oprichtte kreeg ik het fiat om dat ook te gebruiken als titel voor het boek. Ze las vooraf ook mijn gedichten en was heel sterk onder de indruk. Daarom steunt ze mij voor de volle 100 procent. We hopen samen dat het boek ook troost kan bieden aan sterrenouders en sterrengrootouders.”

De volledige opbrengst gaat dan ook naar Boven De Wolken?

“Klopt, ik heb het boek in eigen beheer uitgegeven en mocht rekenen op sponsoring om de kosten te drukken. Op die manier gaat al het geld integraal naar Boven De Wolken. Ik vind het zo baanbrekend wat ze doen, dat ik hen een extra duwtje in de rug wil geven. Dat ik mezelf met mijn gedichten een stukje bloot gaf, vind ik dan ook helemaal niet erg. Voor zo’n straffe organisatie heb ik dat met plezier over.” (JE)

Op zaterdag 15 december stelt John zijn boek voor om 17 uur in het Lisztauditorium van de Kunstacademie, Olmstraat 25 in Waregem. Iedereen is van harte welkom.

Wie nadien graag een boek koopt, kan 21 euro overschrijven op BE04 0018 2478 6531 van vzw Boven De Wolken met vermelding ‘Boek Boven De Wolken’ met naam en adres en krijgt een exemplaar toegestuurd.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.