Opa Luc Vandevyvere fietst 2.000 km als benefiet voor zieke kleinzoon Stan

De strijdvaardige opa wil geld inzamelen voor het onderzoek tegen de ziekte van Duchenne. © CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Machteloos moeten aanhoren hoe je kleinkind getroffen wordt door een ongeneeslijke ziekte, het overkwam Luc Vandevyvere (58). Toen kleine Stan werd geboren, werd de ziekte van Duchenne vastgesteld en kreeg Luc een mentale opdoffer van formaat. Hij besloot echter niet zomaar vanaf de zijlijn toe te kijken en engageerde zich om het onderzoek naar de ziekte te ondersteunen. Op 15 augustus vertrekt hij voor een fietstocht van 2.000 kilometer in een poging nodige fondsen te verzamelen.

“Het is een moment dat ik nooit zal vergeten, het moment dat ik dat ene bewuste telefoontje kreeg.” Het telefoontje waarover de Wevelgemnaar spreekt, kwam van zijn zoon Sander en schoondochter Hannelore. Het prille geluk dat met de geboorte van Stan (2,5) kwam, werd abrupt onderbroken toen bij de kleine knaap de diagnose van Duchenne werd gesteld. “Ik kreeg te horen dat mijn kleinzoon een ongeneeslijke spierziekte had, een ziekte waarbij de spieren beetje per beetje aftakelen en de levensverwachting niet hoger dan 35 jaar is. Op dat ogenblik weet je niet meer van welk hout pijlen te maken. Emotie nam het over en ik moest weg, ik moest kunnen uitwaaien dus ik sprong op de fiets en ik begon keihard te trappen.”

Onverwacht antwoord

Tijdens deze fietstocht besloot hij alles op alles te zetten om zijn kleinzoon te helpen. “De ziekte is ongeneeslijk maar er gebeurt veel onderzoek naar deze complexe materie”, gaat hij verder. “Twee van de meest vooraanstaande onderzoekers in de wereld werken aan de universiteit van Brussel. Ze boeken gestaag vooruitgang maar natuurlijk is ieder onderzoek gekoppeld aan geld. Zonder fondsen, geen onderzoek! Helaas is het zo eenvoudig. Ik stuurde hen een bericht met mijn verhaal en het feit dat ik hen wilde helpen maar ik dacht eigenlijk niet dat ik reactie zou krijgen. Uiteindelijk ben ik maar een gewone werkmens en zij zijn knappe koppen, maar tot mijn grote verbazing kwam die reactie er wel.”

Project opgericht

Na enkele mails en enkele telefoontjes werd het project ‘Cycling against Duchenne’ opgericht.

Opa Luc Vandevyvere fietst 2.000 km als benefiet voor zieke kleinzoon Stan
© CLL

“Met fietsen kon ik mijn gedachten op orde brengen en met fietsen zal ik geld inzamelen”, klinkt het bij de strijdvaardige opa. “Op 15 augustus vertrek ik voor een fietstocht van 2.000 kilometer, rond de Benelux. Het wordt een trip van drie weken en er zullen ongetwijfeld heel wat moeilijke momenten zijn. De realiteit is dat die moeilijke momenten verbleken bij wat Stan te wachten staat en dat wordt meteen ook mijn grootste drijfveer. Ik wil dat mijn kleinzoon kan opgroeien om volop te genieten van het leven en dan neem ik de pijn in de benen er graag bij.”

Wie de trip van Luc wil volgen of zelf zijn steentje wil bijdragen, kan hiervoor terecht op de Facebookpagina van Cycling against Duchenne.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier