Opa en kleinzoon voor het eerst samen op de planken bij Royaerts Fonteinisten

Opa Paul Clarysse staat dit jaar samen met kleinzoon Lander Vanbecelaere op de planken van in het stuk 'De eerste viool' van de Royaerts Fonteinisten. Paul speelt al 20 jaar mee, Lander maakt zijn toneeldebuut. (foto KVCL)
Redactie KW

Toneelkring De Royaerts Fonteinisten brengt dit en volgend weekend het toneelstuk ‘De eerste viool’ op de planken in zaal Concorde in Pollinkhove. Lander Vanbecelaere (18) maakt zijn toneeldebuut en treedt zo in de voetsporen van zijn opa Paul Clarysse, die al 20 jaar een vaste waarde is binnen het toneelgezelschap.

“Mijn opa Paul Clarysse en oma Leona Gantois spelen al 20 jaar toneel bij De Royaerts”, zegt Lander. “Ik ga al van jongs af aan elk jaar kijken. Gilbert Dewaele van de Royaerts kwam al enkele keren bij ons thuis langs om te polsen of ik het niet zag zitten om ook mee te spelen. De eerste keer was wanneer ik een jaar of 15 was, maar ik vond het toen nog te vroeg. Vorig jaar kwam hij opnieuw langs en heb ik ja gezegd.”

In het begin twijfelde Lander wel een beetje of het wel zou lukken. “Ik had inderdaad wat stress”, geeft hij toe. “Maar toen we allemaal samenkwamen, werd ik door iedereen vriendelijk onthaald. Ik lig goed in de groep en heb ervaren acteurs rondom mij die mij helpen groeien en openbloeien.”

Inleven in de rol

Lander deed de voorbije jaren al wat toneelervaring op tijdens schoolfeesten en bij de KSA. Dit is echter zijn échte debuut.

“Ik vind het heel leuk om te doen”, zegt Lander, die in zijn zevende jaar Winkelbeheer zit in de Heilige Familie in Ieper. “Je kunt jezelf blootgeven en dat moet ook wel als je toneel speelt. Het is ook leuk om je in te leven in een andere wereld. Een toneelstuk is een project waar je met een grote groep mensen naartoe werkt. Ik vertolk de rol van Youri, de zoon van een veehandelaar die samen op avontuur gaat met zijn vader. Het is een verlegen, maar ook wel grappig personage. De rol bevalt me wel.”

Lander staat dus samen met zijn opa Paul Clarysse op de planken. “Dat is heel leuk”, zegt de toneeldebutant, die ook voetbalt bij JV Lo-Reninge. “Zo leer ik hem ook eens kennen in een andere context. Wel jammer dat mijn oma dit jaar niet meespeelt. Ik denk wel dat ze stiekem trots op me zijn.”

Lander vindt van zichzelf dat hij een zenuwachtig persoon is, “maar nu valt dat heus mee”, zegt hij. “De eerste repetities was ik wel nerveus. Maar dat is normaal denk ik. Het was allemaal nieuw voor mij. Nu we een paar maanden verder zijn, loopt het vlot. Ik kijk uit naar de voorstellingen zelf, wanneer de zaal vol zal zitten. Hopelijk heb ik dan niet te veel stress.”

Of hij volgend jaar ook op het toneelpodium staat, weet Lander nog niet. “Ik weet nog niet of ik zal verder studeren of niet en het hangt daarvan af”, besluit hij. “Ik ben er nog niet uit.”

Wie Lander Vanbecelaere en de andere Royaerts Fonteinisen aan het werk wil zien, kan dat op vrijdag 22 en 29 november, zaterdag 23 en 30 november, woensdag 27 november en zondag 24 november en 1 december. Op woensdag, vrijdag en zaterdag beginnen de voorstellingen om 20 uur, op zondag om 16 uur. (KVCL)

Kaarten kosten 8 euro en zijn te verkrijgen bij Christiane Verstraete, Hogebrugstraat 20 in Lo of telefonisch op 058 28 87 82 en 0479 71 58 29. Mailen kan ook naar vercoutter.andre@telenet.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier