Op zoek naar het leukste provinciedomein – deel 1, De Gavers: “Bij ons kan je wandelen, zwemmen én spelen”

Het hoogtouwenparcours in De Gavers. © Kattoo Hillewaere
Marijn Follebout
Marijn Follebout Journalist/outdoorexpert

West-Vlaanderen telt met 21 stuks de meeste provinciedomeinen van Vlaanderen, maar wat is nu eigenlijk het leukste? Op die vraag probeert De Krant van West-Vlaanderen, samen met zijn lezers, de komende weken een antwoord te vinden. Vandaag stellen we de eerste finalist aan je voor: De Gavers in Harelbeke.

Hoe kies je uit 21 provinciedomeinen het allerleukste? Om te beginnen selecteerden we zes finalisten, aan wie onze lezers vanaf nu punten mogen uitreiken. We stellen ze de komende weken allemaal voor, te beginnen met De Gavers in Harelbeke. Daarna volgen Duinpanne (De Panne), Palingbeek (Ieper), Bulskampveld (Beernem), Wallemote-Wolvenhof (Izegem) en IJzerboomgaard (Diksmuide). Op 27 augustus presenteren we de winnaar. Wie een rapportje instuurt, trakteren we dat weekend op een ijsje.

Gavermeer

We beginnen onze wandeling in één van de kijkhutten in het zuiden van het Gavermeer. Het meer is ontstaan door zandwinning tussen 1968 en 1970 voor de aanleg van de E3, nu de E17. Er werd vier miljoen kubieke meter zand weggezogen, goed voor 62 hectare. Het water in dit voormalige vochtig weidegebied kwam al snel in de plaats. De provincie ontfermde zich begin jaren zeventig over het verlaten terrein waar amper nog een boom recht stond.

Een fotograaf volgt enkele meerkoetjes tussen het riet. Drie aalscholvers rusten op een tak in het water. Vlakbij legt fotografe Annelies Wieme (25) uit Zulte een zotte gans vast op haar lens. “Beroepshalve ben ik fotografe op communies en familiefeesten. Ik kom regelmatig in De Gavers om de veelzijdigheid van het domein vast te leggen. Mijn mooiste moment was toen ik bij zonsondergang een laag overvliegende vogel over het water kon fotograferen.”

De kijkhut.
De kijkhut. © MAF

Op het meer zien we zeilbootjes en kano’s. Het is duidelijk een initiatieles, want sommigen geraken nauwelijks vooruit. Een deel van het meer is afgesloten als natuurreservaat waar broedende vogels alle kansen krijgen.

Nieuw avonturenspeelplein

Het plan was om de met blauwe pijltjes bewegwijzerde wandeling (5 kilometer) te volgen rond het meer, maar al snel blijkt dat het kris-kras verkennen van het domein veel leuker is. Domeinchef Peter Vandenberghe laat weten dat wie het domein wat kent, gemakkelijk een wandeling van 8 kilometer kan maken. Marie Breughe (22) is op stap met haar hond. “Ik werk hier als jobstudent bij het onderhoudspersoneel”, vertelt ze. “Mijn hond Milo, een Amerikaanse cockerspaniël, is van nature nogal een bezig baasje. Hier tussen het groen komt hij helemaal tot rust.”

Het terras van Cafetaria De Gavers zit goed vol. In de tearoom worden verzorgde snacks geserveerd. Aan de overkant van het pad ligt het nieuwe avonturenspeelplein met klimpalen, een hangbrug en waterplezier. Terwijl haar kinderen het speelplein bestormen, zoekt een moeder de schaduw op. “Die zon”, zucht ze. Ik vermoed dat ze zwanger is, maar durf het niet te vragen. Ik heb mijn lesje wel geleerd sinds ik een vriendin verkeerdelijk dezelfde vraag stelde…

Achtergrond van computer

Aan de rand van een hooiland zit een groepje studenten uit te blazen na een examen. Eentje kijkt steels rond voor ze een flesje bier aan haar lippen zet. In het bos bouwden kinderen een grote wigwam met takken. De hondenlosloopzone is in twee delen verdeeld, één voor grote en één voor kleine honden. De wilgen aan de waterkant staan er ongetwijfeld al van toen dit nog een meersengebied was. Misschien keken ze zelfs toe hoe de Duitsers hier in 1917 een vliegveld aanlegden?

Het nieuwe avonturenspeelplein.
Het nieuwe avonturenspeelplein. © Westtoer

Freek Naessens (36) duwt een kinderwagen voort. Zoon August (5 maanden) tovert een gulle glimlach tevoorschijn. “Het is een fantastisch domein met veel kleur en groen. Elk seizoen ziet het er hier anders uit. De mooiste plek is de strandzone, waar je een panorama hebt over het Gavermeer. Elk jaargetijde neem ik daar een foto om als achtergrond op mijn computer te gebruiken.”

In de hooilanden wordt het gras afgereden en in balen samengepakt. In augustus staan deze weiden vol kleurrijke bloemen. Vlakbij broedt een kolonie blauwe reigers. Veertig koppels hebben er hun vaste stek. Het fietsnetwerk passeert dwars door het domein en ook de Goedendagfietsroute (49 kilometer) pikt een stukje van De Gavers mee. Verder is er het Gaver ruiterpad (8 kilometer) en zijn er verschillende wandel- en loopparcours (3 tot 8 kilometer) uitgetekend.

Een mama en haar kind bewonderen het Gavermeer.
Een mama en haar kind bewonderen het Gavermeer. © Westtoer

Het noordoosten van het domein is in volle uitbreiding. Vorig jaar nog kwam hier 25 hectare bij waar binnenkort bomen worden geplant. Ook Natuurpunt kreeg er een stuk bij. Er komt een nieuwe waterbuffer en in het speelbos in het oosten van De Gavers wordt binnenkort een natuurbelevingspad aangelegd. Tussen de bomen zien we het hoogteparcours, waar je onder begeleiding wat adrenaline kan pompen. In de zomer wordt het elke woensdag- en zondagnamiddag opengezet voor het publiek.

Hier ligt ook de zwemzone waar je in juli en augustus, dagelijks van 12 tot 19 uur, gratis kan komen zonnen en baden. Deze zomer worden maximaal 350 mensen toegelaten. Er is geen reservatiesysteem. Een rood licht duidt aan als het strand vol zit. Wie de zone verlaat, maakt plaats voor anderen.

Openbare toiletten

Verscholen tussen de bomen van wat een arboretum moet voorstellen, ligt opnieuw een speelplein. Het is er rustig. Langs de waterkant tuurt Andreas D’Haeze (82) uit Kuurne door een speciaal daarvoor opgestelde verrekijker. “Wij komen hier vooral tijdens de week wandelen, in het weekend is het te druk. Mijn vrouw zit in een rolstoel en de paden rond het meer zijn perfect toegankelijk. Volgende week zijn we 60 jaar getrouwd”, glimlacht hij trots. “We koppelen ons bezoek ook altijd aan een terrasje bij één van de twee horecazaken in het domein. Op onze leeftijd is het belangrijk dat je een toilet binnen handbereik hebt. Hier in De Gavers is dat zo, absoluut een pluspunt.”

Fietsers voor de Koutermolen
Fietsers voor de Koutermolen © Westtoer

We ronden ons bezoek af aan de bijenwand. Door kijkgaten zien we honderden bijen hun kasten verlaten op zoek naar nectar. De zoete geur is bij momenten overweldigend. Het gegons van de bijen in de bloemenweide voor de kasten is goed te horen.

We verlaten De Gavers langs de Koutermolen die sinds de jaren tachtig op een verhoogde berm in het domein rondjes draait.

Bezorg ons jouw score voor De Gavers en de andere provinciedomeinen op KW.be/rapportprovinciedomein.Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.