Op zoek naar een unieke slaapplek? Lijnbus krijgt in de Westhoek tweede leven als vakantiehuis

Olivier Petillon bij de verbouwde Lijnbus: “Ik wil een vaste waarde worden in het toeristisch aanbod van de Westhoek.”©JOKE COUVREUR
Olivier Petillon bij de verbouwde Lijnbus: “Ik wil een vaste waarde worden in het toeristisch aanbod van de Westhoek.”©JOKE COUVREUR
Philippe Verhaest

Zelfs Wim Lybaert zou zijn geliefde Columbus met plezier inruilen voor de Lijnbus die Olivier Petillon van Tiny Kot onder handen genomen heeft. Vroeger vervoerde het gevaarte schoolgaande kinderen, nu kan je er in een groene oase volledig tot rust komen. En die aanpak slaat aan, want de vakantiehuisjes op het drie hectare grote domein in Langemark-Poelkapelle zijn in een jaar tijd razend populair geworden. “Mensen willen terugkeren naar de essentie. Ik geef hen die kans.”

De achterbank voor de stoere zesdejaars is vervangen door een romantisch bed voor twee, de zitbanken zijn omgebouwd tot een eettafel, de ingang aan de chauffeur is nu een douche met wárm water en achter het stuur van de bus … tref je het toilet aan.

De transformatie van de voormalige Lijnbus tot vakantiehuisje is door Olivier Petillon tot in de puntjes uitgevoerd en zonder twijfel is het dé blikvanger van zijn Tiny Kot. Het concept is even eenvoudig als geniaal: op zijn drie hectare groot domein rond een vijver in Langemark-Poelkapelle kan je in een van zijn – telkens groot genoeg voor twee mensen – vakantiehuisjes een verblijf boeken om volledig tot rust te komen. En dat concept slaat aan, want de rest van het jaar zijn alle bedden er zo goed als volledig bezet.

Andere boeg

“Alles is vorig jaar gestart”, opent hij. “Ik ben professioneel florist, maar door de coronacrisis kwam er een pak minder werk binnen. Ik ben toen beginnen nadenken hoe ik mijn carrière over een andere boeg kon gooien. Ik ben gestart met een oude werfkeet eigenhandig te verbouwen tot een stemmig vakantiekotje. Dat was eind mei vorig jaar klaar en bleek meteen een schot in de roos te zijn. Sindsdien is de trein niet meer gestopt.”

Wifi voorzien we níet. Hier moet je met elkaar praten

Na het Tiny Kot zelf volgde nog het Pomp Kot – het oude pompgebouw bij de vijver – en het Plant Kot, een oude vlasfabriek waarin Olivier momenteel drie aparte verblijven aan het tevoorschijn toveren is. “Die moeten deze zomer beschikbaar zijn, maar ondertussen hebben we wél al een ander specialleke klaar: ons Bus Kot.”

Eén miljoen kilometer

Wat Olivier met de voormalige Lijnbus gedaan heeft, doet de monden openvallen. “Via een vriend die bij De Lijn werkt, vernam ik dat enkele uit dienst genomen bussen verkocht werden. Ik zag meteen het potentieel ervan in en wilde een soort stilstaande Columbus creëren. Hoewel de bus nog perfect kan rijden, ook al heeft hij bijna één miljoen kilometer op de teller. Tijdens de winter plaatsen we hem binnen, maar mits de nodige documenten zouden we er zomaar de baan mee kunnen opgaan. Al geven we hem liever een plekje in onze groene oase.”

Olivier kocht de bus vorige zomer en tekende helemaal zelf voor de nieuwe invulling. “Het bed achteraan, het plafond met alle verlichting, het keukentje… Ik deed het allemaal met mijn eigen handen. Waar ik het meest trots op ben? Toch op het toilet op de plek van de buschauffeur. Ik wist aanvankelijk niet hoe ik dat in het concept moest integreren, tot ik plots die ingeving kreeg”, glundert hij.

Net als bij zijn andere verblijven prijkt aan de Lijnbus ook een hot tub en op het terras kan je bij valavond aan de kachel genieten van een knisperend vuurtje. Gezelligheid én eenvoud troef en net daarin schuilt het succes van Tiny Kot, meent Olivier.

“Mensen willen terug naar de essentie. Ik geef hen die kans. De coronacrisis heeft ons allemaal op de proef gesteld, hier kan je volop van quality time genieten, weg van de wereld en op een plek die je nog echt kan ontdekken. ‘s Avonds iets eten terwijl je reigers en aalscholvers op de vijver ziet landen: heerlijk. En neen, wifi voorzien we níet”, knipoogt Olivier. “Hier moet je met elkaar praten.”

Huis óp het water

De komende jaren wil Olivier zijn vakantiedomein verder uitbouwen. “Ik wil een vaste waarde worden in het toeristisch aanbod van de Westhoek”, zegt hij. “Naast Tiny Kot run ik ook nog een alpacakwekerij en organiseer ik wandelingen met die dieren. Beide werelden zijn perfect met elkaar te combineren, maar ik droom ook nog van een vakantiehuisje óp de vijver. Na een heerlijke nacht wakker worden op een ponton en de zon door de bomen zien priemen, dat zou het helemaal af maken.”

Een nacht spenderen in een van de Tiny Kot-verblijven kost 150 euro voor 2 personen. Info: www.tinykot.be .

toilet©JOKE COUVREUR
toilet©JOKE COUVREUR
Oase in het groen.©JOKE COUVREUR
Oase in het groen.©JOKE COUVREUR
interieur©JOKE COUVREUR
interieur©JOKE COUVREUR