Op zoek naar de mens achter het slachtoffer: Marc Pyncket verzamelt verhalen over WO II

Marc Pyncket is voor de Heemkundige kring Menen op zoek naar oorlogsverhalen van de namen op de oorlogsmonumenten van de Tweede Wereldoorlog. Op de foto staat hij bij het oorlogsmonument van Rekkem. (Foto WO)
Redactie KW

75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog doet Marc Pyncket van de Heemkring Menen een oproep om verhalen over de oorlogsslachtoffers van Menen, Lauwe en Rekkem te verzamelen. De verhalen en foto’s worden gebundeld in een publicatie die eind oktober zal verschijnen.

In het kader van de herdenking van 75 jaar bevrijding van Menen (op 7 september 1944) vonden in september vorig jaar al enkele activiteiten plaats, met als absolute blikvanger de openstelling van de schuilkelder onder de Grote Markt. Ook in november volgen er nog enkele herdenkingsactiviteiten, waaronder een tentoonstelling in de bibliotheek. Het is naar aanleiding van die activiteiten dat Marc Pyncket werkt aan een publicatie over de slachtoffers van Menen, Lauwe en Rekkem tijdens WO II.

Wie weet meer?

“Op de oorlogsmonumenten van Rekkem, Lauwe en Menen staan de namen van de oorlogsslachtoffers, maar wie waren die mensen eigenlijk? We kennen wel hun namen, maar we weten niet altijd wie we herdenken. Waar hebben ze gestreden, waar zijn ze gesneuveld of omgekomen? Daarom zijn we op zoek naar familieleden of andere mensen die ons meer kunnen vertellen.”

“We kennen wel de namen, maar we weten niet wie we herdenken” – Marc Pyncket

De historicus ging in de archieven op zoek naar de biografische gegevens van de militairen, weerstanders en burgers die de Tweede Wereldoorlog niet overleefden. Maar hij wil ook graag het verhaal van elk van hen vertellen.

Vallenpint R.

“In totaal stierven er een 200-tal Menenaars, Lauwenaars en Rekkemnaars tijdens WO II. Ze kwamen niet alleen hier om, maar ook bijvoorbeeld in Tourcoing. Of er zijn de burgers die in Duitsland gingen werken en er overleden. De verhalen over commandant Vincke, Leopold Sabbe of Julien Cagnie worden heropgefrist. Toen kwamen al een aantal verhalen aan de oppervlakte. Er is het tragische verhaal van soldaat Joseph Depoorter, die tijdens de mobilisatie in de Ardennen verongelukte onder een trein. Van de dochter van soldaat Robert Gryson ontving ik enkele foto’s. Over een naam als ‘Vallenpint R.’, die op het oorlogsmonument van Menen vermeld is, tasten we dan weer compleet in het duister. Misschien weet iemand daar meer over te vertellen.” (CBM)

Wie iets weet of nog foto’s heeft, kan contact opnemen via marc.pyncket@telenet.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier