Op wandel door grootste drukkerij van de Benelux tijdens Open Bedrijvendag in Roularta

Indrukwekkende papierrollen in de drukkerij. (foto KP) © Kristof Pattyn
Peter Soete

Ben je benieuwd hoe Knack of Libelle worden gemaakt en gedrukt? Breng op zondag 3 oktober dan zeker een bezoek aan Roularta, de beursgenoteerde mediagroep met de grootste offsetdrukkerij van ons land.

Roularta Media Group overspant een breed spectrum aan gedrukte en digitale media: lifestylebladen zoals Feeling en Flair, regionale titels zoals De Krant van West-Vlaanderen, de businesskrant De Tijd, het gratis blad De Zondag, televisiezender Kanaal Z, de app en de digitale kiosk Mijn magazines, de newssites knack.be, trends.be… Allemaal worden ze gemaakt door de mediagroep die zijn hoofdzetel heeft in Roeselare.

Zeven voetbalvelden groot

Bezoekers kunnen met eigen ogen zien hoe kranten en tijdschriften worden gemaakt, van op de redactievloer tot in de drukkerij. De moderne drukpersen waarop alle titels worden gedrukt, zijn bijzonder spectaculair om te zien. In Roeselare staat de grootste offsetdrukkerij van de Benelux: die is zeven voetbalvelden groot. Roularta beschikt over vier grote magazinepersen en twee grote krantenpersen. Naast de eigen titels, worden hier ook het Britse The Economist en het Amerikaanse Bloomberg Businessweek gedrukt.

“Samen met een groep collega’s sta ik in voor de organisatie van de Open Bedrijvendag in Roularta”, vertelt logistiek manager Hein De Meyere. “Roularta participeert voor 75 procent in de Open Bedrijvendag en wanneer wij als bedrijf deelnemen, dan moet het natuurlijk goed zijn – we moeten een voorbeeld zijn. De bezoekers komen via de hoofdingang het bedrijf binnen en daar zullen ze op een speciale manier verwelkomd worden door ceo Xavier Bouckaert. Vervolgens gaat het langs het lokaal van de bewaking naar de krantenredacties, en daarna langs de marketing naar de prepress, waar je al een zicht op de drukkerij krijgt. De bezoeker kan vervolgens door de drukkerij wandelen, waar de persen kranten en magazines zullen drukken. Je wandelt dus echt door een productie-eenheid die actief zal zijn. Het einde van het bezoek is aan de ingang van Roularta Printing, waar iedereen een goodie bag zal krijgen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.