https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Op tocht langs de fundamenten van Rock Torhout… in Koekelare

(foto Coghe)©GINO COGHE Foto Coghe
(foto Coghe)©GINO COGHE Foto Coghe
Bieke Cobbaert

Het toeristische seizoen in Koekelare schiet dit weekend uit de startblokken. “Het recreatieve aanbod werd uitgebreid voor jong en oud(er). Ideaal voor wie dit jaar liever nog in eigen regio vakantie neemt dan het verderop of in het buitenland te zoeken”, aldus toerismeschepen Jessy Salenbien.

“Op 15 mei gaan traditioneel de deuren van het Käthe Kollwitz Museum en het Fransmansmuseum weer open in het weekend”, steekt schepen van Toerisme en Cultuur Jessy Salenbien van wal. “Vooralsnog blijft dit op afspraak tot deze maatregel terug opgeheven wordt, maar het infokantoor zelf gaat alvast open. Onze vrijwilligers en gidsen zorgen voor het goede verloop tijdens de openingsuren.”

Sinds dit weekend kan iedereen de gloednieuwe KD-gezinsfietstocht ‘Zoek de vink met Jaek en Nink’ afleggen. “Deze nieuwe tocht van 26,5km in samenwerking met Westtoer verbindt Koekelare met Kortemark en biedt een hele dag plezier voor kinderen en hun ouders. Langs het parcours liggen meerdere leuke speelplekken, waaronder de Mote, het maïsdoolhof, de Krekemeersen en het speelbos van Edewalle. Op twee plaatsen langs de fietstocht zit er een houten vink verstopt. Op zaterdag 12 juni wordt deze nieuwe fietstocht trouwens officieel ingereden met een gezinsdag waarbij iedereen kan genieten van gratis versnaperingen langs het parcours.”

Vanaf 1 juli ligt Koekelare ook op het traject van de nieuwe fietsroute ‘Rock en rollen’, ontworpen en bewegwijzerd door Visit Torhout. Franky Vantyghem, diensthoofd toerisme en cultuur: “De tocht gaat vooral langs de locaties die een rol speelden bij Rock Torhout, maar eveneens langs die van het ontstaan en de voorgeschiedenis ervan in Koekelare. Onze jaarlijkse Zomerzoektocht trekt dan weer richting Gistel en Leke in het kader van het ‘Europees Jaar van de Spoorwegen’. We fietsen onder meer langs de Groene 62 en het traject van de legendarische tramlijn Brugge-Koekelare-Leke. Voor het eerst strijkt ook ‘Het Bankje’ van Opendoek neer in onze gemeente. Op 20 zitbanken kun je een QR-code scannen en krijg je een verhaal te horen, gemaakt door mensen die actief zijn in het amateurtheater in Vlaanderen.”

“Op 24 en 25 juli halen we ‘Fietseluren’ naar Koekelare, een avontuur op de fiets voor jong en oud dat een stuk van het dorp zal inpalmen. Net zoals in een stripboek beleef je tijdens deze tocht dolkomische avonturen met de fietser als hoofdpersonage. En op zondag 15 augustus hopen we dat de derde editie van onze kunst- en cultuurmarkt KoekelART zal kunnen plaatsvinden. De voorbereidingen zijn in volle gang.”

Doedel in het nieuw

Daarnaast speelt Koekelare in op het jaarthema ‘De Grote Goesting’ van Toerisme Westhoek. Zo krijgt de Couckelaerschen Doedel een eigentijdse upgrade met flesjes van 33 cl, nieuwe etiketten, glazen en geschenkverpakking. Het biertje zal te koop zijn in de shop van het infokantoor. Wie in juli of augustus komt wandelen of fietsen, kan een picknickmand bestellen om onderweg van te genieten. Voor de zomer en het najaar wordt er ook nog druk gewerkt aan een dubbeltentoonstelling rond de vroegere brouwerijen in Koekelare en de Belgische trappistenbieren. Die zal – als corona het toelaat – gepaard gaan met een aantal degustatiemomenten in samenwerking met De Bierfanaten. Tot slot komt op 2 oktober de culinaire muziektheatervoorstelling ‘Zalige Zonden in de Westhoek’ naar de Fransmansgemeente. Daarbij zal er tijdens het kijken en luisteren geproefd kunnen worden van één of meerdere lokale streekproducten.

Nieuwe picknicksite

Last but not least wordt de ruimte achter het Fransmansmuseum in het najaar heringericht tot een natuurlijke picknickplek. In samenwerking met Westtoer komen er picknicktafels en een natuurlijk-artistiek speelelement voor kinderen”, aldus nog schepen Jessy Salenbien.

“Zo kunnen gezinnen hun wandel- of fietstocht starten of afsluiten met een picknick. Dit voegt nog meer beleving toe aan het vele leven dat er nu al ‘in de Brouwerij’ is.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.