Op stap met Samana: “Nog te veel oneffenheden in de voetpaden”

Annemie Verhaeghe, Martine Lepere en Rita Maelfait zijn maar een paar van de honderden vrijwilligers die op pad gaan. (Foto BVB)
Redactie KW

Heel wat wandelaars trotseren vandaag – en de komende dagen – het herfstweer voor het goede doel. Onder impuls van de organisatie Samana lijsten wandelaars op welke voetpaden moeilijk toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Ook in Gullegem was dat zo.

Samana, een vereniging voor en door mensen met een chronische ziekte of een beperking, en hun mantelzorgers, wil werk maken van obstakelvrije voetpaden. Vandaag, op de dag van de chronisch zieke mensen, trokken een pak vrijwilligers van de vereniging die verbonden is aan de CM op pad om te zien waar de knelpunten zijn.

“Die zullen we doorgeven aan de gemeentebesturen”, weet Bart Winne van Samana. “We zien maar al te vaak dat dorpskernen opnieuw aangelegd worden, maar dat daarbij geen rekening wordt gehouden met mensen met een beperking. Maar ook doorgaans zijn een put, een hoge drempel of loszittende tegeltjes voor mensen die moeilijk mobiel zijn of in een rolstoel zitten. Dat kan er ook voor zorgen dat mensen struikelen of vallen, met alle gevolgen vandien. Vandaag, maar ook de komende dagen, zullen medewerkers op pad gaan. Ook in Zwevegem was dat al zo.

Met tijdelijke verf worden de locaties ook nog eens aangeduid. (Foto BVB)
Met tijdelijke verf worden de locaties ook nog eens aangeduid. (Foto BVB)

Aan de Carrefour in Gullegem botsen we tussen twee buien in op Rita Maelfait (74), die op pad is met Martine Lepere (68) en Annemie Verhaeghe (69). De echtgenoten van die laatste twee, respectievelijk Patrick Vanderhaeghe en Filip Vanwijnsberghe, zitten mee in het bestuur van de lokale Samana-afdeling. Verder bestaat het bestuur uit Guillaume Wyllin, Rozanne Opsomer en last but not least Denise Vanhauwaert. Die laatste is een sterkhouder als het gaat over de verkoop van de lotjes. Op haar 83ste rijdt ze heel Gullegem rond met de fiets, om tot duizend (!) lotjes te verkopen.

Rita en Martine, die beide optreden als voorzitter, nemen het voortouw en trekken langs de Hugo Verriestlaan op pad. We zijn amper 50 meter verder of Martine haalt een spuitbus aan om een pijnpunt te markeren: een verzakte tegel. Intussen noteert Rita in een speciaal boekje de precieze locatie. Dat wordt doorgegeven naar het hoofdbestuur, dat het overhandigt aan het lokale gemeentebestuur.

In een speciaal boekje worden de obstakels genoteerd. (Foto BVB)
In een speciaal boekje worden de obstakels genoteerd. (Foto BVB)

De boompjes die geplant zijn langs de weg nemen niet te veel plaats in, maar vooral de loszittend of omhoogstekende tegels zijn hinderlijk. Met de regen zien we duidelijk veel plassen op het voetpad, wat verwijst op veel verzakkingen. “Het is duidelijk nodig dat we alles oplijsten”, weet Rita. “Er zijn nog te veel oneffenheden in de voetpaden. Hoewel we bij Samana focussen op chronisch zieken, willen we het opnemen voor iedereen die kwetsbaar of minder mobiel is. We doen graag mee aan dit soort acties. We hebben een heel goeie bestuursgroep, met steeds vaker jongere mensen, al blijft nieuw jong bloed altijd welkom. We geven regelmatig vorming, van zityoga tot een spreekbeurt over een waardig levenseinde. Daarnaast organiseren we ook kaart- en creamomenten.”

Voor de vereniging is de werking een uitdaging de afgelopen maanden. “Mede dankzij het vorig bestuur staan we er financieel gezond voor. Normaal gezien doen we twee keer per maand een activiteit, dat is nu beperkt tot één. We proberen nu creatief te zijn, door bijvoorbeeld vensterbezoeken of een kaartje te sturen.”

“We stuurden ook al een stuk chocolade en een boeket op”, weet Martine. “Kwestie van hen een hart onder de riem te steken. Volgende week zondag bezorgen we onze mantelzorgers een gratis ontbijt.”

“Het schuilt soms in kleine zaken”, weet Annemie. “Van een kerstfeest, tot een fotozoektocht… maar evengoed door als vrijwilliger mee te werken aan dit soort acties. Met kleine zaken kan je al een groot verschil maken.”

Veel voetpaden zijn aan vernieuwing toe, al gaat het vaak om kleine ingrepen. (Foto BVB)
Veel voetpaden zijn aan vernieuwing toe, al gaat het vaak om kleine ingrepen. (Foto BVB)

Alle info over Samana vind je op www.samana.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier