Op het Louis De Beerplein in Lendelede klinkt nog elke dag zorgapplaus

De bewoners van het Louis De Beerplein blijven hun dank tonen tegenover de zorgverleners. © Frank Meurisse
Redactie KW

Nog iedere dag om 20 uur klappen de bewoners van het Louis De Beerplein in de handen als dank voor wat de zorgverstrekkers in deze coronaperiode voor hun medemens doen. “En we doen zo goed als allemaal mee”, zeggen Denis Claerhout en Christa Vandenbroucke. “We zijn waarschijnlijk de enigen in de gemeente waar ze dat nog zeven dagen op zeven doen”, aldus initiatiefnemer Patrick Delva.

Patrick Delva (gewezen voorzitter en stichter van de volleybal) en zijn vrouw Christelle Dubaere wonen aan het Louis De Beerplein. Een (nieuw) pleintje dat nog lang niet bij iedere Lendeledenaar bekend is. Te bereiken langs een zijweg naast het flatgebouw aan de Stationsstraat 32.

Zware taak

“Mijn vrouw en ik hebben nogal wat familieleden die in de zorgsector werken en horen hen in deze moeilijke dagen ook al eens vertellen over wat zij allemaal meemaken”, zegt Patrick. “Ze staan nu al bijna twee maanden in de eerste linie in ziekenhuizen, woonzorgcentra en voorzieningen voor mensen met een beperking. Ze riskeren zelf besmet te worden met het coronavirus. Mijn schoonmoeder overleed in het begin van de crisis, niet aan covid-19, maar toch deed het ons nog eens extra denken aan die zware taak waarvoor het zorgpersoneel staat. Daarom namen wij hier het initiatief om iedere avond om 20 uur in de handen te klappen voor de zorgverstrekkers uit onze gemeente. In het begin waren we maar met een viertal, nu doet zo goed als iedereen mee.”

“Ondanks de coronamaatregelen hebben we het hier nog goed”

Twee bewoners die enthousiast achter dit initiatief staan zijn Denis Claerhout en zijn vrouw Christa Vandenbroucke. “Mijn man en ik zijn al 53 jaar getrouwd en woonden daar het grootste deel van in Kuurne. Ik had er een lingeriewinkel, hij een sportwinkel rechtover mijn zaak. Pas twee jaar geleden kochten we dit mooie appartement en verhuisden naar hier. Het heeft ons nog geen minuut gespeten. Het is hier rustig wonen in een mooie omgeving met uitzicht op dat nieuwe pleintje. En we hebben hier aangename en goede buren. Toen Patrick Delva het initiatief nam om iedere avond te applaudisseren voor de zorg, deden we onmiddellijk mee. Iedere dag, ook de zaterdag en zondag, om 20 uur, vanaf ons appartement met zicht op het Louis De Beerplein. Volgens mij zijn we nu wel met een 30-tal bewoners.”

Spanje

Christa en Denis hadden voor de coronacrisis nog voor twee maanden een appartement in Benidorm gehuurd. “Enkele dagen voor we naar Lendelede zouden terugkeren brak de coronacrisis uit en werd onze vlucht afgelast. Na heel wat telefoontjes konden we enkele dagen later toch nog met een vliegtuig, dat door de Belgische ambassade in Spanje gecharterd was, terug naar België keren. Veel landgenoten hadden dat geluk niet. Gelukkig maar dat we terug konden, want de coronamaatregelen waren in Spanje een stuk strenger dan hier bij ons. Heel wat politieagenten controleerden in de straten, je mocht alleen naar de dichtbijgelegen winkels boodschappen doen… Een wandeling maken in de omgeving mocht niet. We waren blij dat we hier wel een keer een toertje konden doen. Mensen beseffen niet altijd dat we het hier ondanks de maatregelen nog vrij goed hebben. En we houden er ons strikt aan. Dat is het minste wat we kunnen doen in het belang van onszelf en onze medemensen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier