Op drie locaties in Deerlijk PFAS gevonden: “Eet geen groenten uit eigen tuin of eieren van eigen kippen”

De site van de oude brandweerkazerne is een van de drie locaties waar sporen van PFAS werden gevonden. (Foto DRD)
Rik Devos
Rik Devos Medewerker KW

Tijdens bodemonderzoeken van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) werden op drie locaties in Deerlijk sporen van PFAS gevonden. Het gaat om de Hoogstraat 109 (de voormalige brandweerkazerne) in het centrum van de gemeente en de bedrijfssites in de Houtekietstraat 16 en Oudenaardse Heerweg 76 in Sint-Lodewijk.

Er volgt nu een beschrijvend onderzoek. Voor de omwonenden gelden op advies van het Agentschap Zorg en Gezondheid enkele voorzorgsmaatregelen.

“In juni 2021 besliste de Vlaamse Regering om alle locaties in kaart te brengen met een verhoogd risico op PFAS-verontreiniging”, verduidelijkt schepen van Leefmilieu Matthias Vanneste (Open Vld). “Het gaat om plaatsen waar in het verleden grote branden waren en mogelijk fluorhoudend blusschuim werd gebruikt. Die lijst werd aangevuld met kazernes en oefenterreinen van de brandweer en enkele bedrijven waarbij er na een oriënterend bodemonderzoek aanwijzingen zijn van PFAS-verontreiniging.”

Maatregelen

“Voor de omwonenden binnen een straal van 100 meter van de drie locaties wordt aangeraden om geen eieren van eigen kippen, geen zelf geteelde groenten en zelf geteeld fruit te eten, grondwater niet als drinkwater te gebruiken en een goede handhygiëne toe te passen.”

“Voor de omwonenden binnen een straal van 500 meter raadt men aan om grond- of putwater niet te gebruiken als drinkwater en om er niet mee te koken en het grondwater niet te gebruiken om de moestuin te bevochtigen of om zwembad(jes) te vullen.”

“Het grondwater kan men wel nog gebruiken voor andere zaken zoals jouw auto wassen, het toilet doorspoelen, oprit afspuiten en sierplanten water geven.”

“Er is bijkomend onderzoek nodig om de verontreiniging in kaart te brengen en te bepalen of er effectief een risico is voor mens en milieu. OVAM volgt de uitvoering van het bodemonderzoek op.”

(DRD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier