Op de trein en in de klas, we zien de mondmaskers straks overal

© Getty Images
Olaf Verhaeghe

Mondmaskers maken vanaf 4 mei ontegensprekelijk deel uit van het openbare leven. Op de trein, tram en bus zijn ze verplicht voor iedereen die ouder is dan 12 jaar en ook in de klas zullen leerlingen én leerkrachten ze bij de heropstart van de lessen moeten dragen. Vijf vragen over het gebruik van mondmaskers bij de exitstrategie van de Nationale Veiligheidsraad.

Moet ik een mondmasker dragen als ik naar buiten ga?

Neen, dat moet niet, maar de Nationale Veiligheidsraad raadt het gebruik van beschermende maskers of andere stoffen die mond en neus bedekken, wel aan op openbare plekken. “Het gaat dan vooral om plaatsen waar de fysieke afstand van anderhalve meter niet gegarandeerd kan worden”, aldus premier Sophie Wilmès. “Ook op werkplekken waar die afstand moeilijk te respecteren valt, moeten mondmaskers worden gebruikt.”

Wie vanaf 4 mei gebruik wil maken van het openbaar vervoer, moet wél een mondkapje dragen. Die regel geldt voor iedereen die ouder is dan 12 jaar. Omdat de drukte op bussen en treinen eens de scholen en bedrijven weer opstarten zal toenemen, wordt het praktisch moeilijk haalbaar om de juiste afstand te houden. Van zodra je een station binnenrijdt of een halte betreedt moet je een masker of ander beschermd middel dat mond en neus afdekt, dragen.

Mondmaskers zijn ook verplicht in de klas en op school. Voor iedereen?

Ook hier geldt een leeftijdsbeperking van 12 jaar. Alle leerlingen van 12 jaar of ouder moeten op school een beschermend masker dragen. Ook alle personeelsleden en leerkrachten zijn verplicht zo’n masker te dragen. Poetspersoneel moet bovendien handschoenen dragen.

Moet ik nu onmiddellijk een mondmasker kopen?

Neen, dat hoeft niet. Allereerst neemt de federale regering zich voor om elke inwoner van ons land gratis van een mondmasker en twee filters te voorzien. Minister Alexander De Croo gaf bij VRT NWS aan dat er een besteld is geplaatst voor 12 miljoen exemplaren. Die zullen via de gemeenten worden verdeeld. Eerder werd al duidelijk dat tientallen West-Vlaamse gemeenten hun inwoners ook van een gratis mondmasker zouden voorzien.

Is een zelfgemaakt exemplaar ook goed?

Absoluut. De bijzondere FFP2-maskers zijn voorbehouden voor medisch personeel en mensen in de zorg. De GEES, de groep experts die de exitstrategie moet uitwerken, raadt twee soorten aan. De stoffen, chirurgische mondmaskers zijn zeker in orde, maar ook een zelfgemaakt katoenen exemplaar is veilig. De Nationale Veiligheidsraad voegt daar ook sjaals en bandana’s aan toe.

Een mondmasker maken kan je trouwens vrij simpel. Met dit tienstappenplan is het in geen tijd gefixt. De gespecialiseerde stoffenwinkels gaan trouwens vanaf maandag 4 mei weer open. Speciaal voor de doe-het-zelvers.

Moet ik mijn mondmasker elke dag wassen?

De levensduurte van een mondmasker hangt grotendeels af van de stof waaruit het is gemaakt. Dat zei viroloog Steven Van Gucht eerder. De meeste versies kunnen wel degelijk hergebruikt worden. Stoffen mondmaskers zijn opnieuw veilig als ze minstens een halfuur op 60 graden worden gewassen of in kokend water worden ondergedompeld. “Het virus wordt daardoor gedood”, aldus Van Gucht.

Om het jezelf wat makkelijker te maken, is het interessant om meerdere mondmaskers per persoon in huis te hebben. Zo hoef je niet elke dag te wassen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier