OP DE BON (35): Marc Vancoillie en Shana Ameye uit Bissegem

Redactie KW

Elke week trakteert KW.be een willekeurige West-Vlaming op een fijne verrassing. Deze week waren we te gast in Bissegem.


Marc Vancoillie (32) en Shana Ameye (28) wonen al hun hele leven in Bissegem. Shana was lid van de Chiro en groeide er door tot hoofdleidster. Marc volgde alle geledingen van de KSA, van kabouter tot vijf jaar leiding. Daar kreeg hij zijn naam ‘Pino’, zoals hij in Bissegem nog altijd bekend is. Marc en Shana deden na de jeugdbeweging nog zeven jaar vrijwilligerswerk in jeugdhuis De Plekke en gingen enkele jaren mee met de Chiro op kamp om te koken. Ze zetten zich ook in voor het bouwcomité van KSA en Chiro Bissegem. “Het is hoog tijd voor nieuwe lokalen voor de jeugdbewegingen”, vertellen ze. “Al van in onze tijd wilden we een ander gebouw, dat niet rot was. Dat het ooit zou worden afgebroken, wisten we wel. We hebben er veel mooie herinneringen aan. Dat had echter niets met het gebouw te maken, maar met de groep en de jeugdbeweging op zich.”

Nu speelt Shana al enkele jaren toneel bij toneelgroep Edelweiss. Het koppel zet zich in bij de decorbouw, zaalopbouw en om te helpen waar nodig. Ook na de geboorte van Franne blijven ze zich inzetten.

Tweede kindje

Marc en Shana vormen al 12,5 jaar een koppel en wonen zeven jaar samen. “In het begin was het hier wat kamperen”, lachen ze. Hun dochtertje Franne is 14 maanden en het gezin verwacht een tweede kindje in maart.

Shana geeft les in het vijfde leerjaar in De Graankorrel in Kruiseke, waar ze ook zorgjuf is. Marc zet installaties van zwembaden en doet het onderhoud ervan voor de firma Hugelier. In hun vrije tijd spelen ze graag gezelschapsspelletjes en als er nog tijd is, probeert Shana te lezen en pikt Marc nog een thuismatch mee van KV Kortrijk. “Een quiz of een glaasje drinken met de vroegere KSA-makkers zit er ook nog wel in.”

Shana was overdonderd toen ze een bon van Decathlon aanboden kreeg. “Iets winnen doe je niet elke dag en van de actie ‘Op de bon’ wisten we niet af”. Wat we zullen kopen, weten we niet. Misschien wachten we tot het tweede kindje geboren is.”

(EDB – foto EDB)