OP DE BON (26): Willy Haus en Liliane Terny uit Leffinge

Redactie KW

Elke week trakteert KW.be een willekeurige West-Vlaming op een fijne verrassing. Deze week waren we te gast in Leffinge.

Deze week hielden we halt in de Westlanderstraat in Leffinge en op nummer 27 wonen Willy Haus en Liliane Terny. Druk bezig met het voorbereiden van een heerlijke barbecue zijn ze meer dan aangenaam verrast door ons bezoek. Zij wonen hier nu negen jaar, voordien woonden ze in Buizingen bij Halle (Brussel). “Nu is het tijd om te ontspannen en te genieten van het zeeklimaat”, zegt Willy Haus.

Waar zijn jullie momenteel mee bezig?

“Ik heb er een carrière als politieagent opzitten en geniet ondertussen van mijn pensioen. Ik had een heel specifieke taak als agent: de koning en de koninklijke familiekring bewaken. Dat bracht best wel wat met zich mee. Wou hij zich in het openbaar vertonen, dan waren er steeds zo’n 250 agenten present. Wou hij naar zijn buitenverblijf, dan bewaakten we de woonst daar met tien agenten. Ik vermoed wel dat hij ons kende na een tijdje, we kregen steeds een vriendelijk knikje”, vertelt Willy. Zijn vrouw, die oorspronkelijk van Knokke is, zit in dezelfde sector. “Ik werk bij de scheepvaartpolitie in Oostende”, vertelt Liliane. “Ik sta daar in voor de logistiek. Ik maak dus planningen op en voorzie alle nodige materiaal voor het uitoefenen van hun activiteiten.”

Ken je kw.be?

“We kennen de Zeewacht vooral goed. Zeker voor mijn job moet ik altijd op de hoogte zijn”, vertelt Liliane gedreven. “Af en toe durven we wel eens de online versie te raadplegen, maar niet zoveel. Dat gaat allemaal een beetje te snel voor mij, ik vind mijn weg niet gemakkelijk op het internet. Toch hebben we nu net een tablet gekocht. Dus mits een beetje oefening kunnen we wel de online versie raadplegen. Een papieren krant vind ik voorlopig prettiger om te lezen, maar we willen ook niet blijven stilstaan. Nieuws uit de buurt, dat vinden we soms belangrijker dan groot nieuws”, zegt Willy.

Zijn jullie geluksvogels?

“Buiten wat kleine bedragen via de Lotto hebben we nog nooit iets gewonnen”, zegt Willy. “Vroeger werkte ik bij De Post”, zegt Liliane. “Telkens ik een kraslot van de Nationale Loterij verkocht, kreeg ik daarvan als werknemer een aantal centen als commissie. Ooit heb ik eens met de opbrengst zelf een kraslot gekocht. Toen heb ik 100 frank gewonnen. Dat is het eerste en het enige in heel mijn leven. We zijn dus superblij met dit cadeautje.”

Wat gaan jullie doen met de bon?

“We willen nieuwe verlichting hangen op onze bovenverdieping. Deze bon komt dus heel goed van pas!”

(CTM-foto CTM)