Op coronawandeling kan je vrolijke beschilderde steentjes vinden: Beveren Leie Rocks in opmars

: Lucas, Lia, Ava, Marie, Julie, Eva, Nina, Noor, Esther (foto GDW)
: Lucas, Lia, Ava, Marie, Julie, Eva, Nina, Noor, Esther (foto GDW)
Redactie KW

Op uw coronawandeling langs de Leie, rond de Zavelputten of door de wijk al eens een vrolijk beschilderd steentje opgemerkt? Grote kans dat u een Happy/Doodle Stone van Beverse makelij hebt! Het is een initiatief van Beveren Leie Rocks. “We groeien nog elke dag, lacht medebeheerder Tine Van Gaelen (37).

“Het fenomeen waarbij er geschreven wordt op stenen gaat uiteraard al eeuwen terug. Maar voor mij is het avontuur rond de Doodlestones ontstaan dankzij een vriendin uit de Kempen. Toen de paaspauze eraan kwam, wilde ik iets om handen hebben om de kinderen te entertainen. Het zoveelste toertje rond de wijk verveelt immers, na al die maanden. Ik pitchte mijn idee met een bang hartje bij enkele mama’s aan de schoolpoort en tot mijn verbazing waren Lore, Stefanie en Marylène al gauw even enthousiast als ik! Datzelfde weekend kochten we 40 kilogram stenen aan en begonnen we met vier gezinnen stenen te wassen, verven en vernissen”, gaat Tine enthousiast verder.

“Ondanks het feit dat een deel van ons in de ouderraad zit, hebben we bewust gekozen om dit los te zien van een school of vereniging om zo een groter publiek aan te spreken. Zo merken we dat sinds de paasvakantie er een heleboel gezinnen begonnen zijn met schilderen. Bovendien hebben we ook een pak speurders die graag wandelen en meezoeken. In totaal hebben we al zo’n 200 mensen die lid zijn van onze FB-groep ‘Beveren Leie Rocks’. We gokken dus dat we een 150-tal gezinnen bereiken met onze actie!”

We willen een glimlach toveren op de kindergezichtjes

Geluksstenen

“Internationale groepen hebben meestal tot doel om stenen zo ver mogelijk te laten reizen. Zo houden sommige makers zelf reisdagboeken van hun stenen bij. Uiteraard zijn er zo ook al enkele van onze stenen ‘ontsnapt’ omdat sommige ze meenamen op hun verre coronawandelingen. Dat is enerzijds jammer, maar het zijn geluksstenen dus het maakt niet uit waar ze belanden, zolang ze maar mensen blij maken. Maar wij willen de stenen vooral in de buurt houden en zo een glimlach toveren op de gezichtjes van kinderen die terugwandelen van school of in het weekend aan het ravotten zijn buiten. Daarnaast is het voor ons pure ontspanning. We vinden het enorm leuk om een avondje creatief bezig te zijn met de kids. Je hoeft bovendien niet per se talent te hebben! Een hartje, regenboog of zon tekenen kan iedereen en net die simpele dingen maken de kindjes dolgelukkig.”

“Er zijn nu bijna 500 stenen in omloop. Niet slecht op minder dan een maandje tijd, toch? Voor degene die mee aan de slag willen, zijn er enkele regels: we vragen om ze niet te plaatsen op privéterrein, er geen te verwijderen op begraafplaatsen en om ze liefst ergens te leggen waar de stadsdiensten niet maaien. Verder roepen we op om zeker met het juiste materiaal te werken: acrylverf en yachtvernis. Verf en diertjes zijn namelijk niet altijd een topcombinatie. We vragen daarbij om geen extra versieringen aan te brengen zoals gekke oogjes of dergelijke. Voor de stadsdiensten wordt het dan immers officieel sluikstorten. Het zou jammer zijn mochten ze daarom uit het straatbeeld verdwijnen. Voor de rest kan ik het iedereen enkel maar aanraden. Ik moet wel waarschuwen, eenmaal gestart, is het best verslavend!” (lacht)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier