Op bezoek bij Jan en Lieve in een eeuwenoude parel langs de Sint-Annarei

Jan Hoste en Lieve Govaerts. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Jan Hoste en zijn levenspartner Lieve Govaerts wonen sinds een jaar samen in een fraaie stadswoning langs de wondermooie Sint-Annarei. Het koppel plant ingrijpende verbouwingen en wil er een ruime bed and breakfast inrichten, genaamd ANNA9. “Wij hebben elk drie kinderen en iedere kamer zal vernoemd zijn naar één van hen”, stellen Jan en Lieve.

Als telg uit de Hoste-clan, met landbouwers en veekoopmannen uit Sint-Pieters en Meetkerke in oorsprong, is Jan Hoste geen onbekende in Brugge. Zijn broer Firmin is de uitbater van café-restaurant De Kroon in Kristus Koning en de Brugse schone Phaedra Hoste, die nu in Antwerpen woont, is zijn nicht.

Jan werkte jarenlang als bouwkundig ingenieur voor Groep Planning en was nauw betrokken bij de bouw van zo goed als alle ondergrondse parkings in Brugge. “Ik werk nu nog op freelance basis verder als ingenieur en het doet me plezier dat ik nu opnieuw mag werken aan de uitbreiding van de parking onder ‘t Zand”, zegt Jan.

(lees verder onder de foto)

Vanuit de woning die straks een B&B huisvest, heb je een prachtig uitzicht op de Sint-Annarei.
Vanuit de woning die straks een B&B huisvest, heb je een prachtig uitzicht op de Sint-Annarei.© Davy Coghe

Hij woont sinds een jaar samen met Lieve Govaerts in een fraaie stadswoning langs de betoverende Sint-Annarei, in het huis met nummer 9. Lieve is de dochter van de bekende accountant Louis Govaerts van het kantoor Vanacker-Govaerts. Louis Govaerts was destijds ook financieel beheerder van Cercle Brugge, het groene bloed dat ook door Jan zijn aderen stroomt.

(lees verder onder de foto)

Dit kastje blijkt een nachtpot te zijn.
Dit kastje blijkt een nachtpot te zijn.© Davy Coghe

Lieve runt het gezondheids-, wellness-, schoonheids- en afslanksalon VitaStyle. Het opmerkelijke is dat haar salon gelegen is, net om de hoek, in de Sint-Annakerkstraat nummer 9 – hetzelfde huisnummer dus – en dat beide panden via een doorsteek met hekkentje in de tuin met elkaar verbonden zijn.

Kleermakersfamilie

“Als kind woonden mijn zus en ik met onze ouders in het pand waar nu mijn bedrijfje gevestigd is, in de Sint-Annakerkstraat dus”, vertelt Lieve. “Daar was ook het kantoor van mijn papa gevestigd. Maar dat werd te klein en we hebben toen een tijdje elders in Brugge gewoond, tot mijn vader in 1980 het pand aan de Sint-Annarei kocht waar we nu samen wonen. Ik heb hier gewoond sinds mijn vijftiende en heb hier heel mooie herinneringen aan. Mijn vader is helaas vroeg gestorven, op zijn 59ste in 1997. Mijn moeder is toen alleen in de woning blijven wonen, maar intussen is ze ook al een hele tijd gestorven. Het huis heeft zo’n twaalf jaar leeg gestaan.”

(lees verder onder de foto)

De mooie tuin.
De mooie tuin.© Davy Coghe

“Dit pand was voorheen eigendom van de familie De Cae, dat waren kleermakers”, vult Jan aan. “En wat bijzonder opmerkelijk is: we zijn te weten gekomen dat ook mijn familie, de familie Hoste, er een voorgeschiedenis mee heeft. De familie De Cae die hier heeft gewoond was blijkbaar goed bevriend met mijn familie. Enkele nichten en een oom van mij kwamen hier piano spelen. Dat heb ik zelf echter nooit geweten, daarvoor ben ik te jong. Ik meen te weten dat de beide families ook wat aan ruilhandel deden: De Hostes konden als landbouwers allerlei lekkers van de boerderij aanleveren, in ruil voor kledij van de kleermakers De Cae. Het is wel leuk dat wij beiden los van elkaar een voorgeschiedenis hebben met dit pand en er nu al die jaren later samen wonen.”

De woning ademt echt Brugse geschiedenis, zo blijkt als Jan en Lieve ons een rondleiding geven. Er is heel wat antiek te zien en er staan voorwerpen in de meest uiteenlopende stijlen en uit allerlei periodes. De bewoners willen een en ander weg doen, maar onder meer aan de recent opnieuw gestoffeerde zeteltjes in roze velours in art-decostijl zijn ze bijzonder gehecht. Jan toont ons ook trots de wijnkelder, waar ook tijdens de twaalf jaar van leegstand nog flessen zijn blijven liggen uit de jaren ’60 tot ’80. “De meeste waren echter azijn geworden”, lacht Jan.

De wondermooie Sint-Annarei.
De wondermooie Sint-Annarei.© Davy Coghe

We nemen ook een kijkje in de fraaie tuin, waar Jan en Lieve graag ontbijten, met onder meer een mooi uitzicht op de Sint-Annakerk. Op de eerste en tweede verdieping zien we bijzonder ruime slaapkamers, met nog heel wat voorwerpen uit de tijd van toen, zoals een kastje dat indien geopend een nachtpot blijkt te zijn. En een origineel uittrekbaar kastje met naaigereedschap. We zien er ook een huwelijksportret van de ouders van Lieve.

Grote plannen

“Opmerkelijk in de woning is dat hoe hoger je gaat, hoe minder rijkelijk de aankleding is. Dit komt omdat boven de verdiepingen waren waar het huispersoneel verbleef”, weet Jan. Jan en Lieve hebben trouwens grote plannen met de woning. “We zullen de woonkamer renoveren en ook een nieuwe open keuken voorzien, maar vooral: de woning wordt heringericht tot een B&B met vijf kamers. Alles zal wat lichter en strakker worden, maar bepaalde antieke elementen die typerend zijn, zullen we wel behouden”, zegt Lieve. “En ook nog leuk om mee te geven: Lieve en ik hebben elk drie kinderen en iedere kamer én één privékamer krijgt de naam van de een van de kinderen (Amber, Lara, Vienna, Tibo, Louis en Marie). We hopen te starten met de uitbating begin 2021.”

In deze wijnkelder liggen wijnen uit lang vervlogen tijden.
In deze wijnkelder liggen wijnen uit lang vervlogen tijden.© Davy Coghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier