Oostrozebeke: “Het jeugdvoetbal geeft meer zin aan mijn leven”

Lesly Beke samen met zijn vrouwtje Liesbeth Deleersnijder en de fiere kinderen Luca en Kylian. (Foto CLY)
Redactie KW

De 37-jarige jeugdtrainer Lesly Beke uit de Leegstraat is Krak van Oostrozebeke 2017. Een terechte waardering voor de jongeman die nagenoeg al zijn vrije tijd spendeert aan het jeugdvoetbal. “Ik wil ze allemaal op weg helpen om van hen een betere voetballer en beter mens te maken”, vertelt een overgelukkige Lesly Beke.

Lesly Beke is een geboren en getogen Oostzebekenaar, hij groeide op in de volkswijk de Gavers. Eenmaal de schoolpoort dicht getrokken, startte Lesly zijn actieve beroepsloopbaan bij het Oostrozebeekse Tradidak. “Na zes maanden hield ik het daar voor bekeken en koos ik voor een job waarin ik ook over enige vrije tijd kon beschikken. Zo belandde ik bij Unilin (Bospan). Nu zit ik in een circuit van een zesploegenstelsel en daar kan ik best mee leven. Er heerst een goede sfeer en de werkomstandigheden zijn goed. Een groot voordeel is dat ik op een boogscheut van de fabriek woon en ik dagelijks met de fiets naar het werk kan.”

“Mijn vrouw werkt in de zorgsector als verpleegster, haar uurrooster is ook niet altijd ideaal. Maar we vullen elkaar zeer goed aan. Wanneer mijn vrouw werkt, neem ik haar huishoudelijke taken over. Ik zorg dan voor de dagelijkse kost en sta dus geregeld aan het fornuis. Ik ben niet echt een keukenprins. Ik kook meestal uit het vuistje, doodgewone kost zoals worst met appelmoes of gehaktballen. Bakken laat ik aan de vrouw over.”

“Ik doe wel een deel van het huishouden, maar van poetsen moet ik afblijven. Dat is het domein van Liesbeth. We hebben ook nog een kleine tuin, maar voor het onderhoud kan ik rekenen op de deskundige verzorging van opa Luc, die met pensioen is en onze tuin met heel veel liefde netjes houdt.”

“Van kindsbeen af ben ik ook een gedreven vogelliefhebber. Dat boeide me al heel vroeg en is tot op vandaag zo gebleven. Ik ben gestart met het kweken van grasparkieten maar ben nogal vlug overgestapt op kanaries in diverse kleuren. Ik beschik over een 25-tal koppeltjes en probeer geregeld iets nieuws uit in de kweek. Ik neem niet deel aan wedstrijden of tentoonstellingen maar wat er op overschot is na de kweek wordt verkocht.”

“Ik ben nagenoeg elke dag op de voetbalvelden te zien”

Fan van U2

“Ik ben ook een enorme fan van de Ierse rockband U2. Waar ze ook optreden in België, ik ga er steevast naartoe. In totaal zag ik ze al een zestal keer live aan het werk. Het is mijn ultieme droom om ze ooit eens aan het werk te zien in hun geboorteland Ierland. Maar dat is een dure onderneming, daar moet ik voorlopig nog een beetje voor sparen.”

“Ik voel me al een leven lang sportman”

Hoe ben je eigenlijk in het voetbal gerold? “Eigenlijk voel ik me al mijn leven lang een sportman. Op tienjarige leeftijd ben ik begonnen met basket en dat heb ik uitgehouden tot mijn 18 jaar. Intussen speelde ik ook al een zestal jaar minivoetbal bij de clubs Vrij Polen en Maes Pils.”

“Ik ben gestopt met basketten omdat ik op de sukkel raakte met mijn knieën. Ik had toen vrienden die bij Scor speelden in het jeugdvoetbal en ik sloot bij hen aan. Ik speelde slechts één jaartje bij de juniores van Scor en stapte daarna over naar Ooigem. Daar ben ik na twee jaar gestopt na een zwaar verkeersongeval.”

“Toen mijn oudste zoon begon te voetballen, werd ik meteen afgevaardigde van de ploeg en een jaartje later was ik al trainer. Ik heb toen ook een trainerscursus gevolgd bij de Belgische Voetbalbond. Tot op vandaag heb ik slechts twee ploegen getraind de lichting 2006 en 2008.”

“Ik ben bij het jeugdvoetbal gestart voor mijn eigen kinderen maar intussen is het een uit de hand gelopen hobby geworden. Het trainen en proberen van die jonge gastjes betere voetballers te maken geeft mij enorm veel voldoening. Ik kan het gewoon niet meer missen. Het trainen geeft zonder meer pigment aan mijn leven. Ik ben nagenoeg elke dag op de velden te zien.”

“Naast de wekelijke trainingen en wedstrijdjes geef ik ook nog soms technische trainingen en jaarlijks ook een Soccerkids of voetbalkamp in de paasvakantie. Daarnaast ben ik lid van het jeugdbestuur. Bovendien beschikken we hier over de ideale accommodatie en er is een heel goede sfeer onder de trainers en we hebben ook een goede kantine om wat bij te praten.”

Of de vrouw met die vele afwezigheden kan leven? “Ja zeker. Zij vindt het een heel toffe hobby. Het is zelfs zo dat zij vaak mee naar het voetbal trekt. Ik kan alleen maar hopen dat ik deze mooie hobby nog vele jaren kan uitoefenen en nog veel sportieve kinderen kan gelukkig maken”, eindigt Lesly.

Bio Lesly Beke

Privé

Lesly Beke is een rasechte Oostrozebekenaar geboren op 18 mei 1979 en opgegroeid op de wijk de Gavers. Hij is getrouwd met Liesbeth De Leersnijder die werkzaam is in de zorg. Hij is ook vader van twee voetballende zonen Luca (12) en Kylian (10).

Opleidingenloopbaan

Na de lagere school trok Lesly naar het VTI in Waregem waar hij de richting houtbewerking volgde. Beroepshalve is hij aan de slag als machine operator bij het spaanderplatenbedrijf Unilin.

Vrije tijd

Zijn vrije tijd spendeert Lesly nagenoeg volledig aan het jeugdvoetbal. Daarnaast is hij vogelliefhebber en kweekt vooral kanaries.

Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op www.kw.be/krak