Oostrozebeke: “Dankzij jeugdbeweging heb ik heel veel geleerd””Dankzij jeugdbewegingheb ik heel veel geleerd”

Redactie KW

De macht in de Krakverkiezing is deze keer aan de jeugd en bovendien aan een vrouw boordevol ambitie en talenten. Jasmien Aernout (31) kreeg dit jaar de meeste stemmen.

OOSTROZEBEKE De macht in de Krakverkiezing is deze keer aan de jeugd en bovendien aan een vrouw boordevol ambitie en talenten. Jasmien Aernout (31) kreeg dit jaar de meeste stemmen.

Het mag gezegd dat de nieuwe Krak kan doorgaan als een culturele duizendpoot met een onverzadigbare passie voor toneel. Momenteel staat zij zelfs op de planken met het stuk DeDrie Zusters, een klassiek stuk van Anton Tsjechov. “Al van in het derde leerjaar volg ik dictielessen aan de plaatselijke academie. Kort daarop zette ik al vlug de stap naar de jeugdstudio van de theaterschool van wijlen Trees Vanacker.”

“Ik bleef al die jaren voordracht, dictie en toneel volgen aan de academie tot mijn 18de. Toen ik wat ouder werd combineerde ik mijn toneelopleiding met het echte acteerwerk bij Meer Vreugde. Ik geloof dat ik pas 15 jaar was toen Geert Vandekerckhove en Bernadette Damman bij mij kwamen aankloppen voor hun jeugdtheater. Dat heb ik dan ook een tijdje gedaan, maar ik was in die tijd ook actief bij de KSA, waar ik een aantal jaren een leidende functie had en toen de studies erbij kwamen, was ik wel verplicht om mijn theateractiviteiten op een laag pitje te zetten.”

Liedjes

Jasmien was niet alleen van jongsaf een toneelfreak, maar al vlug ontdekte zij de liefde voor de muziek. “Ik was amper 15 jaar toen ik al mijn eigen liedjes schreef in het Engels. Ik bracht die liedjes dan in het jeugdhuis of bij de KSA. Ik bewaar nog altijd de beste herinneringen aan mijn jeugdhuisperiode en de jeugdbeweging KSA. Bij die laatste heb ik leren feestjes en optredens organiseren en vooral ook leren omgaan met kinderen.”

School vond ik saai en beklemmend, tot ik in Kortrijk terechtkwam

Bewaart ze goede herinneringen aan school? “Eigenlijk niet. Ik ging niet graag naar school. Ik vond de school heel saai en vooral heel beklemmend. Ik liep toen school aan het Hemelvaartinstuut in Waregem, een typische meisjesschool waar alleen luisteren en heel braaf zijn telde. Ik was toen wel een beetje een rebel en na het vierde jaar hield ik het in die school voor bekeken.”

“Ik verkaste naar Kortrijk Sint-Amand en daar was de sfeer veel losser en ik voelde me er beter in mijn vel. Ik volgde er de richting economie-moderne talen. Na mijn humaniora trok ik naar Hogeschool Artevelde in Gent, waar ik een opleiding journalistiek volgde. Tussendoor volgde ik ook nog gedurende drie jaar een D-cursus om te kunnen lesgeven in het Nederlands.”

Eigenlijk heb ik nooit gewerkt als journalist, maar zag het eerder zitten als lesgever. Ik kon een tijdje lesgeven aan anderstaligen, maar dat bleef beperkt tot enkele interims en wat lesgeven aan kunstacademies, maar dit aanbod droogde op door het dalend aantal leerlingen. Ik werkte ook nog een jaartje in een boekenhandel.”

Liedjes schrijven en optredens versieren met mijn eigen liedjes lijkt me op het lijf geschreven

VRAGENRONDJE

Zeggen dat de nieuwe Krak Jasmien Aernout een culturele duizendpoot is, dat is niet eens overdreven. Naast haar onverzadigbare passie voor toneel is Jasmien ook dagelijks met muziek bezig. In juni 2015 bracht zij zelfs haar eerste cd uit met videoclip en die passie blijft maar doorgaan, want zij nam ook deel aan de Nekka-Nacht, waar zij strandde in de halve finale.

Intussen is ook je eerste cd uit. Kun je daar iets meer over vertellen?

“In juni kon ik mijn eerste cd uitbrengen : Geboetseerd. Het is een cd met alleen West-Vlaamse liedjes, waar ik nu geregeld mee rondtoer. Als singer-songwriter kan ik zeggen dat mijn liedjes neigen naar kleinkunst, maar ook naar popmuziek. Ik breng die liedjes meestal solo, maar soms ook met een band. Met het schrijven van liedjes ben ik pas twee jaar geleden gestart. Vooraleer ik aan die West-Vlaamse liedjes begon, had ik al tal van Nederlandstalige nummers geschreven. Die liedjes probeer ik nu te verwerken in mijn theatervoorstellingen.”

Hoe verliep Nekka-Nacht?

“Ik besloot om aan die Nederlandstalige wedstrijd deel te nemen om wat naambekendheid te krijgen en op die manier aan meer speelkansen te geraken. Het was al bij al een heel leuke ervaring. Jammer genoeg strandde ik in de halve finale, wat neerkwam op een 18de plaats op 143 deelnemers. Liedjes schrijven en optredens versieren met mijn eigen liedjes is een bezigheid waar ik naar de toekomst toe mee wil doorgaan. Dat lijkt me op het lijf geschreven. Wel ben ik voorstander van een combinatie van liedjes met toneel. Eigenlijk werk ik momenteel aan een avondprogramma met liedjes en cabaret, maar dat staat nog niet helemaal op punt. Wanneer dit project klaar is hoop ik daarmee rond te toeren in culturele centra.”

BIO

Privé

Jasmien is geboren op 15 maart 1985. Zij is de dochter van Johan en Rita Vandermersch en heeft ook nog een 32-jarige broer Jonas.

Opleiding en loopbaan

Na het secundair ging ze naar de Artevelde hogeschool in Gent, waar zij journalistiek studeerde. Na haar studies was Jasmien een tijd lesgeefster in scholen en academies en werkte ook een jaartje in een boekenwinkel. Momenteel gaat haar aandacht uit naar eigen muziek- en theaterprojecten.

Vrije tijd

Haar vrije tijd gaat momenteel op in toneel bij de lokale toneelvereniging Meer Vreugde.

(Julien Cluyse)