Oostrozebeekse Urbex-fotografen trekken naar Tsjernobyl: “Beperkt gevaar op radioactiviteit”

Guido Allemeersch, Luc Biebouw en Patrick Van Compernolle bezochten samen al heel wat landen. © CLY
Redactie KW

Bij een droombestemming denken jij en ik wellicht aan paradijselijke stranden of prachtige cultuursteden. Guido Allemeersch (64), Patrick Van Compernolle (51) en Luc Biebouw (57) dromen echter al jaren van een heel andere bestemming. Deze week trokken ze naar Tsjernobyl in Oekraïne.

De drie vrienden hebben een passie voor de Urbex-fotografie. Dat is de samenvoeging van Urban Exploration. De strikte betekenis van die term is het fotograferen van door de mens gemaakte structuren. Maar in feite is de betekenis veel nauwer. Het gaat voornamelijk om verlaten of niet-toegankelijke plaatsen en daardoor situeert het ‘urbexen’ zich vaak in de illegaliteit.

Geïnteresseerd in de geschiedenis

“We zijn al een vijftal jaar bezig en bezochten behalve diverse plaatsen in België ook al heel wat omliggende landen op zoek naar het ultieme kiekje. Zo waren we al samen in Duitsland, Frankrijk en Italië. Maar Tsjernobyl is naar verluidt hét mekka van de Urbex-fotografie”, opent Luc Biebouw. “Ik ben ook sterk geïnteresseerd in de geschiedenis van elke site die we proberen te bezoeken. Van 17 tot 20 april verblijven we in Oekraïne. Er waren heel wat paperassen nodig om daar binnen te geraken, want Tsjernobyl is militair domein. Wie er naartoe wil, is verplicht een gids in te huren die alle nodige documenten regelt en ervoor zorgt dat we er ook kunnen fotograferen. Het gevaar op radioactieve besmetting is heel beperkt. Het bestralingsrisico in de zone waar gefotografeerd mag worden, is eerder miniem en betekent geen gevaar voor de gezondheid. We gaan er twee dagen volop kunnen fotograferen, want de oorspronkelijke bewoners moesten halsoverkop vertrekken en hebben er werkelijk alles achtergelaten en dat ligt er nog allemaal. Om 18 uur ‘s avonds moeten we wel steeds uit het gebied vertrokken zijn.”

Het blijft een militair bewaakt gebied waar je zonder vergunning en gids niet binnen geraakt

Met de reis naar Tsjernobyl realiseren de drie Oostrozebekenaren niet alleen een lang gekoesterde Urbex-droom. “We zien die reis als een grote sprong terug in de tijd. De trip geeft ons een levendig beeld van de grootste kernramp uit de geschiedenis. De bouw van de kerncentrale begon in 1970 en tegelijk werd ook de satellietstad Prypjat gebouwd. Na de opening van de eerste kernreactor in 1977 woonden er al 14.000 inwoners in Tsjernobyl. De energiecentrale zou de grootste kerncentrale ter wereld worden met twaalf reactoren en maakte ook deel uit van een groot strategisch militair plan voor het Sovjetleger. Maar op 26 april 1986 sloeg het noodlot toe… Nu wil Oekraïne de Tsjernobylzone en Prypjat behouden als toeristische bestemming voor de hele wereld en het is een openluchtmuseum van de Koude Oorlog.”

Natuurreservaat

Sinds 2016 is het gebied ook geclassificeerd als natuurreservaat. “Nergens elders in Europa vind je dergelijke, grote hoeveelheden en zo’n verscheidenheid aan wilde dieren samen. Momenteel bezoeken 50.000 mensen per jaar de site, maar het blijft een militair bewaakt gebied waar je zonder vergunning en gids niet binnen geraakt”, besluit een enthousiaste Luc Biebouw. (CLY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier