Oostrozebeeks vleesbedrijf Kipco-Damaco ontkent beschuldigingen: “Wij vangen geen katten”

Bij het vleesverwerkend bedrijf Kipco-damaco gaan geruchten over het verdwijnen van katten. © foto CLY
Redactie KW

Het vleesverwerkend bedrijf Kipco-Damaco uit de Dentergemstraat wordt ervan beschuldigd het heft in eigen handen te nemen rond het vangen en verwijderen van zwerfkatten op de site. Wij probeerden te achterhalen wat daarvan waar is en contacteerden een onmiddellijke buur van het bedrijf, burgemeester Luc Derudder en bedrijfsleider Philippe Eeckman.

Volgens Ronny Rodts van asiel Hoop voor Zwervertjes zet het bedrijf zelf kattenvallen op de site om zo de overlast te bestrijden. Hoop voor Zwervertjes zegt dat dit op een niet koosjere en niet wettelijke manier gebeurt en luidt de alarmbel. “Ik heb bewijzen op mail dat het bedrijf zelf katten vangt en dat mag niet.”

“Ik contacteerde het bedrijf en de gemeente, maar van enige vorm van medewerking is geen sprake. Het bedrijf wil het probleem zelf oplossen en de gemeente zegt niet te kunnen optreden omdat het privédomein is. Maar dit kunnen we zo niet laten en in het belang van de dieren hebben we dit gemeld aan Inspectiedienst Dierenwelzijn. We contacteerden ook GAIA en Animal Rights.”

Guy Van Loo, onmiddellijke buur en vrij goed op de hoogte van het reilen en zeilen van het vleesverwerkend bedrijf, bevestigt dat hij via de Facebookpagina ‘Oostrozebeekse babbelhoek’ vernomen heeft dat het bedrijf kattenvallen zou uitzetten om zwerfkatten te vangen. “Ik kan echter niet bevestigen of dit al dan niet waar is, want ik heb die vallen niet gezien. Verder heb ik er bij de buren nog niets over gehoord. Ik heb zelf een kat en die is tot op vandaag nog niet verdwenen. Mocht dit wel het geval zijn, dan zou ik wel eens gaan kijken.”

Wellicht komt de klacht van een buurman die lastig doet

“Als buren letten wij erop dat Kipco-Damaco zijn verplichtingen nakomt, bijvoorbeeld inzake bermbeplanting en veiligheid rond de bedrijfssite, maar over verdwenen katten weet ik niets. Ik kan dus ook niet bevestigen of er al dan niet kattenvallen staan op de site.”

Naar asiel

We informeerden ook even bij de manager van het bedrijf, Philippe Eeckman. Toen we hem confronteerden met de vraag of het bedrijf kattenvallen uitzet, was hij formeel. “Dat doen we niet. Het is wel zo dat er geregeld een firma langskomt voor ongediertebestrijding. Wanneer zij toevallig een zwerfkat vangen, dan gaat die naar het asiel en als het een tamme kat is, dan moet die teruggegeven worden. De klacht komt wellicht van een buurman die lastig doet, maar wanneer hij vindt dat wij een fout maken, moet hij maar naar de politie stappen.”

We contacteerden ook burgemeester Luc Derudder, die meteen toegaf op de hoogte te zijn van het probleem. “Het gaat hier wellicht om zwerfkatten. Het is ook niet ongewoon dat eigenaars van katten de diertjes afzetten aan een bedrijf in de hoop dat ze daar wel te eten zullen vinden. Gezien dat alles gebeurt op privédomein kan de gemeente hier niet in tussenkomen. Wellicht heeft de firma het probleem zelf aangepakt en men kan daarvoor inderdaad een beroep doen op gespecialiseerde firma’s”, besloot de burgemeester.

Klachten

De laatste maanden was Kipco-Damaco niet uit het nieuws weg te slaan. Veel had te maken met de verkeershinder van het vrachtverkeer rondom de firma. Gezien er op de site van het bedrijf daardoor minder parkeergelegenheid was, kwam het wel eens tot een opstopping of hinder op het nabijgelegen kruispunt met de Tuinstraat.

Intussen heeft het bedrijf er alles aan gedaan om de verkeershinder tot een minimum te herleiden. Daarnaast waren er ook klachten rond het niet naleven van de milieuvergunning, zoals bermbeplanting om visuele hinder weg te nemen en er werd ook geurhinder gesignaleerd. Het bedrijf zegt nu inspanningen te hebben geleverd om de diverse hinder weg te nemen voor de buren. (CLY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier