Oostkampse mondmaskers ten laatste tegen het weekend in de bus

De gemeente heeft voor de aankoop gekozen om in zee te gaan met Think Pink. De opbrengst van hun verkoop gaat voor 80% naar concrete projecten met kankerpatiënten. Zo ondersteunt de gemeente niet alleen de onmiddellijke gezondheid van inwoners in de coronacrisis, maar ook onrechtstreeks iedereen die kanker heeft. © GS
Redactie KW

De gemeente Oostkamp heeft de bestelling van stoffen mondmaskers ontvangen en met een team van vrijwilligers worden die nu afzonderlijk verpakt en rondgedeeld. De mondmaskers bestaan uit drie lagen en zijn voor alle inwoners vanaf zes jaar. Concreet zal elke inwoner een stoffen mondmasker met daarop #8020 ontvangen dat gewassen en hergebruikt kan worden.

Oostkamp heeft bewust niet gekozen voor een uniseks masker maar voor drie verschillende modellen, mannen, vrouwen en kinderen tussen 6 en 12 jaar. Eveneens worden de filters van de federale overheid meteen mee verdeeld. Er zijn voor alle +12 jarigen twee filters voorzien. Gezien nog niet alle filters van de federale overheid geleverd zijn, kan het zijn dat sommige mensen hun filters nu nog niet ontvangen. De gemeente houdt zelf bij wie wat reeds ontvangen heeft en voorziet een nalevering zodra alles geleverd wordt.

“De rol en de strategische keuze van de federale overheid in de eventuele uitrol van mondmaskers is nog altijd onduidelijk. We wilden niet wachten op een federale oplossing en hebben op 20 april dan maar beslist om zelf mondmaskers aan te kopen. Het voorstel tot aankoop van stoffen mondmaskers en het gratis ter beschikking stellen aan iedere Oostkampenaar heb ik besproken met alle fractieleiders uit de gemeenteraad. Ze gingen unaniem akkoord met het voorstel.”

“Alle inwoners krijgen eerstdaags, samen met de maskers een gebruikshandleiding aangeleverd, zodat ze juist gebruikt zullen worden. Ik wil wel benadrukken dat deze mondmaskers aanbevolen worden door wetenschappers, maar geen absoluut beschermingsmiddel zijn en dat iedereen de afstandsregels en hygiënemaatregelen moet blijven toepassen. Deze mondmaskers zullen wel een belangrijke rol spelen in de verdere versoepelingsstrategie en in de strijd tegen het coronavirus. Een versoepeling die noodzakelijk is om het sociaal en economisch leven terug op gang te krijgen. Experten belichten alsmaar meer de toegevoegde waarde van mondmaskers, maar het is aan de politici om te beslissen. Deze investering hebben we zeker over voor de fysieke en mentale gezondheid van onze inwoners. We willen als gemeente dat niemand moet achterblijven om het gewone leven stap per stap te hervatten. En we zijn er 100% van overtuigd dat mondmaskers daar een belangrijke eerste stap in betekend .”aldus burgemeester Jan de Keyser.

“We zijn blij dat we nu gisteren alles ontvangen hebben. Alles was goed voorbereid en onze medewerkers zijn deze morgen vroeg in team aan de slag gegaan met de verpakking . Deze namiddag zullen de vrijwilligers klaar staan om te beginnen ronddelen. We verwachten dat we tegen het weekend overal een pakketje in de bus hebben.”

De mondmaskers zijn vorige week woensdag in België geleverd maar de douane formaliteiten en de keuring door de gezondheidsdiensten hebben nog een vertraging van enkele dagen veroorzaak maar vandaag werden de mondmaskers in Oostcampus klaargemaakt voor de bezorging aan de bevolking. Ondertussen kreeg de gemeente het bericht dat de mondmaskers van de federale overheid zullen verdeeld worden via de apotheken.

(GST)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten