Oostkampse ‘Buurderij’ vindt tweede adem in OostCampus

De Buurderij in OostCampus wordt officieel geopend met het doorknippen van het lint in aanwezigheid van de lokale handelaars. Links van de burgemeester staat Anne Braet, rechts de vorige Buurderijverantwoordelijke Marc Verstrynghe die zich vanaf nu meer op zijn eigen producten van Steffi-fruit wil toeleggen. © PH
Redactie KW

De Oostkampse ‘Buurderij’, die voordien elke dinsdag te bereiken was in Ontmoetingscentrum De Raat, is verhuisd naar dienstencentrum OostCampus in de Siemenslaan. Daar kan dit project dat de lokale landbouw ondersteunt, verder groeien. Plaatselijke boeren bieden er verse groenten, fruit, zuivel, vlees, sappen en binnenkort ook bieren aan. Als de bestelling vooraf via de website van De Buurderij is gereserveerd, dan staat die elke dinsdag tussen 17 en 19 uur klaar om afgehaald te worden. De ‘korte keten’ op zijn best.

Een buurderij is een wekelijkse boerenmarkt van lokale producten met dat verschil dat je vooraf je bestelling online moet plaatsen. Op de website kun je elke week bekijken wat de lokale producenten aanbieden en als er iets je bevalt, kan je het meteen bestellen. De bestelde producten worden in alle veiligheid per bank- of kredietkaart rechtstreeks betaald via de website. Vanaf nu kunnen de bestellingen elke week tussen 17 en 19 uur afgehaald worden in OostCampus.

Anne Braet neemt de taak van buurderijverantwoordelijke (BV!) over van Marc Verstrynghe die er de voorbije jaren zijn schouders onder zette. Anne heeft al ervaring opgedaan in De Buurderij van Sint-Michiels en Assebroek. “Nadat ik zonder werk was gevallen, ging ik op zoek naar iets zinvol. Het stimuleren en steunen van de ‘korte keten’ en het samenbrengen van mensen is iets dat mij ligt. Met het concept van ‘korte keten’, voedsel rechtstreeks bij de boer gekocht, herstellen we de link tussen de boer en de consument én kunnen we gerust zijn over de oorsprong van wat er op ons bord komt. Zo komt opnieuw de boer in beeld, niet de ondernemer. Het persoonlijk contact met de producent, de seizoensproducten, het steunen van de lokale economie en het beperken van het aantal schakels en kilometers maakt dat de producten van de Buurderij eerlijk en heerlijk zijn.”

“Het aantal producenten die hun waar aanprijzen is ondertussen al gestegen naar tien”, vertelt Anne, “En ik ben in onderhandeling met een lokale brouwer. Ik zou er ook nog dolgraag een bakker bij hebben. Dan is ons aanbod compleet.”

Eén van de nieuwkomers is Mario Lowie met zijn echtgenote Martine Gadeyne van de ‘Vannekenshoeve’ in Ruddervoorde. “Wij zijn al 20 jaar veekweker en 30 jaar slager“, vertellen ze. “In 1989 namen we een slagerij over op de markt in Pittem. In 2000 kochten we een boerderij in de Vannekensstraat 2 in Ruddervoorde (Baliebrugge) en begonnen we zelf runderen te kweken. We kozen voor het Belgisch Witblauwras. Dit rundvlees heeft het meeste kwaliteiten: een fijne vleesstructuur en het is mals en smaakvol. het Belgisch witblauw draagt ook bij tot een kleine ecologische voetafdruk doordat het een zeer lage methaanuitstoot per kilogram vlees heeft. Dit jaar stopten we na 30 jaar met onze slagerij in Pittem. We besloten om mee te stappen in het verhaal van de Korte Keten en installeerden onze werkplaats en een afhaalwinkeltje op onze hoeve. We willen met onze kennis en ervaring ons rundvlees tot bij de consument brengen. We zijn trots op ons Belgisch Witblauw rundvlees, gekweekt op eigen hoeve en versneden in eigen atelier.”

Ook deze producenten staan met hun producten op de Buurderij: Evelyne Maes uit Moerbrugge, (zuivelproducten), Steven Vlaminck uit Loppem (Micro greens, ecologisch project E-grown), Steffi-fruit uit Vijvenkapelle (fruit), Baliehof uit Zerkegem (kaas) , ‘t Specerietje uit Ettelgem (gezonde warme en koude dranken) , Krivan uit Aartrijke (groenten en fruit), Strubbe-Depestel uit Oostkamp (eieren), Katrien Rosier van de Augustijnenhof uit Loppem (Groenten), Koolmees uit Ichtegem (geitenkaas).

Burgemeester Jan de Keyser was blij dit lovenswaardig initiatief de nodige ruimte gratis te kunnen aanbieden: “Dinsdagavond is er sowieso laatavondopening van ons dienstencentrum en komen er veel mensen in en uit. Het is een locatie met mogelijkheden. Deze manier van lokale handel en korte keten zal morgen nog belangrijker zijn dan vandaag. De mensen van de Buurderij stellen we alvast voor om Oostkampse landbouwers die zich hier willen tonen positief te discrimineren en desnoods aan te vullen met mensen die een toegevoegde waarde kunnen bieden.”

(PH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier