Oostkampse bouwondernemer Eddy Christiaens overleden aan corona

© PH
Redactie KW

De bekende bouwondernemer Eddy Christiaens (58) is overleden aan het coronavirus dat hij opliep op reis in Oostenrijk. De verslagenheid is groot, niet alleen bij de familie en vrienden, maar ook het personeel en collega-aannemers, bouwbedrijven en leveranciers zijn geschokt.

Sinds half maart was Eddy Christiaens, bestuurder van de bouwfirma Christiaens uit Moerbrugge opgenomen in het Sint-Jansziekenhuis waar zijn kritieke toestand door het medisch personeel van de intensieve zorgen werd opgevolgd. In de avond van 8 april is hij overleden.

“Ondanks zijn ongebreidelde, dynamische vastberadenheid en doorzettingsvermogen heeft Eddy de strijd tegen het coronavirus niet kunnen winnen”, vertelt de woordvoerder van het bedrijf. Gilbert Christiaens, de vader van Eddy werd een week na hem ook opgenomen en is ook nog steeds kritiek maar vrij stabiel.

We willen iedereen in naam van de familie bedanken voor de vele berichten die we ontvangen, waar we niet steeds op kunnen antwoorden. Gelieve de sereniteit te respecteren”, vertellen de kinderen Laura (29), Louise (27) en Michiel (22) die ook nauw bij de bouwfirma zijn betrokken.

Overal in Vlaanderen zijn er grote bouwwerken zoals scholen, rusthuizen, hotels, dienstencentra, appartementsgebouwen en andere projecten die van de tekentafel van de firma zijn gerold en herinneren aan de expansieve groei die het bouwbedrijf in de loop der jaren heeft gehad. In Oostkamp is het meest bekende project de bouw en uitbreiding van het voormalige restaurant kasteel Cruydenhove tot het hotel Vander Valk. Er zat nog heel wat aan te komen.

Ambitieus en innemend

Uiteraard is de verslagenheid groot bij de collega-aannemers, bouwbedrijven en leveranciers. Jean Paul Canneyt van bouwfirma Canneyt uit Hertsberge waar Eddy lange tijd heeft gewoond vertelt: “Ik ken Eddy als een collega die zeer ambitieus en innemend was. Voor hem was het resultaat het belangrijkste. Zijn vader ken ik beter. Gilbert is iemand die door hard werken veel heeft opgebouwd, iemand met het hart op de juiste plaats en zeer ondernemend. Hij is heel openhartig en zegt het zoals het is. Hij is bijzonder fier over het eigen bedrijf dat hij met zijn zonen heeft opgebouwd.”

Eind 2017 nam B&R Bouwgroep uit Arendonk een participatie van 50 procent in bouwonderneming Christiaens. Met zijn 95 medewerkers realiseerde Christiaens toen een jaaromzet van 50 miljoen.

Rotary Brugge-Zuid

Filip Demyttenaere, voorzitter van Rotary Brugge-Zuid: “Ik zal Eddy missen als vriend en als gedreven past-voorzitter van Rotary Brugge-Zuid waarvan hij een van de stichtende leden was. Onze club was trouwens de eerste Brugse Rotary die gemengd was. Vroeger waren het allemaal mannenclubjes. Eddy was heel actief binnen de commissie ‘Beroepsactie’ die zorgt voor bezoeken en interessante sprekers. Dank zij zijn uitgebreide netwerk haalde hij voor Rotary Brugge-Zuid heel wat fondsen binnen die we dan aan goede doelen konden schenken. We zijn hem daar heel dankbaar voor. Tot twee keer toe heeft hij ons clublokaal, Hotel Vander Valk, verbouwd en het is ongelooflijk om te zien hoe goed en zonder de minste fout hij dit heeft geregisseerd. Eddy was een harde werker die net op het punt gekomen was om meer van het leven te genieten. Hij had recentelijk gebouwd langs de Zeeweg tussen Brugge en Varsenare. Op de verjaardag van een Rotarylid wensen we mekaar allemaal veel geluk via onze Whatsapp-groep. Zijn antwoord op 11 maart was: ‘Dankjewel, ik hoop dat ik snel weer beter word.'”

Veel verenigingen kennen Eddy Christiaens als trouwe sponsor. René Decoster van Handboogschutters De Hertenschutters van ‘t Oud Gemeentehuis in Hertsberge: “Met droefheid vernam ik het overlijden van een goede vriend maar ook iemand die onze gilde bijzonder genegen was. Niet alleen als sponsor maar ook met zijn uitgesproken grote waardering voor de inzet en het in stand houden van onze gilde met haar tradities. Zijn heengaan is een verlies voor velen.”

Oostkampse bouwondernemer Eddy Christiaens overleden aan corona

Ondernemer pur sang

Burgemeester Jan de Keyser reageert ook aangeslagen: “Als burgemeester en vanuit m’n specifieke bevoegdheid in Ruimtelijke Ordening heb ik meermaals met Eddy Christiaens aan de tafel gezeten. Elk vanuit onze eigen rol hadden we steeds een constructief gesprek met een maatschappelijk-economisch gedragen compromis als uitgangspunt. We waren volop in gesprek om de toekomstige bouwwerf op de hoek van de Kortrijksestraat-Schooldreef te combineren met een ondergrondse parking. Zeer recent zaten we nog rond de tafel om de eerste krachtlijnen vast te leggen. We verliezen een ondernemer pur-sang die de voorbije jaren met een aantal projecten een belangrijke hefboom voor ons dynamisch handelscentrum is geweest. Mijn oprechte deelneming voor de familie.”

(PH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten