Oostkampse bibliotheek start afhaaldienst, Brugge en Beernem volgen maandag

De hoofdbibliotheek en de wijkafdeling in Ruddervoorde staan vanaf nu ter beschikking voor het afhalen op afspraak van boekenpakketten. (foto PH)
Redactie KW

Sinds het begin van de coronacrisis zijn het bibliotheek-infopunt en andere uitleenposten gesloten tot en met zaterdag 18 april. Maar achter de schermen was er bedrijvigheid door de geplande omschakeling naar het nieuwe bibliotheeksysteem Wise. Nu dat rond is, kan de afhaaldienst worden opgestart. In Oostkamp kunnen er al vanaf vandaag 1 april boeken besteld worden.

Bestellen kan telefonisch tussen 10 en 12 uur of van 16 tot 20 uur van maandag tot vrijdag of via een online aanvraagformulier: ‘oostkamp.bibliotheek.be/formulier/bestelling-van-bibliotheekmateri‘. De materialen kunnen daarna op afspraak afgehaald worden

Vanaf maandag beginnen ook de Beernemse bibliotheek en Brugse hoofdbibliotheek Biekorf met een afhaaldienst. Ook daar zal worden gewerkt met een online reservatiesysteem.

“De pakketten zullen klaar staan in de windvang van de bibliotheek op het afgesproken tijdstip”, vertelt bibliothecaresse Marlies Verstraete. “De bibliotheek zelf is niet toegankelijk. Er mag maar één persoon tegelijkertijd in de windvang binnen. Kom dus alleen je pakket ophalen en wacht buiten als nog iemand binnen is. Opgelet! Als je zonder ons te verwittigen je pakket niet komt afhalen op het afgesproken tijdstip, dan kun je dit niet meer afhalen en ook geen ander pakket bestellen. Deze dienst is beschikbaar in de hoofdbibliotheek en de wijkbibliotheek Ruddervoorde-Centrum en dus niet in de andere wijkafdelingen van Hertsberge, Moerbrugge, Waardamme of Baliebrugge.”

72 uren in quarantaine

“Aanvragen zijn beperkt tot 1 aanvraag per gezin tijdens deze hele periode (maximaal 2 biebpassen per gezin) De aantallen per bibpas zijn beperkt tot maximum 8 stuks (boeken, cd’s, dvd’s, strips, tijdschriften) en dus 16 items per gezin. Er kunnen geen materialen aangevraagd worden van een andere bibliotheek.”

“Bibliotheekmaterialen kun je enkel terugbrengen via de inleverbus aan de hoofdbibliotheek of aan het filiaal Ruddervoorde-Centrum. De boeken worden 72 uren in quarantaine gehouden. Er is dus geen directe innameregistratie waardoor de items vrij zijn van het coronavirus. Deze dienstverlening is voor alle leners die al lid zijn van de bibliotheek.”.

“Kijk in de catalogus op de website om te zien of hetgeen je graag wil lenen beschikbaar is. Je kunt via ‘Mijn Bibliotheek’ desgewenst een lijstje samenstellen en doorsturen naar ons. Wij sturen je per mail een bevestiging van de dag en tijdstip waarop je je aangevraagde materialen kunt ophalen. Wanneer er veel aanvragen zijn kan deze verschillen van het tijdstip dat je op het formulier aangeduid hebt.”

Niet in het weekend

“De bibmedewerkers zoeken de aangevraagde materialen op het rek, ontlenen ze op jouw bibliotheekpas en zetten de materialen klaar voor ophaling. Op elke zak staat de naam van de lener. Hou er rekening mee dat je je aangevraagde bibliotheekmaterialen niet onmiddellijk zult kunnen afhalen, dat zal ten vroegste de volgende dag kunnen en hangt af van het aantal aanvragen. Wees solidair: kom op het afgesproken tijdstip, zo beperk je persoonlijk contact en besmettingsgevaar. In het weekend kun je geen gebruik maken van deze bibliotheekdienst.”

“De dienstverlening Bib aan Huis blijft zoals voorheen doorgaan met hulp van vrijwilligers. Bib aan Huis is enkel bedoeld voor deze doelgroep: 65-plussers, zieken en zorgpersoneel. Willen zij gebruiken maken van deze service, dan nemen ze telefonisch contact op via 050 819 930. Vrijwilligers voor deze service mogen zich nog altijd aanmelden en dat kan via het tijdelijke ‘vrijwilligersplatform Oostkamp’ helpt. .” (PH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier