Oostkamps zwembad leeggelopen na vervelend accidentje

Spelplezier in betere tijden van het zwembad van de Valkaart. © PH
Redactie KW

Nadat er vanuit Beernem gemeld werd dat het zwembad de hele paasvakantie zou gesloten worden wegens technische problemen was Oostkamp nu ook aan de beurt. “Het begint op een soap te lijken”, vertelt een van de badgasten die maandagavond het zwembad kwam bezoeken. “Eerder had de gemeente al laten weten dat ze de grote renovatiewerken die gepland waren financieel niet meer zag zitten en het nu zou beperken tot een beperkte oplapbeurt. En nu dit…”

Een externe firma was blijkbaar maandag aan het werk vanuit de kelders van de baruitbater Jean-Paul Devoogt. Tijdens de controle naar betonrot aan de kuip, permitteerde een van de werknemers het om op een pvc-buis te staan om alles beter te kunnen bereiken. De buis brak natuurlijk en het water uit het zwembad stroomde in sneltempo de kelder binnen. Een onthutste arbeider kwam het euvel vlug melden aan de conciërge zodat de Oostkampse brandweer kon verwittigd worden. Zelfs het Brugse brandweerkorps moest met een drietal zwaardere pompen aanrukken om het water van het zwembad verder te ledigen zodat de kelder zelf niet overliep.

“Mijn kelder ligt helemaal ondersteboven door het water”, vertelt Jean-Paul. “Gelukkig heb ik kwetsbare installaties die helemaal niet nat mogen worden op het hoogste rek gezet. “Maar toch, de ravage is enorm. Hopelijk is die firma goed verzekerd.”

Door dit ‘ongeval’ zal de planning rond de renovatie van het zwembad weer gewijzigd moeten worden. Eerder had de gemeente al aangekondigd om de volledige renovatie van het zwembad, die 1/3 van een nieuw zou kosten, niet uit te voeren. Vanaf 20 mei zou men dan wel sluiten om het hoogst nodige te herstellen, maar dan zou het zwembad nog slechts vijf jaar te gebruiken zijn. Nu dat er geen water meer in het zwembad aanwezig is, zal men de herstelling van het binnenste van de kuip nu uitvoeren, zodat er in de komende weken weer water kan gevuld worden. Ouders en kinderen zullen dus voorlopig naar een andere zwemmogelijkheid moeten zoeken. De situatie kan opgevolgd worden via de Facebookpagina van de gemeente.

Zwembad in Beernem ook gesloten

Naar het zwembad van Beernem zullen ze alvast niet moeten uitwijken. Daar zijn er nu ook ‘technische’ problemen. Na de stormachtige regen van de voorbije dagen blijkt er een muur, die net grenst aan de cabine met de elektrische installaties, doornat te zijn. Om veiligheidsredenen wordt het zwembad daarom gesloten. “Ook andere problemen aan het verouderde zwembad moeten dringend aangepakt worden”, zucht schepen van sport Patricia Waerniers, die verveeld zit met de zaak. “De plannen om een nieuw zwembad te bouwen aan sportpark Drogenbrood liggen klaar, maar liepen vertraging op. Enkel oplapwerk kan het zwembad nog enige tijd draaiende houden”.

In Beernem hetzelfde verhaal als in Oostkamp dus. “We hopen alvast dat er dringend knopen worden doorgehakt. Beide gemeenten hebben nood aan een nieuw zwembad nabij de woonkernen. Het kan niet zijn, het burgemeestersconvenant rond CO²-uitstoot indachtig, dat sportievelingen de auto zouden moeten nemen naar een gemeenschappelijk zwembad”, aldus een trouwe bezoeker.

(PH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier