Oostkamps bugemeester erkent: “Besmettingen werden bij AD Delhaize zwaar onderschat”

(foto GST)
(foto GST)
Stefan Vankerkhoven

De tijdelijke sluiting van de AD Delhaize in de Kortrijksestraat in Oostkamp wegens coronabesmettingen onder het personeel stond hoog op de agenda van de gemeenteraad donderdagavond 22 april. Raadslid Robin Declerck (N-VA) interpelleerde de burgemeester. Werd er te laat ingegrepen?

Eind vorige maand moest de AD Delhaize een week van 25 maart tot 1 april dicht. De covidcel van de Eerstelijnszone nam die beslissing, om verdere besmetting onder het personeel te voorkomen én om de veiligheid van de bezoekers te garanderen. Werd er wel voldoende snel gehandeld? Oppositieraadslid Robin Declerck (N-VA), kinesist in het ziekenhuis van Eeklo, heeft namens zijn fractie ernstige vragen bij dit dossier.

Nog dagenlang open

“Wij vonden het meer dan normaal dat AD Delhaize werd gesloten, alleen hoorden we dat dit rijkelijk laat werd beslist”, stelt Robin Declerck. “Dat is niet de fout van de burgemeester, maar het te laat communiceren door de bedrijfsleider, op een moment dat er heel wat corona-besmettingen zijn binnen het bedrijf. Daarom vragen wij met aandrang dat de winkels waar corona woedt, tijdig de nodige maatregelen treffen en dit ook naar buiten brengen. In deze tijd moeten we niet spelen met mensenlevens of met de gezondheid van mensen. Corona blijft een gevaarlijk beestje en willen we straks opnieuw genieten van een zomer om u tegen te zeggen, dan kunnen we maar allemaal goed ons best blijven doen.”

Voor ons voegt Stefaan Bollaert (N-VA) er nog aan toe: “Ik ben onderwijzer in het SASK in Sint-Kruis. Als bij ons op school één leerling positief is, gaat de volledige klas meteen in quarantaine. Bij een lokale slager raakte één personeelslid besmet en ging de beenhouwerij meteen dicht. In dit geval bleef de AD Delhaize nog dagenlang open, nadat personeelsleden covid-19 kregen. Achteraf bleek dat 18 medewerkers van een van de drukst bezochte winkels in Oostkamp positief waren! Op zo’n manier speel je met mensenlevens.”

Crisiscel

Had ook burgemeester Jan De Keyser (CD&V) sneller moeten ingrijpen? Volgens Roel Dekelver, woordvoerder van Delhaize, nam de burgemeester niet deel aan de onlinevergadering met de covidcel van de Eerstelijnszone, het Vlaams Agentschap voor Zorg en Gezondheid, de noodplanningsambtenaar en de zaakvoerder op donderdagnamiddag 25 maart, toen beslist werd de winkel onmiddellijk te sluiten.

Of de uitbater zelf talmde met op te treden, laat Dekelver in het midden. Hij zegt: “Op maandag 22 maart werd duidelijk dat er sprake was van een clusterbesmetting. Er werden meteen contact gelegd met de arbeidsgeneesheer om de nodige maatregelen op te starten om de besmetting onder controle te krijgen. Omwille van de vele testen die moesten gebeuren bij verschillende klanten van onze arbeidsgeneesheer, was het pas op woensdag 24 maart mogelijk om sneltesten te doen bij onze medewerkers. De resultaten hiervan werden besproken tijdens het crisisoverleg.”

“Het was voor ons moeilijk om de ernst van de situatie juist in te schatten. Van zodra wij daarover duidelijkheid hadden, hebben wij de beslissing genomen om onze supermarkt onmiddellijk te sluiten, en dit in het belang van de gezondheid van onze medewerkers en onze klanten”, aldus de woordvoerder van Delhaize.

Burgemeester Jan De Keyser reageert als volgt: “Ik kreeg op maandag 22 maart de eerste anonieme berichten binnen over mogelijke besmettingen bij AD Delhaize. Ik heb onmiddellijk de covidcel van de Eerstelijnszone gecontacteerd. De cel stelde voor om alle personeelsleden te testen, en coaching te organiseren voor AD Delhaize over hoe om te gaan met een coronabesmetting. De Eerstelijnszone heeft de testingprocedure opgevolgd. Pas donderdag waren alle resultaten gekend en werd tijdens het crisisoverleg de onmiddellijke sluiting bevolen, gezien de hoge bezettingsgraad. Toen waren er al 16 positieve gevallen onder de personeelsleden. Ik was niet aanwezig op dit crisisoverleg, maar werd permanent geïnformeerd. Mijn voorstel was zeer duidelijk: onmiddellijke sluiting, dat voorstel werd door de covidcel direct opgevolgd.”

Gereinigd

“Ondertussen werd de winkel volledig gereinigd en zijn de personeelsleden opnieuw getest. In totaal waren er 18 medewerkers positief. Op 31 maart nog slechts twee en kon de winkel heropend worden, zonder die twee nog positieve personeelsleden. Mijn besluit: bij aanvang is de situatie door de zaakvoerders zwaar onderschat”, aldus Jan De Keyser.

De burgemeester voegt er aan toe: “Gelukkig hebben wij tot nu toe geen andere handelszaken in Oostkamp moeten sluiten. Er waren wel nog enkele clusters van besmettingen in de twee woonzorgcentra en in enkele scholen.”

Hoe reageert de zaakvoerder? Die stelt: “Alle communicatie bij Delhaize gebeurt via onze woordvoerder, ik mag de pers niet te woord staan.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.