Oostkampenaar vindt doopmeter die hij nooit gekend heeft dankzij KW

Wilfried Vanden Broecke poseert met zijn doopakte aan een boomstam in zijn tuin, maar kan dankzij de gevonden gegevens over zijn onbekende doopmeter nu verder haar stamboom opzoeken. © PH
Redactie KW

Wilfried Vanden Broecke vond het raar dat een zekere ‘Alexia Plets’ als doopmeter op zijn doopakte vermeld stond, iemand die hij nog nooit gehoord of gezien had. Dankzij een oproep op onze website en doorgedreven onderzoek van Familiekunde Vlaanderen is de doopmeter van Wilfried gevonden.

“In deze coronatijd kan je bijna nergens naar toe, dus was de kasten opruimen één van mijn werkjes geworden”, vertelt Wilfried Vanden Broecke uit de Oedelemsestraat.

“Toen kwam ik mijn doopakte uit 1954 nog eens tegen waarop als doopmeter ‘Alexia Plets’ vermeld stond. Ik had mij jaren geleden ook al eens afgevraagd wie dat geweest kon zijn. Ze had geen familieband met mijn vader Willy of met mijn moeder Simonne Persyn, die allebei uit Assebroek afkomstig waren. Misschien was het een vriendin? Ik maakte me echter weinig illusies om ze ooit nog te zien. Als ze een leeftijdgenote van mijn moeder was, dan zou ze nu al zeker 94 jaar moeten zijn. Toch raar dat er een voor mij onbekende naam ingevuld stond op mijn doopakte. Het liet mij niet meer los. Op familiebijeenkomsten of verjaardagsfeestjes heb ik haar nooit ontmoet. Ik had ze anders zeker ook op mijn trouwfeest uitgenodigd.”

Ruzie met ouders?

“Als kind heb ik wel nog naar haar gevraagd toen ik een nieuwjaarsbrief aan het schrijven was, maar toen wimpelde moeder dat af als dat ze verhuisd was of in Frankrijk woonde, zonder meer gegevens te lossen. Had ze misschien ruzie met mijn ouders? Was er iets met Alexia gebeurd?”

Toch raar dat er een voor mij onbekende naam ingevuld stond op mijn doopakte

“Vorige week richtte ik mij tot de Krant van West-Vlaanderen. Misschien zou een oproep via KW.be helpen om meer te weten te komen over mijn meter? Ook de lokale correspondent van de krant sprak zijn eigen netwerk aan. Eerst stuurde hij de vraag naar Oostkampenaar David Plets, een naamgenoot van Alexia, die recent ook op zoek ging naar zijn ‘voorouders’. Hij vond echter niet onmiddellijk een link. Dan spraken we uitgeweken Oostkampenaar Paul Lanssens aan. Paul is secretaris van de Brugse afdeling van Familiekunde Vlaanderen. Hij heeft ontzettend veel knowhow rond stambomen”, klinkt het.

“Hier ging het echter over iemand die ‘Plets’ heette, maar niet direct aan een bekende familie gelinkt kon worden. Na uren zoekwerk was Alexia Plets nergens, maar dan ook nergens te vinden: Hij begon zelfs te twijfelen aan de echtheid van de doopakte. Hij had een paar miljoen bidprentjes en doodsbrieven doorzocht, in Scansearch Brugge gekeken, alle overlijdens in Frankrijk tussen 1970 en vandaag nageplozen, de index van meer dan 1.000 stambomen in Oostende overlopen en in de kiezerslijst 1988 van Groot-Brugge gesnuisterd. Maandagavond gooide hij de vraag op de tafel van het voltallig bestuur van zijn vereniging”, aldus Wilfried Vanden Broecke.

De doopakte van Alexia Plets, de meter van Wilfried Vanden Broecke.
De doopakte van Alexia Plets, de meter van Wilfried Vanden Broecke.© PH

“Ik was er zelf al enkele uren zoet mee”, vertelt Paul Lanssens, “Maar kijk, samen kunnen we toch meer dan alleen”, knipoogt hij. “We hebben de doopmeter van Wilfried gevonden! Alix Marie Elisa Plets is geboren in Gullegem op 16 juli 1907. Haar ouders waren Gustave Plets uit Gullegem en Marie Manhaeve uit Lendelede. Alixia zal meer dan waarschijnlijk gehuwd zijn op 20- of 25-jarige leeftijd in haar woonplaats Gullegem. Ik raad Wilfried aan om eenvoudigweg de huwelijksakte aan te vragen in de gemeente Wevelgem, want sinds vorig jaar zijn huwelijksakten vrij verkrijgbaar zodra ze 75 jaar oud zijn. Momenteel staan ze nog niet online.”

Niet meer in leven

“Er is helaas geen kans dat Alexia nog in leven is. Maar als we de naam van haar echtgenoot vinden in de huwelijksakte kunnen we nog wel eens advies geven om nazaten te vinden. Nu is Wilfried eerst aan zet”, klinkt het.

We bellen een dolgelukkige Wilfried. “Zo heb ik dan toch weer een doopmeter”, lacht hij. “Ik wil iedereen bedanken die aan deze zoektocht meegewerkt heeft. Ik moet nu niet blijven piekeren. Misschien kan ik nog een bezoek brengen aan het graf en een bloemetje neerleggen. En stel dat er ook een foto op het grafzerk staat, dan kan ik haar misschien onderscheiden tussen de mensen die op mijn doopfoto staan. En wie weet heeft ze kinderen of kleinkinderen die mij wat over haar leven kunnen vertellen. Misschien wordt zo zelfs het mysterie opgelost en weet ik waarom ik haar nooit verder in mijn leven heb ontmoet. Alvast ook een dikke pluim voor de mensen van de Brugse afdeling van Familiekunde Vlaanderen.”

Vernieuwde aandacht voor het verleden

Ook secretaris Paul Lanssens is gelukkig. Hij merkt op dat de huidige lockdown voor veel mensen een vernieuwde aandacht voor hun verleden heeft opgewekt. “Onze voorzitter Jo Patteeuw kreeg de afgelopen weken minstens vijf stamboomvragen per dag. Uiteraard voelen wij ons als vereniging gesterkt door deze interesse. Ons tijdschrift ‘Brugse stam’ kan trouwens gratis per mail ontvangen worden na een eenvoudige vraag via brugsestam@gmail.com. Nu bereiken we al ongeveer 2000 geïnteresseerden via hun mailadres. Het levert altijd handige tips op voor genealogen in spe”, aldus Paul Lanssens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier