Oostkamp voorziet gratis mondmaskers voor al zijn inwoners vanaf zes jaar

De gemeente Oostkamp voorziet straks voor al haar inwoners een gratis mondmasker. © foto GST
Redactie KW

De gemeente Oostkamp heeft een bestelling geplaatst van stoffen mondmaskers uit drie lagen voor alle inwoners vanaf 6 jaar. Concreet zou elke inwoner 1 stoffen mondmasker ontvangen. Daarmee wil de gemeente voorbereid zijn op de versoepeling van de huidige lockdown. De praktische aanpak van de verdeling wordt op korte termijn uitgewerkt.

Het gebruik van mondmaskers zal vermoedelijk een belangrijke rol spelen in de exit-strategie, de aanpak om na de coronacrisis terug naar de gewone situatie te kunnen gaan. De kans bestaat dat je in sommige gevallen nog een tijdlang een masker zal moeten dragen of op z’n minst wordt geadviseerd om dat te doen als je dichter bij mensen moet komen dan 1,5 meter. Veel mensen zijn al langere tijd bezig om zelf mondmaskers te maken, voor eigen gebruik of voor derden. De gemeente juicht die initiatieven toe, maar het is niet voor iedereen haalbaar om hier zelf voor uit te kijken. Daarom zorgt de gemeente voor een stoffen mondmasker voor alle inwoners vanaf 6 jaar.

“De rol en de strategische keuze van de federale overheid in de eventuele uitrol van mondmaskers blijft onduidelijk. Maar ik wil niet langer wachten”, verduidelijkt burgemeester Jan de Keizer. “Het voorstel tot aankoop van stoffen mondmaskers en het gratis ter beschikking stellen aan iedere Oostkampenaar heb ik besproken met alle fractieleiders. Ze gingen unaniem akkoord met het voorstel. Vanaf half mei krijgt iedere inwoner zo’n masker, met gebruikshandleiding.”

“Deze mondmaskers zullen een belangrijke rol spelen in de versoepelingsstrategie in de strijd tegen het coronavirus. Een versoepeling die noodzakelijk is om het sociaal en economisch leven terug op gang te krijgen. Experten belichten almaar meer de toegevoegde waarde van mondmaskers, maar het is aan de politici om te beslissen. We wilden deze investering doen voor de fysieke en mentale gezondheid van onze inwoners. We willen dat niemand moet achterblijven om het gewone leven stap per stap te hervatten.”

Voor de aankoop van de mondmaskers gaat Oostkamp in zee met Think Pink. De opbrengst van de verkoop gaat voor 80 procent naar concrete projecten met kankerpatiënten. Zo ondersteunt de gemeente niet alleen de gezondheid van haar inwoners, maar ook onrechtstreeks iedereen die kanker heeft. (GST)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier