Oostkamp verscherpt voorwaarden voor het binnenbrengen van asbest op recyclageparken

© GS
© GS
Redactie KW

In het recyclagepark van Oostkamp werden vrijdag 22 januari door IVBO en de gemeente Oostkamp de nieuwe verscherpte maatregelen rond het verwijderen en binnenbrengen van asbest voorgesteld.

De Vlaamse overheid heeft als doelstelling om tegen 2040 een asbestveilig Vlaanderen te hebben. Veel particulieren hebben nu nog een tuinhuisje met asbest dakbedekking, een asbest schoorsteen, asbestcementleien of golfplaten. Veel van hen zullen zelf aan de slag willen om alles op een veilige manier te verwijderen en binnen te brengen in de speciale containers op het containerpark.

Om dat op een veilige manier te kunnen doen en vooral zonder bijkomend gevaar voor de parkwachters stellen IVBO en de gemeenten nu speciale plastiek zakken en de nodige persoonlijk beveiligingsmateriaal voor. Het asbest afval, dat nu nog gratis beperkt mag aangeleverd worden door particulieren moet vanaf nu verpakt worden in deze zakken en die moeten volledig dicht gekleefd aangeboden worden.

Daardoor kunnen er geen asbest vezels meer vrij komen. Hiervoor gelden vanaf februari nieuwe en strikte regels die moeten worden toegepast en bovendien worden opgenomen in het gemeentelijk politie reglement. De Vlaamse overheid waakt daarmee over de gezondheid van zowel de klussende inwoner alsook de recyclageparkwachters die dagelijkse met asbest moeten omgaan.

Minou Esquenet, voorzitter van IVBO: “om aan deze verstrengde regelgeving te voldoen, slaan IVBO en de gemeenten de handen in elkaar en zullen we de inwoners bijstaan. Vanaf februari 2021 stelt IVB zowel de vereiste transparante zakken alsook een kit met speciaal mondmasker, stofdichte overall met kap en geschikte handschoenen ter beschikking. Die kunnen de gemeenten verkopen op hun recyclage parken en hun andere verkooppunten.”

IVBO bezorgt daarbij ook de nodige instructies en aanbevelingen op papier , en op hun website www.ivbo.be/Sorteerhulp/asbest.aspx .

(GST)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier