“Oostkamp kermis wordt niet afgelast!”

© (Foto PH)
Redactie KW

Het eerste weekend van augustus is het Oostkamp kermis. Dit jaar was er al een aparte aanpak voorzien in het kader van het herstelplan. Maar de heropflakkering van het coronavirus zorgt ervoor dat die aanpak verder moet bijgestuurd worden.

De gemeente gelooft dat kleinschalige en veilig georganiseerde activiteiten belangrijk zijn voor het mentale welzijn van haar inwoners. Daarom werd gekeken om de kermis niet af te gelasten maar een programma en aanpak te voorzien waar veiligheid centraal staat. Men hoopt dat deze filosofie de hele zomer kan aangehouden worden maar uiteraard worden de nationale en lokale ontwikkelingen op de voet gevolgd en zal er bijgestuurd worden waar nodig.

De kermiskramen zullen tijdens het eerste weekend van augustus verspreid worden over twee locaties zodat het publiek ook niet op één plaats moet zijn. Ook kleine optredens en sfeerbrengers zullen over het hele centrum verspreid worden in plaats van gecentraliseerd op één plek. In elke zone zullen er ontsmettingszuilen staan bij het binnen- en buitengaan en het aantal bezoekers is beperkt. Net zoals op de marktdagen zal er een circulatieplan met eenrichtingsverkeer doorheen het centrum worden aangeduid met nadars en linten. In de hele kermiszone geldt voor zaterdag 1 augustus om 14 uur tot zondagavond 2 augustus om 22 uur een mondmaskerverplichting. Een deel van de straatanimatie wordt geannuleerd en er is geen echte braderie.

Voor andere activiteiten en evenementen gelden de Oostkampse en federale regels: Het maximum aantal deelnemers op een buitenevenement is 200 personen als de ruimte dit toelaat tenminste. Zowel organisator als deelnemer moet corona-proof werken volgens de maatregelen van het moment en voorbereid zijn op eventuele aanpassingen of annuleringen. Voor 100% gemeentelijke activiteiten is er beslist om geen bar uit te baten of drankje aan te bieden. Voor andere activiteiten wordt er op aangedrongen om dit voorbeeld te volgen en dit aan de horeca over te laten. Naar de organisatoren was er al verplicht om met inschrijvingen of registratie ter plaatse te werken, zo wordt contactopsporing veel makkelijker en is men er sneller bij om de verspreiding van het virus in te dijken. Handen wassen en sociale afstand (1.5 m) bewaren blijft natuurlijk cruciaal.

“Het is balanceren tussen drie pijlers”, vat burgemeester de Keyser de maatregelen samen: “volksgezondheid (De strijd tegen het coronavirus), mentaal welzijn (daarvoor zijn sociale contacten en activiteiten heel belangrijk) en economische gezondheid (misschien zullen sommige zaken een tweede lockdown niet overleven). We willen ten allen tijde een algemene of lokale lockdown vermijden. Gezond verstand en een goede organisatie kan deze zomer in eigen streek misschien toch nog wat kleur geven. Zitten we met een grote lokale opflakkering dan zullen uiteraard extra maatregelen volgen. Uit naam van elke inwoners blijf ik oproepen de zes gouden regels te volgen en een mondmasker te dragen van zodra het drukker wordt.”

(PH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier