Oostkamp: “Ik voel me rijk in mijn hart door wat ik doe”

Beroepsmuzikante Hilde Van Laere met een d(r)ankbaar publiek in café De Muis. (Foto PH)
Redactie KW

Hilde Van Laere mag aan vijfsterrengemeente Oostkamp haar eigen ster toevoegen: die van ‘Krak van Oostkamp 2018’. Haar passie voor muziek brengt ze tegenwoordig in drie projecten naar buiten: Brise l’Ame (SoLaere), ‘Uitgelezen Klanken Performance’ en ‘Twee in Eén’, de muziektheatervoorstelling rond burn-out waarmee ze samen met Jessie De Caluwe momenteel door het land tourt.

“De Kraknominatie en de uiteindelijke titel kwamen onverwacht en zie ik als een erkenning“, vertelt Hilde. “Ik aanvaard die met grote dankbaarheid. Ik dank iedereen, over de gemeentegrenzen heen, die voor me stemde. Een doel bereik je nooit alleen. Bijzondere woorden van dank aan mijn (h)eerlijke vrienden, die me steunen in wie ik ben en wat ik doe, elke dag opnieuw; Het liefst had ik op de foto gestaan met de vier andere genomineerden, want naar mijn gevoel zijn zij ook ‘winnaar’. Ze stralen allen de passie uit van wat ze doen. Uiteindelijk koos de verslaggever voor een bruine kroeg als setting. Eerst voelde ik mij wat onwennig maar de magie van de muziek in zo’n artistieke omgeving werd me weer eens duidelijk. Haal je gitaar boven en je schept verbondenheid. Je raakt een gevoelige snaar die meteen resoneert in een warme babbel.”

“Het artistieke pad dat ik aan het bewandelen ben, is niet evident. Het is voor mij veel meer dan een muzikale weg. Het is mijn leven. Kan ik ervan ‘leven’? Nauwelijks. Maakt dit mij ongelukkig? Neen. In mijn diepste wezen niet. Het doet me enkel mijn broeksriem wat aanspannen, maar in mijn hart voel ik me rijk. Soms wil ik het opgeven. Soms vraag ik me af of dit allemaal wel zin heeft. Tot ik na een voorstelling of concert van het podium stap en mensen mij vertellen hoe diep ze zijn geraakt… Mensen naar hun gevoel brengen, ze ontroeren, raken, troosten en tot rust brengen met muziek. Mensen stil laten staan in onze doorrazende wereld. Keer op keer geeft het me de wilskracht, de energie en de goesting om er te blijven voor gaan.”

ambassadeurs

“Een podiumplaats krijgen is niet meer evident, ook in Oostkamp niet. Programmatoren spelen op zeker en mikken op namen die veel op het scherm komen want die trekken volk. Ze volgen hiermee een trend die zich ook al een hele tijd buiten de artistieke sector doorzet. Cijfers en opbrengst zijn helaas prioritair geworden. Artiesten die bewust voor het niet-commerciële circuit kiezen, vissen daardoor vaak achter het net. Het zou fijn zijn, mocht iedere gemeente haar eigen kunstenaars ondersteunen door ze een podium te geven én ze als culturele ambassadeurs te promoten over de gemeentegrenzen heen.”

“Niet-commerciële artiesten vissen vaak achter het net”

“Ik voel me thuis in Oostkamp”

“Omdat ik ‘verbondenheid’ zelf hoog in het vaandel draag, voel ik me thuis in Oostkamp, een gemeente die hiervoor veel in het werk stelt. Het project ‘Mensen Spreken Mensen’ is daar een knap voorbeeld van. Het doel van de werkgroep is de verbondenheid en communicatie tussen de bewoners bevorderen. Een sterke troef en heel belangrijk in onze maatschappij die zich steeds meer richt op het individu. Gaan voor kwaliteit in plaats van kwantiteit is belangrijk net als kiezen voor rust.”

“We leven in een mallemolen. Alles moet sneller. Er is geen tijd om stil te staan. Stilstaan is volgens mij ook vooruitgaan. Dit is wat ik ook met mijn muziek beoog: meer verbinding maken met het ritme van de natuur. Niet voor niks houden dieren een winterslaap en gaan bomen en planten in rust. Alleen wij draven door. Het kost ons onze gezondheid. Heel wat jonge krachten gaan onderuit, omdat ze het jachtige ritme en de druk niet meer aankunnen.”

Verbinding maken met de natuur is onontbeerlijk. Wij maken er deel van uit en toch helpen we haar naar de knoppen. Het is tijd dat het mensdom leert van het dierenrijk en de dieren helpt waar zij het hen moeilijk heeft gemaakt. Ik denk aan de paddenoverzet die ik een aantal jaren op rij in mijn eentje deed. Vorig voorjaar vroeg ik de gemeente om hulp. Ik was blij verrast dat mijn oproep daadwerkelijk werd beantwoord. We gingen avond na avond met een aantal enthousiastelingen op pad om levens te redden. Het is ook fantastisch hoe Oostkamp zijn inwoners heeft opgeroepen om de zwaluwen een huis te geven. Ook deze dieren krijgen het moeilijk in onze betonnen wereld. Als het van mij afhangt, gaan we voor een authentiek groen Oostkamp waar niet alleen mensen, maar ook dieren zich thuis voelen. En laten we hierbij de natuur ook ‘natuur’ zijn met wilde bermen en velden waarin planten, struiken en bomen ongemoeid mogen groeien. Neen, onkruid bestaat niet.”

Bio Hilde Van Laere

Privé

Hilde Van Laere geboren in Torhout. Ze woont alleen in de Boudewijnlaan.

Loopbaan

Ze studeerde Nederlands-Engels-Duits en leeft sinds 2005 van haar muziek. Ze is een singer-songwriter met een eigenzinnige passie voor instrumenten en klanken. Samen met Saskia Maeyaert is Hilde bezieler en boegbeeld van Brise l’Ame. Hun album ‘Pisces’ werd geproducet door Ad Cominotto. Naast Brise l’Ame doorkruiste Hilde het land als live-muzikant.

Vrije tijd

Hilde geniet van de natuur en haar tuint, wandelt in stille bossen en aan zee, en laat haar meevoeren door een film of een goed boek.

Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op www.kw.be/krak