Oostkamp bedankt zijn coronahelden

Redactie KW

In Oostkamp varieerden de initiatieven van hulpverlening en het naaien van mondmaskers tot het organiseren van straat- of buurtinitiatieven, of opkrikkende momenten via sociale media. Op vrijdag 25 september werden de coronahelden van Oostkamp ontvangen in Oostcampus tijdens een korte, coronaproof huldiging.

Veel mensen in Oostkamp hebben tijdens de eerste maanden van de coronacrisis het verschil gemaakt. Sommigen kwamen in deze moeilijke periode met oplossingen en frisse ideeën. In Oostkamp varieerden de initiatieven van hulpverlening en het naaien van mondmaskers tot het organiseren van straat- of buurtinitiatieven, of opkrikkende momenten via sociale media. Op vrijdag 25 september werden de coronahelden van Oostkamp ontvangen in Oostcampus tijdens een korte, coronaproof huldiging.

“Eenzaamheid verlichten”

“Er zijn veel meer coronahelden in Oostkamp dan dat er deze avond hier aanwezig zijn”, weet burgemeester Jan de Keyser te vertellen. “Ik wil dat ook iedereen bedanken, hoe klein zijn inspanning ook geweest is, om deze coronatijd door te komen. Ik zou bijna zeggen dat ik iedereen op mijn blote knieën zou moeten bedanken.”

Een aantal aanwezigen werden aangesproken door de gemeente om de grote groep coronahelden te vertegenwoordigen, onder wie Annemie Van Reybrouck. Zij vertegenwoordigt de thuiszorgwerkers die tijdens de coronacrisis ook voor grote en moeilijke uitdagingen stonden. “Als thuisverpleegkundige staan onze patiënten altijd op de eerste plaats“, klonk het. “In coronatijden is onze aanwezigheid nog belangrijker. Geruststellen, uitleg geven en de eenzaamheid een beetje verlichten behoorden tot onze taken.”

Solidariteit

Ook Petra Couffez werd in de bloemetjes gezet. Zij was bij de start van de coronacrisis heel actief in het naaien van mondmaskers. Ze kon hierbij rekenen op de steun van meer dan 40 vrijwilligers. “Samen maakten we bijna 40.000 mondmaskers. Onze handen hebben prachtig en noodzakelijk werk verricht. Een welgemeende dank aan alle vrijwilligers hiervoor.”

Dave Braem vertegenwoordigde alle initiatieven op sociale media. “Bij het begin van de coronacrisis richtte Dave de Facebookgroep ‘Oostkamp Solidair tegen Corona’ op. Daarmee was hij actief bezig in het verspreiden van initiatieven en info. Dave liet een golf van solidariteit los op Oostkamp.” klonk het. Dave reageerde: “Als basketbalcoach weet ik hoe belangrijk het is om een hechte groep te vormen. Via een kleine inspanning met de Facebookgroep zijn we in staat geweest om grootse dingen uit de grond te stampen.”

Raam- en terrascontacten

Lies De Bruyne (WZC Sint-Jozef), Lieselot Segaert (WZC Ter Luchte) en Patrick Hoorelbeke ( De Kade) vertegenwoordigen de zorg in Oostkamp. “We werden zwaar getroffen door het coronavirus”, vertelt Lies De Bruyne. “Plots stond het leven en het werken in Sint-Jozef helemaal op zijn kop. Ondanks alles zag en voelde ik al snel samenhorigheid, flexibiliteit en doorzetting bij alle medewerkers om voor onze bewoners en elkaar te zorgen, dag na dag.”

“Corona zorgde voor een breuklijn tussen onze bewoners en hun familie”, aldus Lieselot Segaert. “Door gebruik te maken van de virtuele wereld en een snuifje creativiteit konden we hen terug samenbrengen. Zo maakten we filmpjes, organiseerden we raam-en terrascontacten en stuurden we elke week een fotoreportage door. Daarnaast introduceerden we de bewoners in het Skype-avontuur. Zo zagen en hoorden ze hun familie. Deze creativiteit zorgde voor een lach en een traan, maar vooral voor liefdevolle momenten.”

“Bewoners zijn echte helden”

“Onze bewoners zijn voor ons de echte helden” pikt Patrick Hoorelbeke in. “Ze hebben de coronaperiode onder zeer moeilijke omstandigheden beleefd. Velen werden gescheiden van hun familie, konden niet meer gaan zwemmen, mochten niet naar de markt of bib gaan… Hun lichtpuntjes werd abrupt van hen weg gehaald. Wij waren verbaasd over de veerkracht van onze bewoners. Ons respect was al groot, maar dit is alleen maar gegroeid.”

Marleen Deschaght is vrijwilligster van het eerste uur en is een van de straatambassadeurs in Nieuwenhove. Tijdens de coronacrisis was zij actief als naaister van mondmaskers. Daarnaast stelde ze haar tuin open als ontmoetingsplek voor een goeie babbel. “De bruisende activiteit die we in het ontmoetingscentrum de RAAT gewoon zijn, was in de voorbije maanden ver te zoeken, maar onze tuin in de Legendaledreef werd een gezellige ontmoetingsplaats voor al wie zin had in een goeie babbel. Zalig, op veilige afstand van elkaar, in de schaduw onder de notelaar.”

Synthesizers en telefoontjes

Pilip Hellebuyck zorgde dan weer voor de bedeling van de mondmaskers in maar liefst 23 straten in Ruddervoorde. Jackie Vanhoutte speelde tijdens de coronacrisis elke avond een liedje op zijn synthesizer en deelde dat via Facebook. Zo wilde hij de Oostkampenaar een hart onder de riem steken in de moeilijke periode. “Muziek verzacht de zeden, luidt het spreekwoord, maar muziek kan nog veel meer. Muziek brengt vreugde, verdrijft de eenzaamheid, roept herinneringen op en verbindt mensen”, klonk het.

Het afgelopen half jaar heeft Koen Hallaert zich ingezetvoor hulpverlening in de buurt en het opbellen van 80- plussers. “De coronaperiode zorgt ervoor dat we mensen op een creatieve manier met elkaar verbinden, elk in zijn eigen bubbel. Een klein gebaar zoals eens vragen hoe het gaat kan soms wonderen doen.” (Geert Stubbe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier