Oostendse ziekenhuizen worden één, maar zonder AZ Sint-Jan Brugge

Vertegenwoordigers van stadsbestuur, AZ Damiaan en Henri Serruysziekenhuis zijn tevreden over het akkoord over het nieuwe AZ Oostende. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

De Oostendse ziekenhuizen AZ Damiaan en Henri Serruys zijn tot een akkoord gekomen om samen één Oostends ziekenhuis te vormen. Het fusieziekenhuis AZ Sint-Jan Brugge-Oostende wordt stopgezet, al blijft het AZ Sint-Jan Brugge de voorkeurpartner.

“Dat nieuwe en eengemaakte ziekenhuis AZ Oostende moet een einde maken aan de huidige versnippering. Het doel is om toegankelijke en kwalitatieve zorg dicht bij huis aan te bieden aan alle patiënten uit de volledige regio Oostende”, luidt het.

“Om het zorgaanbod in Oostende en de regio nog te verbeteren, werd in het bestuursakkoord van de stad Oostende (2019-2024) de ambitie geformuleerd om naar één sterk Oostends ziekenhuis te gaan. Stad Oostende is dan ook erg tevreden dat de twee Oostendse ziekenhuizen, een samenwerkingsakkoord sluiten om uit te groeien tot een eengemaakt Oostends ziekenhuis.”

De twee ziekenhuizen zullen samen een vzw-ziekenhuisvereniging vormen, de publiek-private samenwerkingsvorm die voorzien is in de wet. Ook in steden als Kortrijk, Roeselare, Sint-Niklaas en Turnhout zijn de voorbije jaren sterke eengemaakte ziekenhuizen opgericht in de vorm van een ziekenhuisvereniging. Van ‘privatisering’ is er dus geen sprake.

Gelijkwaardige partners

In de integratiestuurgroep die het voorbereidend werk doet voor de eenmaking en later ook in het bestuur van het eengemaakte AZ Oostende, zullen beide ziekenhuizen gelijkwaardig vertegenwoordigd zijn: zowel AZ Damiaan, als het Henri Serruysziekenhuis/Stad Oostende, zullen hierin elk zes mandaten opnemen.

“Het toekomstige AZ Oostende zal één van de grootste werkgevers in de regio worden”, zegt het stadsbestuur. “Het basisprincipe is dat de historische loon- en arbeidsvoorwaarden voor de bestaande medewerkers behouden zullen blijven. We verwachten ook dat het nieuwe eengemaakte ziekenhuis zal groeien en aantrekkelijk zal zijn voor (top)artsen en al het andere zorgpersoneel uit de ruime regio.”

Het nieuwe eengemaakte ziekenhuis wordt in verschillende fases grondig voorbereid. In een eerste fase wordt een gedetailleerd stappenplan uitgewerkt, in nauw overleg met de betrokkenen zoals het personeel en de artsen. Voor patiënten verandert er niets: zij kunnen nog steeds bij hun vertrouwde arts terecht op de campus Serruys of bij AZ Damiaan.

Serruys niet meer bij Brugge

Om mee te kunnen gaan in dit nieuwe verhaal, stapt het Henri Serruysziekenhuis uit het AZ Sint-Jan Oostende-Brugge. De opzegperiode voor deze uitstap is twee jaar. “Voor patiënten die nood hebben aan supergespecialiseerde zorg – de zogenaamde ‘derdelijnszorg’ – zal het nieuwe AZ Oostende blijven doorverwijzen naar AZ Sint-Jan als voorkeurpartner”, klinkt het. “Ook AZ Damiaan werkt op vandaag al nauw en constructief samen met AZ Sint-Jan binnen het KOM-ziekenhuisnetwerk.”

“We willen een ééngemaakt ziekenhuis waarin zowel het Henri Serruys Ziekenhuis als het AZ Damiaan als gelijkwaardige partners meebouwen aan dit nieuwe verhaal”, zegt burgemeester Bart Tommelein. “Door de krachten te bundelen willen we in onze zorgregio, een toegankelijk, kwalitatief en uitgebreid zorgaanbod garanderen in de toekomst.”

Het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende liet gisteravond al weten de uitstap te betreuren en ook Vooruit Oostende is tegen: “Dit is absoluut geen schaalvergroting”, vinden zij. “We gaan terug naar twee kleine ziekenhuizen, één in Brugge en één in Oostende.” Lees hun uitgebreidere standpunt hier. Ook het personeel van het Henri Serruysziekenhuis protesteerde donderdagavond luidkeels tegen de beslissing en bezetten de buurt rond het stadhuis. Lees meer hier.

“Meer kansen voor personeel”

“Er is een hele goede reden om een goed ziekenhuis uit te bouwen”, zegt Peter Degadt, voorzitter van het AZ Damiaan. “Overal in Vlaanderen gebeurt dat omwille van dezelfde redenen. Noem mij nog één provinciestad waar publieke en private partners elkaar niet konden vinden? Wij gaan niet toetreden tot een openbare dienst, maar gebruik maken van de formule die de andere collega’s ook hebben gevonden: een privaat-publieke samenwerking. Men kan dan wel zeggen dat het een achteruitgang zal zijn voor het personeel, dat is absoluut niet zo. Wij zijn noch voor profit, noch voor commercialisering. Ons zorggebied is meer dan groot genoeg. Vlaanderen telt 60 ziekenhuizen en telt 6 miljoen inwoners. Dat betekent dat er per ziekenhuis 100.000 mensen verzorgd worden. Onze zorgregio telt er een pak meer.”

“Dit is een positieve ingreep voor onze stad”, zegt voorzitter van het Henri Serruysziekenhuis Danick Minne. “We creëren net meer kansen voor het personeel en dat is heel belangrijk. Dankzij de uitbreiding aan tweedelijnszorg bieden we meer jobmogelijkheden. Momenteel mankeren wij middelen met het Henri Serruys. Onze medische activiteit daalt jaarlijks en we moesten daar dringend iets aan doen, het was 5 voor 12.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier