Oostendse Yorick en Linda leven niet meer in de auto

Yorick en Linda waren enkele maanden dakloos en leefden een hele tijd in de auto. © HH
Redactie KW

Yorick Deruyter en Linda Grootjans, het Oostendse koppel dat sinds eind september op straat stond en een tijd in de auto sliep, wonen sinds zaterdag in een huurflat. Een nieuwe lente, een nieuw begin is zeker een spreekwoord van toepassing op hen.

Yorick Deruyter en Linda Grootjans stralen wanneer we afspreken voor het interview. “Dit is ongetwijfeld de mooiste dag van het jaar voor ons. Dankzij bemiddeling van Ludo Van Gheluwe van het Sociaal Huis Oostende kunnen we terecht op een appartement op de eerste verdieping in de Rentenierstraat. Eindelijk het sein om aan de weg naar boven te timmeren. Niets te vroeg, want door een ongelukkige samenloop van omstandigheden werd het contract van onze vorige woonst stopgezet. Er stond schimmel op de muren en toen er problemen opdoken met de eigenaar, zat Linda in het ziekenhuis.”

Werk kwijt

“Tot overmaat van ramp raakte ik in het voorjaar van 2016 mijn job als schoonmaakster kwijt. Kuisen is mijn favoriete bezigheid, maar omdat ik sinds september ook geen vaste thuis meer had, was schoonmaken onmogelijk. Ik mis het tot op vandaag nog altijd enorm”, zegt Linda.

Ook Yorick oogstte weinig succes op de arbeidsmarkt. “Ooit had ik drie jobs en was erg geliefd in de taxiwereld. Plots viel dat weg en was je aangewezen op interims. Mijn laatste tijdelijke job dateert van april 2016, waarna er niets meer uit de bus kwam. Uiteraard viel ook het beschikbare inkomen terug, wat de zoektocht naar een geschikte woonst er niet makkelijker op maakte.”

Nachtopvang

“De deurwaarder stak begin september een ander slot en wij konden nergens terecht. Zowat iedereen liet ons vallen, ook familie. Gelukkig had ik nog mijn auto, waarin we tot op vandaag heel wat uren in hebben doorgebracht. In het najaar verbleven we korte tijd op een camping in Bredene en later De Haan, waardoor eindejaar toch nog vrij behoorlijk verliep. Een chalet huren is duur en eind januari was al het geld op.”

“Met de auto ging het richting nachtopvang Imagine, waar de vrijwilligers en medewerkers ons goed opvingen”, gaat het gelukkige koppel verder. “Onze hond Lana werd zowaar de mascotte van de nachtopvang. Maar uiteraard is slapen in de nachtopvang niet de gedroomde verblijfplaats. Bovendien moet je overdag de deur uit en waren we telkens op de auto aangewezen. Regelmatig stond de auto op een terrein aan de Grintweg en in de Dr. Verhaeghestraat in de buurt van de nachtopvang.”

Op auto aangewezen

“Het was dikwijls moeilijk om de moed niet te verliezen, want eigenaars zien liever geen huisdieren, wat een probleem is voor Lana. Uren brachten we door in de auto, maar overlast was er niet. Een wandeling met de hond betekende een afwisseling in het monotoon ritme van de dag. Buurtbewoners leerden ons kennen en brachten soep. In de nachtopvang Imagine kregen we veel vriendschap, maar geen definitieve oplossing. Eind april kwam er zelfs een medewerker van de VRT vanuit Brussel naar de kust voor een interview van ruim drie uur. Bij het einde van de opvang in Imagine op 31 maart bakten we tientallen croque monsieurs, maar daarna waren we opnieuw op de auto aangewezen om te overnachten.”

Appartementje

Ook na de sluiting van Imagine bleef het contact met Ludo overeind, en dat bleek voor Linda en Yorick de sleutel naar het succes. “Door bemiddeling van Ludo kunnen we nu toch terecht in een gemeubeld appartementje bij Petit Paris. Door budgetbeheer zal het mogelijk worden een evenwicht te vinden in de uitgaven en de kosten. Nu er weer een vaste verblijfplaats is, kan alle post opnieuw bij ons toekomen. De voorbije maanden kwam alle correspondentie toe bij een vriend. Een erg belangrijke stap in de weg naar boven is gezet. Werk zoeken is de boodschap. Maar hoe dan ook leveren we voortaan elke vrijdag vrijwilligerswerk in de Imagine, want ook de komende maanden serveert het Sociaal Huis Oostende er wekelijks een warme maaltijd. Een kleine wederdienst voor de vele nachten dat we er de voorbije winter mochten overnachten”, aldus nog Yorick Deruyter en Linda Grootjans.

(BVO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier