Oostendse woon-zorgcentra in verhoogde staat van waakzaamheid

© jRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

De Oostendse woon-zorgcentra nemen extra voorzorgsmaatregelen omwille van de stijgende cijfers van besmettingen. “Mondmasker, afstand, ontsmetten en registratie zijn belangrijke factoren om een uitbraak te voorkomen.”

De cijfers van het aantal besmettingen in Vlaanderen schieten pijlsnel de hoogte in. Sinds de uitbraak van het virus staan de verschillende woon-zorgcentra in Oostende in nauw contact met elkaar. In de woon-zorgcentra is momenteel een staat van verhoogde waakzaamheid. Schepen van Volksgezondheid en burgemeester Bart Tommelein roepen samen op om de maatregelen binnen de woon-zorgcentra extra te respecteren. “Voorlopig kan bezoek nog en dat bezoek kan blijven als iedereen zich aan de regels blijft houden binnen de woon-zorgcentra”, klinkt het.

Bezoekers van de woon-zorgcentra moeten zich laten registreren aan de ingang en dienen tijdens het volledige bezoek hun mondmasker aan te houden. Ook handen ontsmetten en voldoende afstand houden waar dat kan is en blijft een noodzaak. Bij ziektesymptomen wordt gevraagd om het bezoek uit te stellen.

Alternatieve bezoekregeling

“Elk woon-zorgcentrum kan bij het niet naleven van de richtlijnen bezoekers weigeren of een alternatieve bezoekregeling met controle voorstellen”, vertelt Waldmann. “Naast de veiligheid van de bewoners leerde de eerste coronagolf ons ook dat het welzijn van onze bewoners eveneens belangrijk is. Zowel voor de bewoners zelf als voor hun familie en hun naasten. Daarom moeten bewoners et hun familie in contact kunnen blijven.”

Met de bijgestelde maatregelen wil men een uitbraak in de woon-zorgcentra ten alle tijden vermijden. “Met meerdere woonzorgcentra zetten we ook in op het preventief testen van de medewerkers”, aldus de schepen.

Bezoek op afspraak

Bij de woon-zorgcentra De Boarebreker en Alphonse Lacourt, beiden in beheer van de stad, werd op 16 oktober al een aangepaste bezoekregeling ingevoerd. “We volgen daarbij de nationale richtlijnen rond nauwe contacten. Bewoners kunnen bezoek blijven ontvangen en zelfs op de kamer, maar alleen nog op afspraak. Daarnaast worden bezoekers alleen toegelaten als ze alleen komen. Een kind, jonger dan twaalf, kan wel nog. Er zijn twee bezoekmomenten per dag, telkens van 14 uur tot 16 uur en van 16.30 uur tot 18 uur. Er is echter maar één bezoekmoment per dag toegelaten. De bewoners mogen ook het woon-zorgcentrum verlaten voor een wandeling, maar alleen als dat in de nabije omgeving gebeurt. Andere recreatieve activiteiten buitenshuis kunnen dan weer niet meer”, besluit de schepen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier