Oostendse vriendinnen laten zich niet kisten na jaar corona

© Davy Coghe
© Davy Coghe
Gillian Lowyck

De coronacrisis duurt ondertussen een jaar en dat hakt er bij velen zwaar in. Ook voor heel wat jongeren is dit een enorm moeilijke periode, maar de drie tieners Martha, Delphine en Lore proberen het positief te zien. Ondanks de crisis werd hun band nog sterker.

Dat jongeren het tijdens deze pandemie zwaar hebben, staat buiten kijf. Afstandsonderwijs, geen vrienden zien, niet kunnen uitgaan… Maar toch vinden ook zij een manier om positief te blijven. Zoals de drie vriendinnen Lore Mylle (15), Martha Mylle (16) en Delphine Roels (15) uit Oostende. Lore en Martha zijn nichtjes en volgen allebei les in het Sint-Andreasinstituut. Marthe volgt Latijn-Grieks en Lore Sportwetenschappen. Delphine zit dan weer in het derde middelbaar in Pegasus, waar ze de richting Economie-Talen volgt.

Samen naar de atletiekclub

Andere scholen en andere richtingen, maar toch zien de drie vriendinnen elkaar nog heel vaak, ondanks corona. “We doen samen aan sport”, vertellen ze enthousiast. “Sinds we zeven jaar zijn, gaan we meerdere keren per week sporten bij Hermes in Oostende. We doen aan atletiek. Wat we zo leuk vinden hieraan? Veel mensen denken dat het alleen maar lopen is”, legt Martha uit. “Maar het is zo veel meer. Ik vind het supertof en ben er echt door gepassioneerd. Het is iets wat we zeker alle drie willen verder doen.”

Vandaag gaan de vriendinnen drie keer per week trainen. “In normale tijden gaan we vijf keer per week, maar dat gaat nu niet. Toch zijn we al blij dat we nog kunnen gaan. Vorig jaar, bij de start van de eerste lockdown, lagen de trainingen stil. In de zomer zijn ze dan weer van start gegaan. Maar we hebben niet stil gezeten, hoor. We kregen oefeningen om op eigen initiatief te doen. Want helemaal ophouden, dat gaat natuurlijk niet zomaar. We waren heel blij dat we weer samen konden trainen, zeker omdat de nieuwe piste toen klaar was. Dat maakte het extra leuk.”

Vorig jaar konden ze ook een aantal wedstrijden betwisten, waardoor ze als atleten toch naar een doel toe konden werken. Bovendien zijn ze in hun groep de enige drie meisjes die dezelfde discipline uitoefenen: sprinten. Ze dromen ervan om iets te doen met sport. Kinesitherapie studeren, bijvoorbeeld. Momenteel zijn ze samen ook volop bezig met de trainingen om jeugdredder te worden.

Ook als ze niet bij elkaar zijn om te trainen, blijven Martha, Lore en Delphine contact houden met elkaar. “Ja, de hele dag door”, lachen ze. “Via Messenger of Snapchat horen we elkaar constant. Voor de rest hebben we amper andere sociale contacten. We zien vriendinnen op school, maar dat is het zowat.”

Eigen bubbel

De drie vriendinnen zitten altijd al in elkaars bubbel. “We hebben altijd voor elkaar gekozen, bij elke verandering van bubbels. Daar twijfelden we niet aan.”

Dat de coronacrisis voor heel veel mensen een moeilijke periode is, snappen ze heel goed, maar zelf blijven ze er positief bij. “Voor ons valt het wel mee. Ook op school lijkt het wel oké, de meesten van onze leeftijdsgenoten slaan zich er precies wel door zonder zwaar te lijden. De voorbije zomer was zelfs leuker dan in een gewoon jaar. Toen spraken we altijd buiten af, en op die manier hebben we er veel meer van kunnen genieten dan anders”, lachen ze.

Hoewel de drie vriendinnen altijd positief en opgewekt zijn gebleven, is het voor hen ook wel genoeg geweest. “De ene week volgen we les thuis via afstandsonderwijs en de andere week mogen we naar school gaan. Die week dat we op school zijn, is echt wel zwaar. We krijgen dan veel toetsen en taken, terwijl de week thuis rustiger is.”

Martha, Lore en Delphine kijken dus reikhalzend uit naar het einde van corona: “Onze ouders zeiden toen we 14 waren: volgend jaar mag je fuiven. En dat jaar is nu eigenlijk helemaal weggevallen. We kijken dus vooral uit naar fuiven, op reis gaan, met vrienden afspreken… Maar gelukkig hebben we in afwachting elkaar.”

(GL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.