Oostendse verliest deel van pink na hondenbeet op losloopweide

Corinne Plovier met hond Jake. (foto DVL)
Redactie KW

Corinne Plovier (62) uit Oostende zal haar bezoek met haar hond Jake aan de hondenlosloopweide in het provinciaal domein Raversyde niet snel vergeten. Ze werd er gebeten door een hond en verloor een deel van de pink.

“Ik trek regelmatig met mijn Australische herder Jake naar het strand of naar de losloopweide”, vertelt Corinne Plovier aangedaan. “Vorige week woensdag trok ik naar de losloopweide op het domein van Raversyde. Op een bepaald moment ging ik een praatje maken met de baasjes van een mooie Pyreneense berghond, toen plots een andere hond de berghond aan wou vallen. Ik stond op het verkeerde moment op de verkeerde plaats en werd in mijn hand gebeten. Het gebeurde in een fractie van een seconde. Ik heb het nooit zien aankomen.”

Oproep

Corinne was in shock en werd door omstaanders geholpen. “Daar was een verpleegster bij die mij de eerste zorgen toediende. Ik werd dringend naar de spoed afgevoerd en onmiddellijk geopereerd. Een deel van mijn rechterpink viel niet meer te redden. Mij zie je nooit meer op een losloopweide als er honden rondlopen die ik niet kan thuisbrengen. Losloopzones kunnen een zegen, maar ook een vloek zijn”, zucht Corinne. “Ik kan de mensen die mij hielpen overigens niet genoeg bedanken. Als ze dit lezen, mogen ze altijd contact opnemen.”

Een verpleegster diende mij de eerste zorgen toe, ik kan haar niet genoeg bedanken

Gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe (SP.A) reageert. “Onze hondenlosloopweides zijn druk bezocht. De vraag naar dergelijke zones komt vooral vanuit de bezoekers en worden in overleg met de stad of gemeente en hondenclubs gerealiseerd. Er gelden dezelfde regels als op andere openbare plaatsen of op straat: de eigenaar is verantwoordelijk voor zijn of haar dier. De bestaande wetgeving laat niet toe dat onze domeinwachters optreden tegen eigenaars van ogenschijnlijk onvoldoende afgerichte honden, we rekenen erop dat eigenaars hun gezond verstand gebruiken.”

“Je hoort inderdaad je hond te kennen”, zegt hoofdinspecteur Alain Peeters van de Oostendse politie, binnen het korps onder meer bevoegd voor dierenwelzijn. “Ongelukken kunnen altijd gebeuren, maar laat nooit je hond los als het dier niet voor de volle honderd procent te vertrouwen is. Misschien kan een algemeen en juridisch waterdicht GAS-reglement voor hondenlosloopzones een oplossing bieden en kunnen boetes personen afschrikken. Je bent als eigenaar trouwens steeds verantwoordelijk voor jouw dier.”

Professioneel hondentrainer Redgy Vergracht uit Koekelare heeft over de problematiek een duidelijke mening. “Het is simpel: mensen die hun hond niet in alle omstandigheden kunnen terugroepen, horen daar niet thuis.” (DVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier