Oostendse vereniging en Vives starten crowdfunding na brand op lokale markt in Gambiaanse Basse

De brand vernielde talloze kraampjes op de markt in Basse. © GF
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

De Oostendse vereniging Vzw Contano start een crowdfunding op, nadat maandagavond de plaatselijke markt in Basse (Gambia) uitbrandde. Dat betekent voor de plaatselijke bevolking een grote ramp. Momenteel verblijven studenten van Vives Kortrijk en Vives Roeselare in de Afrikaanse stad.

Maandagavond brak een zware brand uit op de plaatselijke overdekte markt van Basse. Alles ging in vlammen op en dat betekent een zware klap voor de plaatselijke bevolking. “Die mensen zijn alles kwijt”, zucht voorzitter Rita Vancoillie van de vzw Contano. “Een kortsluiting zou de oorzaak geweest zijn. De brand heeft grote gevolgen en is verschrikkelijk voor de mensen van Basse. Zo’n 400 marktkramers, vooral vrouwen, verloren in enkele minuten niet enkel hun geld, maar ook hun onderdak en hun job.”

Contano zet zich in voor kwetsbare vrouwen en kinderen in Basse. ‘Contano’ staat dan ook voor geluk. De vereniging werkt projecten uit rond armoede, alle vormen van geweld, vrouwenbesnijdenis, enz. Die zijn gebaseerd op 17 duurzame ontwikkelingsdoelen. Dat gebeurt in samenwerking met het plaatselijke ministerie van Education, Health & Social Welfare. “Daarnaast hebben we ook een medisch team dat zich inzet in het Bassedistrict Hospital. Onze kinderafdeling telt ondertussen 27 kinderen die door families in België ondersteund worden”, vertelt voorzitter Rita Vancoillie.

Studentes Céline Pillen (links) en Sien Bruwier van VIVES Roeselare helpen waar ze kunnen.
Studentes Céline Pillen (links) en Sien Bruwier van VIVES Roeselare helpen waar ze kunnen.© GF

Studenten van Vives Kortrijk en Vives Roeselare verblijven vier maanden in Basse om mee te werken aan de projecten van Contano. Onder hen ook Céline Pillen (23) uit Vives Roeselare. “We zagen de mensen in en uit de brand lopen om hun spullen te redden”, vertelt Céline. “Om maar te zeggen hoe belangrijk dat voor hen was. Ze riskeerden hun leven. Alle mensen waren aan het huilen. Het was verschrikkelijk. De vlammen waren zichtbaar tot aan ons huisje twee straten verder. Zelf liepen we op geen enkel moment gevaar. Samen met de andere studenten stonden we paraat met medisch materiaal. We zijn pas begonnen aan onze stage en zijn hier nog tot 8 mei. Het doet pijn om de lokale bevolking zo te zien. Ze zijn kapot van verdriet.”

Ook Lennert Verriest en Jarne Knockaert uit Vives Kortrijk zagen de verschrikkelijke taferelen. “Wij volgen de richting maatschappelijke veiligheid”, vertelt het duo. “Sinds 31 januari verblijven wij met acht studenten in Basse en we zijn hier nog tot 20 mei. We werken hier ter plaatse aan een project rond huiselijk geweld.”

Toen de studenten de enorme vuurzee zagen vanuit hun huis twijfelden ze geen seconde om hulp te bieden aan de getroffen bevolking. “We verzamelden meteen enkele flessen water en wat basiswondzorg en snelden ter plaatse”, gaan de leerlingen verder. “Na tien minuten lopen konden we de brandweer vertellen dat wij hen eventueel medische hulp konden bieden. Het aantal slachtoffers bleef gelukkig beperkt. De studenten die bij de politie werken, konden het leger en de politie helpen door een perimeter in te stellen. Op die manier konden ze de hulpdiensten plaats geven om hun werk te doen. De brandweer had amper de middelen om de vuurzee te bestrijden. De overige studenten vingen een aantal vrouwen en kinderen op in hun huis.”

De studenten startten nu samen met de vzw een crowdfunding op voor de plaatselijke bevolking. Alle giften zullen officieel overhandigd worden aan de gouverneur van Basse.

Wie een gift wil doen, kan dat via het rekeningnummer BE26 0017 7264 8829 met als mededeling ‘Markt Basse’. Vanaf 40 euro is een fiscaal attest verkrijgbaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier