Oostendse vereniging betaalde vlucht van katje Lee naar Peru

Baasje Selena Ali en haar (lege) kattenmand, in Antwerpen. © belga
Redactie KW

De ivzw Kattenadvies Oostende betaalde mee de vlucht van het beruchte katje Lee naar Peru. Dat onthulde haar baasje Selena Ali. De organisatie startte nu ook een crowdfunding om de terugkeer van het katje naar België te betalen.

Het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) wou katje Lee laten inslapen omdat het dier de regels rond verplichte afzondering van drie maanden na inenting tegen hondsdolheid niet gerespecteerd had toen het naar hier kwam. Haar baasje Selena, een studente uit Stabroek, had het poesje gewoon meegebracht uit Peru.

Een rechter in Antwerpen besliste begin juni dat de verplichting om katje Lee te laten inslapen onwettig was. Daarop werd beslist het dier te laten terugkeren naar Peru. In een interview onthulde Selena Ali wie voor de terugvlucht heeft betaald. Dat blijkt de ivzw – internationale vzw – Kattenadvies Oostende te zijn. Deze organisatie is in Oostende vrij onbekend en heeft voor alle duidelijkheid niets te maken met het Blauwe Kruis van de Kust, het dierenasiel in ‘t Bosje in Oostende.

“Mens en kat dichter bij elkaar brengen”

Stichter Raf Van Duyse steunde katje Lee van in het begin. “Wij startten een petitie op om het diertje te laten leven“, vertelt hij. “Tegen de uitspraak van de rechter op 5 juni was die 80.000 keer getekend. Wij hebben dus letterlijk de ‘kat de bel aangebonden’. Daarna financierden wij mee de terugvlucht naar Peru, maar Selena deed zelf ook haar deel. Het katje mocht meevliegen met een meisje dat uitgeprocedeerd was. En nu startten we een crowdfunding op om ook de terugkeer van katje Lee naar België te betalen. Dat kan na een ‘wachtperiode’ in Peru tot 1 augustus. Wat die vluchten kosten, vertellen we liever niet.”

“Wij zijn niet echt een dierenrechtenorganisatie, maar we werken wel rond de link tussen mens en kat. We willen mens en kat dichter bij elkaar brengen. Katje Lee past daar als symbool perfect in. Onze ivzw is gevestigd op mijn adres in Oostende, maar daar ben ik sinds het begin van de lockdown in maart niet meer geweest. Ik woon bij mijn vriendin in Geraardsbergen. Wij steunen de kat zo’n beetje overal, ook de zwerfkatten in Spanje”, besluit Raf Van Duyse.

(HH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.