Oostendse topscheidsrechter Jan Boterberg voortaan semiprofessioneel actief

Jan Boterberg. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Kort nadat de Oostendse topscheidsrechter Jan Boterberg de Brugse Metten floot, spreken we met hem af in zijn thuishaven. De Oostendenaar behoort nu tot de 12 topscheidsrechters met een semiprofessioneel statuut.

Jan Boterberg (34) stond zaterdag nog op het veld bij de Brugse Metten voor de wedstrijd van Club Brugge tegen het Franse Lille. Twee dagen later spreken we met de man af in Sportpark De Schorre, kort nadat hij de kans kreeg om een contract te tekenen als semiprofscheidsrechter voor de komende twee seizoenen. “Een unieke kans om een goede balans te vinden tussen werk, sport en mijn gezin”, vertelt Jan.

Enkelblessure

De Oostendenaar is getrouwd met Katrien Ollieuz en heeft twee dochters Tine (6) en Eva (5). “Ik ben al 18 jaar samen met Katrien. Ik was eigenlijk net aan mijn carrière als scheidsrechter begonnen bij de miniemen, toen ik Katrien in het vizier kreeg”, lacht Jan. “Zelf voetbalde ik tot mijn vijftiende. Een enkelblessure bracht een carrièrewending met zich mee. Of ik zou de intensiteit van de trainingen moeten afbouwen of ik moest iets anders zoeken. Uiteindelijk besloot ik om scheidsrechter te worden om toch niet helemaal afscheid te moeten nemen van het voetbal.”

Met succes zo blijkt. Jan doorliep verschillende niveaus en floot vier jaar geleden zijn eerste wedstrijd in de Belgische eerste klasse. “Mijn eerste wedstrijd in eerste klasse floot ik op 20 augustus 2016 met Moeskroen-Sint Truiden”, blikt Jan terug. “Daarvoor had ik twee seizoenen in tweede klasse gefloten en mocht ik al enkele wedstrijden fluiten in de Nederlandse tweede klasse als uitwisselingsproject.”

Opvoeder

“Ondertussen zit ik aan 57 wedstrijden in eerste klasse. Daarnaast mocht ik de afgelopen seizoenen enkele keren mee als vierde scheidsrechter in een Europese wedstrijd met een Belg als hoofdscheidsrechter. De combinatie met trainingen, wedstrijden, werken als opvoeder en leerlingenbegeleider bij het Margareta-Maria-Instituut in Kortemark en mijn gezin was niet gemakkelijk. Ik werk al enkele jaren vier vijfden op school en schakel volgend jaar over naar halftijds werken. Zo kan ik de helft van mijn werktijd investeren in de verdere uitbouw van mijn carrière als scheidsrechter.”

Vooral ‘s avonds hoop ik wat meer tijd vrij te kunnen maken voor vrouw en kinderen

Op maandag krijgt Jan te horen welke wedstrijd hij het daaropvolgende weekend zal fluiten. “In functie daarvan begint de hele voorbereiding en bepaal ik mijn trainingsschema”, vervolgt de man. “Daarna volgt overleg met mijn assistenten hoe we de wedstrijd zullen aanpakken. De dag van de wedstrijd start meestal rustig. Ik probeer wat langer te slapen en zo weinig mogelijk te plannen die dag. In normale omstandigheden spreken we drie uur voor de wedstrijd af met de assistenten om anderhalf uur voor de wedstrijd in het stadion aan te komen. En dan volgt uiteraard de wedstrijd zelf.”

Droom

Het scheidsrechter zijn heeft dus een grote invloed op wat die week staat te gebeuren? “Dat kan je wel zeggen (lacht). Maar uiteraard probeer ik ook nog wat tijd vrij te maken voor mijn gezin. Mijn vrouw is ondertussen al wat gewoon aan de drukte. Vooral ‘s avonds hoop ik wat meer tijd vrij te kunnen maken voor vrouw en kinderen. Aangezien ik nog halftijds zal werken kan ik meer overdag trainen. Samen eten ‘s avonds was niet altijd zo evident, maar daar komt nu wel verandering in. Of er nog een droom is op sportief vlak? Me elke wedstrijd verder blijven ontwikkelen als scheidsrechter en uiteraard op termijn ook een wedstrijd kunnen fluiten in de titelplay-offs”, besluit Jan.

Wil je zelf ook scheidsrechter worden? Dat kan! In september start in Oostende een nieuwe opleiding om scheidsrechter te worden. Informatie kan je vinden via www.kvsoo.be of via contact@kvsoo.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier