Oostendse Shirley woont sinds haar zevende in het Spaanse Torrevieja

Shirley is afkomstig van Oostende maar heeft haar leven opgebouwd in Spanje. (foto JRO)
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

De Oostendse Shirley Vermander (21) woont in Torrevieja. Ze verhuisde samen met haar ouders naar de Spaanse zon toen ze amper zeven was, maar toen haar ouders zes jaar geleden besloten om terug naar Oostende te keren, bleef ze daar wonen. “Ik heb hier mijn leven ondertussen opgebouwd”, klinkt het vanuit het zonnige Spanje.

De stap om een nieuw leven in Spanje te beginnen was voor Shirley’s ouders niet zo moeilijk. De halfzus van haar mama woonde er immers en ook haar grootouders woonden ondertussen al twee jaar in Spanje. “Uiteraard had het weer alles met de verhuis te maken. In de streek waar ik woon, schijnt de zon bijna dagelijks en tijdens de wintermaanden stijgt het kwik hier al snel boven de 20 graden uit”, vertelt Shirley. “En aangezien we er al familie hadden, was de keuze snel gemaakt. Moeite om me aan te passen? Ik was amper zeven jaar. Ik herinner me wel nog dat ik heel snel de Spaanse taal heb geleerd. Als je tussen de Spaanse kinderen les volgt leer je dat erg snel.”

Spaanse zon

Zes jaar geleden besloten de ouders van Shirley om terug te keren naar België. “Ze hadden het moeilijk met aanpassen en ze misten het thuisland heel erg. Ondertussen woonden we hier al bijna acht jaar”, gaat Shirley verder. “Ik had hier al heel wat vriendinnen en was de Spaanse school gewoon. Daarom kreeg ik de keuze van mijn ouders: of ik ging mee terug naar België of ik bleef hier bij oma en opa wonen. Ik koos de tweede optie. Waarom? Net omdat ik hier al een deel van mijn leven had opgebouwd. Het zou voor mij moeilijk worden om me terug aan te passen, denk ik. Vooral aan het weer dan (lacht). Eens je die Spaanse zon gewoon bent…”

Ik heb dan wel een Spaans accent, praten in het Oostends kan ik nog steeds

Shirley studeerde er een kappersopleiding, maar werkt tegenwoordig in winkelketen Claire’s in La Zenia Boulevard, een groot winkelcentrum in Orihuela Costa. “De verdiensten liggen hier een pak lager als in België. Iemand die hier fulltime werkt verdient ongeveer 900 euro per maand, terwijl dat in België al snel 600 euro meer is. Maar het leven kost hier ook veel minder. In Oostende betaal je voor een drankje op een terras al snel 2.50 euro, hier is dat ongeveer 1.70 euro. En ook de huur ligt hier een stuk lager dan in België”, weet Shirley. “Toch is niet alles hier rozengeur en maneschijn. Er is heel veel armoede in Spanje. Met 900 spring je ook bij ons niet ver. Maar dat mooie weer, dat krijg je hier wel gratis.”

Skypen

Shirley herinnert zich nog bepaalde plaatsen in Oostende. Ondertussen is het al drie jaar geleden dat ze er voor het laatst was.

“Ik herinner me de zeedijk en het Kursaal… eigenlijk weet ik best nog veel. Ik ging normaal jaarlijks op bezoek bij mijn ouders in Oostende, maar tegenwoordig ligt dat wat moeilijker. Ik werk nu ook en dan moet het al passen met het verlof van mijn ouders. Maar we skypen wel geregeld. Of ik Oostende mis? Echt missen kan je het niet noemen aangezien ik amper zeven jaar was, maar uiteraard blijf ik Oostendse in hart en nieren. Ik heb dan wel een Spaans accent, communiceren in het Oostends kan ik nog steeds (lacht). Of ik ooit van plan ben om in Oostende te gaan wonen? Dat denk ik niet. Ik heb hier mijn vriend ook en de rest van mijn familie woont hier nog. Mijn leven is hier nu”, besluit Shirley.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier