Oostendse scheepvaartpolitie al twee weken haast niet te bereiken

© belga
Redactie KW

De agenten van de Oostendse scheepvaartpolitie kunnen hun telefoontoestellen al een tweetal weken niet gebruiken. Ze kunnen niet bellen of gebeld worden. Bij afbraakwerken in de buurt werd de telefoonkabel namelijk beschadigd.

Wie de Oostendse scheepvaartpolitie op het vaste nummer wil bereiken is er momenteel aan voor de moeite. Als u ze dringend nodig hebt, dan contacteert u ze dus beter niet telefonisch. Want al een tweetal weken lang klinkt een bezettoon voor wie naar de kantoren belt. En dat is niet omdat alle hoorns er van het toestel liggen. Door een technisch probleem werken de telefoons er niet. Het gevolg: de politie is niet bereikbaar en ook de agenten zelf kunnen niet telefoneren. “Geen ideale situatie”, aldus de federale politie. “Maar intern kan er wel gecommuniceerd worden. En mensen die hen nodig hebben kunnen via het noodnummer werken.”

Het euvel begon toen de telefoonkabel werd beschadigd. Dat gebeurde een tweetal weken geleden bij afbraakwerken aan een gebouw in de buurt. Sindsdien werkt de vaste lijn van de scheepvaartpolitie niet meer. Proximus is op de hoogte en gaf al aan de situatie op te lossen. Maar hoe lang dat nog zal duren is niet duidelijk. Al maken ze zich bij Proximus sterk dat dat vandaag (vrijdag, red.) zal gebeuren. “Het probleem ligt niet bij de politie, maar wel bij Proximus”, aldus Florent Platteeuw, afgevaardigde van politievakbond VSOA. “Dat wordt hen ook dagelijks gemeld. Maar tot dusver werd de telefoonkabel nog niet hersteld. Ze behelpen zich voorlopig met de beschikbare dienstgsm of hun eigen mobiele telefoon.”

En dat is een probleem voor de ongeveer twintig agenten die dagelijks in de kantoren werken. Zij kunnen niemand bereiken of bereikt worden. Tenzij ze daar dus hun persoonlijke gsm voor gebruiken. Ook voor schippers die de politie nodig hebben is het momenteel onmogelijk om hen te bereiken. “De noodcentrale van de federale politie is wel ingelicht van het probleem. En het werd ook zo wijd mogelijk gecommuniceerd. Maar mensen die dringende hulp van de scheepvaartpolitie nodig hebben zullen via de noodcentrale wel geholpen worden. De politie in Oostende staat namelijk ook radiofonisch in contact met de noodcentrale. En met hun collega’s in Zeebrugge. Dus die communicatie is wel mogelijk”, aldus Platteeuw

Maar dat de telefoonproblemen ook voor de burgers niet aangenaam zijn ondervond een booteigenaar vorige week aan den lijve. Hij wilde namelijk weten waarom de politie hem niet verwittigd had nadat zijn buurman een inbraak in zijn boot had vastgesteld. “Ik probeerde eerst via de lokale politie. Ze gaven me een nummer door, maar ik bleef daar een bezettoon krijgen”, zegt de man. “Ik begrijp niet waarom die diensten elkaar daar niet van op de hoogte brengen. Diende de politiehervorming onder andere daar niet voor?”

Hoe lang de problemen nog zullen duren is niet helemaal duidelijk. De politie gaat ervan uit dat ze zich nog een week zullen moeten behelpen. Maar bij Proximus klinkt het positiever. “Wij moesten zoeken naar het stuk van de kabel dat beschadigd raakte. Maar dat hebben we nu gevonden en we zullen dat nu ook zo snel mogelijk herstellen. Wellicht zal dat voor morgen (vrijdag, red.) zijn. Al kunnen we daar nog geen uur op plakken”, klinkt het.

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier